Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Työergonomia osana hyvinvointia

Normaali työssäkäyvä ihminen viettää ison osan ajastaan ja elämästään omalla työpaikallaan. Ihmisen kokonaisterveyttä ajatellen, on näillä työolosuhteilla suuri merkitys yksilön terveyttä ja hyvinvointia ajatellen. Työergonomia voidaan jakaa psyykkisiin ja fyysisiin tekijöihin. Molemmat ovat yhtä tärkeitä tavoitellessa kokonaisvaltaista yksilön hyvinvointia.

Suomessa tule-sairaudet (tuki -ja liikuntaelin) aiheuttavat vuosittain merkittäviä kustannuksia yrityksille ja yhteiskunnallemme. Työkyvyttömyyseläkkeistä lähes joka kolmas aiheutuu tule-sairauksista. Vuosittain Kela korvaa noin 3,8 miljoonaa sairauspäivää tules ongelmien vuoksi. Yritysten tappiot tules ongelmista, mitataan useissa miljardeissa (Työterveyslaitos ja Tule ry).

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Kuuman vaikutus terveyteen ja treeniin

Läpi historian ihminen on toisinaan altistunut kuumalle. Välillä kokemus on varmastikin ollut mieluisa ja toisinaan vähemmän mieluisa. Kuumassa on kuitenkin ollut selvästi enemmän positiivista kuin negatiivista, sillä ihminen on kehittänyt varsin monimutkaisiakin menetelmiä ja rakennelmia varmistaakseen itselleen mahdollisuuden miellyttävään kuuma-altistukseen.

Muinaisessa Suomessa tämä on viety askelta pidemmälle saunan muodossa. Suomi ei toki ole ainoa kulttuuri, jossa kuuma-altistusta on harjoitettu. Roomalaisilla oli kylpylänsä ja turkkilaisilla höyrysaunansa. Kuumat lähteet ovat myös olleet suosiossa ainakin Islannissa. Myös Intiassa ja Kiinassa on käytetty kuumia kiviä hoidossa. Kuumia kiviä ovat käyttäneet myös useat alkuperäiskansat ja heimot.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Tekoäly ja liikunta-ala

Tekoäly mullistaa tällä hetkellä maailmaa, jossa elämme. Sillä tulee olemaan hyvin perustavan laatua olevia muutoksia jokaiseen elämämme osa-alueeseen. Näistä vähäisin ei missään nimessä tule olemaan työelämä. Aikaiset adoptoijat ovat jo nyt moninkertaistaneet oman työtehonsa ja tuottavuutensa monellakin alalla tekoälyn avulla. Tämä tekoälyn mukanaan tuoma muutos tulee koskettamaan myös liikunta-alaa. Voimme visioida tiettyjä mahdollisia skenaarioita, joihin tekoälyn tuleminen yksityiselle liikuntasektorille tulee kenties johtamaan.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Kylmäaltistus ja treeni 

Kylmä on yksi asia, josta meillä täällä pohjolassa ei ole pulaa. Kylmäaltistus pulpahtelee toisinaan trendaaviin ilmiöihin. Maailmalla se on tullut suositummaksi urheilijoiden, biohakkereiden sekä terveysintoilijoiden parissa. Kylmän isona lähettiläänä on toiminut myös Guinnessin ennätyksillään kuuluisuuteen noussut Wim Hof. Kylmäaltistus on täysin luonnollinen ilmiö, joka on ollut kanssamme läpi ihmiskunnan historian. Vasta moderni teollistunut yhteiskunta on pystynyt likimain eliminoimaan säännöllisen kylmäaltistuksen meiltä. Ilmastoinnilla säädellyt asuintilamme, automme sekä modernit vaatteet, pitävät yhdessä huolen siitä, että lämpötilamme on jatkuvasti tasainen. Tämä ei kuitenkaan ole se tila, eikä olosuhteet, joihin olemme kehittyneet sopeutumaan. Olemmeko siis kenties menettäneet jotain kylmän myötä?

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Pätkäpaasto – sittenkään terveellistä?

Pätkäpaasto alkoi nostaa kunnolla päätänsä 2010 luvun alkupuolella. Sitten se on noussut melkoisen trendaavaksi. Pätkäpaaston potentiaalisista terveysvaikutuksista on puhuttu paljonkin. Pätkäpaasto nousi trendaavaksi osin siihen liittyvien tutkimusten vuoksi. Tutkimukset tosin olivat mitä suurimmassa määrin tehty jyrsijöillä. Näissä tutkimuksissa mm. jyrsijät elivät merkittävästi pidempään pätkäpaaston ansiosta ja useisiin terveysmarkkereihin saatiin merkittäviä parannuksia.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Värähtely ja hermosto

Värähtely ei ole mikään uusi ilmiö. Jostain syystä hermostomme on miljoonien vuosien aikana kehittynyt reagoimaan siihen. Eläinten on havaittu spontaanisti tärisevän ja ravistelevan itseään altistuttuaan voimakkaalle stressille. Näin eläin todennäköisesti purkaa stressin aiheuttaman kortisolireaktion. Tämä sama ominaisuus on meidänkin hermostossamme.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Liikuntaneuroilu – kun treenaaminen ei ole terveellä pohjalla

Taas viikonloppu edessä ja lauantaille sekä sunnuntaille olisi treenipäivät kalenteroitu. Alla on hyvä treeniviikko mutta tälle(kin) viikonlopulle on laitettu ne tavanomaiset treenit. Eihän sitä muuten pääse haluamaansa kuntoon. Pitäisi lähteä perheen tai kaverien kanssa viikonloppuna mökkireissulle. Kohteessa ei ole kuitenkaan salia. Ahdistaa.

Lue lisää
timi hellman timi hellman

Einekset ravintona tai osana sitä?

Einesruuat ovat jo pitkään olleet kauppojen myydyimpiä elintarvikeryhmiä. Ne ovat myös sitkeästi pitäneet pintansa ja viime vuosina niiden myyntiluvut ovat olleet kasvussa. Einesruokaa ajatellessa, tulee helposti ensimmäisenä mieleen mikropitsat, hampurilaiset, lihapiirakat yms. Näitä elintarvikkeita ei voida pitää ravinnon laatua silmällä pitäen kovinkaan kummoisina vaihtoehtoina. Onkin totta, että eineshyllyltä löytyy paljon tuotteita, joita voidaan pitää ns. pikaruoan kaltaisina tuotteina – eli ei soveltuvia päivittäiseen ravitsemukseen, ainakaan mikäli ravinnolla halutaan tavoitella terveyttä.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Liikkujan ja treenaajan ulkonäköpaineet

Jokainen meistä on aloittanut joskus jostain. Mikäli liikuntaa ja/tai urheilua on harrastanut jo pienestä asti, on todennäköisesti ollut hyvässä kunnossa mennessä salille ensimmäistä kertaa. Monilla asia ei kuitenkaan ole näin.

Salille mennään ylipainoisena, huonokuntoisena tai ilman merkittäviä lihaksia. Sosiaalisen median myötä tietoisuus omasta ulkonäöstä on todennäköisesti useimmilla korostunut. Moni nuori kaunis tai komea treenaaja postaa itsestään kuvia ja videoita sosiaaliseen mediaan. Vaatteet on valittu viimeisen päälle ja jonkin aikaa on jo käytetty termiä ”salimuoti”.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Psykologinen palautuminen työhyvinvoinnin tukena

Työhyvinvointi on menestyvän ja tulosta tekevät yrityksen, tiimin tai työyhteisön kulmakivi. Vietämme töissä n. 40 tuntia viikossa, joten jo prosentuaalisesti se on iso osa viikoittaisesta ajastamme. On siis luonnollista olettaa, että tällä ajalla on merkittävä vaikutus hyvinvointiimme sekä jaksamiseemme. Teknologian ja automatisaation kehittyessä monien modernien työtehtävien kuormittavuus on siirtynyt fyysisestä kognitiiviseen.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Päihitä virukset tällä cocktaililla

Olo on vetämätön ja puhti poissa. Kurkku tuntuu hieman karhealta ja nenä täytyy niistää. Olosta tietää, että flunssa meinaa iskeä. Peli ei ole kuitenkaan vielä menetetty, vaikka jokin taudinaiheuttaja onkin jo päässyt elimistöösi. Immuunijärjestelmäsi on jo aktivoitunut ja etujoukot ovat jo siirtyneet taistelemaan. Valkosoluista fagosyytit ovat ensimmäisinä taudinaiheuttajien kimpussa. Tästä eteenpäin seuraa monivaiheinen prosessi, jossa immuunijärjestelmä tunnistaa ja tuhoaa vieraan taudinaiheuttajan.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

E-koodit ravinnossamme

Elintarvikkeiden tuoteselosteesta löytyvät E-koodit ovat eurooppalainen standardisoitu merkintätapa elintarvikkeisiin lisättyihin aineisiin. Näiden aineiden tarkoitus on useimmiten parantaa elintarvikkeiden makua, säilyvyyttä, rakennetta tai väriä. Ilman näiden aineiden käyttöä, moni arkinen elintarvikkeemme näyttäisi ja maistuisi hyvin erilaiselta. E-koodit saaneet lisäaineet on hyväksytty Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA toimesta elintarvikekäyttöön. Näiden aineiden käyttöä valvotaan Euroopan alueella.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Älykellot – uhka vai mahdollisuus?

Älykellojen käyttäminen on yleistynyt viimevuosina. Dagmar markkinointitoimiston viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan 26 % suomalaisista on jonkin muotoinen älykello ranteessa. Älykelloilla ja niihin asennettavilla applikaatiolla voidaan seurata monenlaisia kehon toimintoja. Tietojen sekä palautteen saaminen omista terveyteen ja liikuntatottumuksiin vaikuttavista asioista voi vaikuttaa positiivisesti arjen valintoihin. Toisaalta tässä kolikossa voi olla myös kääntöpuoli. Jatkuva tiedon virta ja sen seuraaminen voi saada aikaan myös neuroottisia piirteitä käyttäjässä.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Liikunta-alan työntekijöiden palautuminen

Työtehtävät ja niiden kuormittavuus vaihtelee suuresti liikunta-alan sisällä. Tästä syystä mitään kattavaa yleistystä liikunta-alan työntekijöiden palautumisesta on erittäin vaikeaa tehdä. Oma pitkä ura sekä monipuoliset työtehtävät liikunta-alalla ovat antaneet paljon näkemystä tähän aihepiiriin. Allekirjoittaneen työtehtäviin on vuosien varrella kuulunut mm. ryhmäliikunnan ohjaus, personal training, valmentajana toimiminen, aktiviteettipuistotyö sekä liikunta-alan hallinnolliset työt.

Lue lisää