Varo mistä haaveilet - Sanna Paavola
Sanna Paavola on ensimmäiseltä ammatiltaan parturi-kampaaja. Valmistuessaan parikymppisenä kampaajaksi, hän ajatteli olevansa unelma-ammatissaan. Sannaa on nimittäin aina puskenut eteenpäin halu auttaa muita ihmisiä. Hän olettikin, että kampaajan ammatti olisi juuri se oikea juttu. Toisin kuitenkin kävi. Tehtyään erinäisiä duuneja, Sanna ohjautui liikunnan sekä personal trainingin pariin. Siitä löytyi uusi intohimon kohde, joka on auttanut Sannaa niin omassa masennuksen hoidossa, kuin tasapainoisemman elämänhallinnan rakentamisessa.
Huono olo havahdutti
Vaikka parturi-kampaajan ammatti vastasi mielikuvissa Sannan toiveammattia, ei hän viihtynyt alan parissa pitkään. Parikymppinen nuori nainen oli elänyt vauhdikasta opiskelijan elämää ja raskas työkin vaati vastapainokseen raskaita huveja. Pian valmistumisensa jälkeen Sanna havahtui siihen, ettei hänellä ollut hyvä olo itsensä kanssa: Kunto oli päässyt rapistumaan ja ruokailutottumukset ajautumaan ravintoarvoiltaan roskalavatasolle. Sen vuoksi olo oli nuutunut, haluton ja iloton. Jotain oli siis tehtävä.
Kahvakuulailun kautta kuntosalille
Niinpä Sanna päätti kokeilla jumppaa kotona. Hän osti itselleen kahvakuulan ja ryhtyi treenaamaan sillä useamman kerran viikossa. Laji tuntui sopivan kömpelöksi itsensä tuntevalle Sannalle ja nälkä alkoi kasvaa syödessä. Pian Sanna päätti uskaltautua kaverinsa kanssa myös kuntosalille. Sopivimmaksi kuntokeskukseksi valikoitui Alasintien Liikku, josta kaverukset saivat alkukipinän sekä kuntosaliohjelmat, joiden ohjeistamana treenaaminen aloitettiin. Saliharjoittelu sopi Sannan luonteelle erinomaisesti, sillä salilla pystyi treenaamaan itsekseen sekä miten ja milloin halusi. Kuntosaliharjoittelu saikin Sannan lopullisesti liikuntakoukkuun, ja taas googlattiin tietoa sekä lisämahdollisuuksia alalla etenemiseksi.
Innostus kasvoi syödessä
Selatessaan nettisivustoja, Sanna törmäsi tietoon personal trainingista sekä alaan liittyvistä koulutuksista. Syke alkoi nousta tietoa läpi kahlatessa ja pian Sanna jo löysikin itsensä selailemasta alkavia Trainer4Youn koulutusohjelma. Kun selvisi, että Oulussa oli alkamassa pian pt –koulutus ja tilaa olisi vielä parille opiskelijalle, ei mikään enää pidätellyt Sannaa. Soitto äidille ja nopea lainaneuvottelu, jonka jälkeen paikka oli vahvistettu. Innostus oli jälleen käsin kosketeltava.
MoWay or the highway…
Personal trainer –koulutusputken edetessä innostus vain vahvistui ja Sanna päättikin perustaa oman yrityksen, MoWayn, vuoden 2014 alussa. Saman vuoden maaliskuussa hän teki seuraavan siirtonsa ja ryhtyi kokonaan personal trainer –yrittäjäksi. Sen Sanna kokee tähänastisen elämänsä parhaaksi päätökseksi.Sanna on kotoisin pieneltä paikkakunnalta, Lumijoelta. Siellä epäilijöitä riitti, eikä personal trainer –yrittäjäksi alkaminen saanutkaan aikaseksi onnitteluiden ryöppyä. Tuttavien ja tuntemattomien suusta kuuluikin usein lause: ”Voiko sillä hommalla muka elää?" Onneksi ystävät sekä perhe tukivat Sannan päätöstä yrittäjyydestä.
Sannalla oli voimakas visio ja vahva usko siitä, että kyllä tämä onnistuu. Hän sai epäilyksistä vain voimia ja halun näyttää, että hän kyllä pärjäisi, eikä luovuttaisi ennen kun tämä kortti olisi katsottu loppuun saakka.Muutettuaan vuoden 2014 alussa Liminkaan, Sanna aloitti hommat paikallisella kuntosalilla. Pikkuhiljaa salin kasvaessa myös Sannan asiakaskunta kasvoi ja ensimmäiset haaveet omat salin perustamisesta kävivät mielessä.
Varo mistä haaveilet
Unelma omasta salista kävi toteen yllättäen ja odottamatta. Sanna oli lähtenyt etelän lämpöön Espanjaan opiskelemaan hierojaksi ja joululomalla Suomessa vieraillessaan juttelu salin silloisen omistajan Annikan kanssa muutti asiat kerta heitolla. Annika oli myymässä ja Sanna teki päätöksen ostaa salin. Lopullisesti Suomeen palauttuaan heinäkuussa 2017 tehtiin kaupat ja Sannasta tuli salin uusi omistaja.Viimeinen puoli vuotta on ollut Sannan tähänastisen elämän parasta aikaa, vaikka töitä pt:nä, hierojana sekä saliyrittäjänä on piisannut koko ajan kasvavassa määrin. Toiminta onkin ottanut mukavasti tuulta alleen ja liiketoiminnan käyrä on nyt nousujohteisen kasvusuuntainen.
Aina löytyy aikaa itsensä kehittämiseen
Vaikka kiireitä saliyrittäjänä piisaakin, on Sanna päättänyt löytää aina aikaa myös täydennyskouluttautumiselle. Jos kaksi elämän parasta päätöstä ovat liittyneet itsensä kehittämiseen, on aikaa kouluttautumiselle löydyttävä jatkossakin. Sanna päättikin ilmoittautua heti kerralla kolmeen personal trainereille ja liikunnan ammattilaisille suunnattuun jatkokoulutukseen, jotka ovat Voimavalmentaja-, Psyykkinen valmentaja- ja Ravintovalmentajakoulutus. Niiden parissa meneekin mukavasti vuosi 2018, jonka lopussa Sanna on erikoistunut edellisiin pt:n työtä tukeviin osa-alueisiin.
Sanna kokee personal trainingin alaksi, jossa ei koskaan tule valmiiksi. Pt:ksi valmistumisensa jälkeen hänellä oli fiilis, että pitäisi jo tietää ja osata enemmän. Sanna kokikin silloin, että olisi kaivannut hirveästi lisää teknistä tietoa ja teoreettista osaamista. Valmennustyötä hetken tehtyään Sanna koki kuitenkin vuorovaikutustaidot ja ihmisten auttamisen jopa kirjatietoa merkityksellisemmäksi asiaksi. Vaikka teoriaa ja valmennustaitoja on opiskeltava koko ajan lisää, kokee Sanna omaksi vahvuudekseen helposti lähestyttävyyden, jalat maassa kulkemisen ja sen, että guru-meiningin sijaan, hän on aina valmennustilanteissa paikalla asiakasta varten.
Tulevaisuus innostaa ja kauhistuttaa
Tulevaisuudesta kysyttäessä Sanna hymyilee leveästi. ”Hieman hirvittää haaveilla, kun kaikki unelmat tuntuvat toteutuvan, kun vain uskaltaa sekä keksii mistä unelmoisi”, hän pohdiskelee. ”Se, että Limingassa sijaitseva kuntokeskus saadaan vakaaksi ja kannattavaksi, on ensimmäinen haave, jonka jälkeen uskallan varmasti alkaa haaveilla jo laajentumisesta. Se, tarkoittaako laajentuminen kyseisen salin pinta-alan kasvua, vai uusia saleja, kirkastuu varmasti vasta matkan varrella”, Sanna selventää.”Tärkein missioni on liminkalaisten hyvinvoinnin edistäminen ja elämänlaadun kohentaminen. Kunta on nuori, voimakkaassa kasvussa ja täällä on paljon nuoria, joille on hienoa kyetä tarjoamaan harrastusmahdollisuuksia sekä ympäristö, jossa kohdata muita nuoria ja edistää omaa terveyttään”, Sanna lisää selvästi vakavoituen.
Liikunta on lääkettä masennukseenkin
Syy vakavoitumiseen selviää keskustelua jatkaessamme. ”Sairastuin itse masennukseen personal training -opintojen jälkeen. Tunsin valtavaa ristiriitaa olla hyvinvoinnin ammattilainen, mutta samaan aikaan olin surullinen ja väsynyt. En puhunut aiheesta julkisesti tämän ristiriidan takia, vaikka juurikin puhumattomuuden takia mielenterveysongelmat ovat tabu. Välillä mietin, että minun on pakko jäädä sairaslomalle, mutta ajatus ahdisti enemmän kuin helpotti. Työni oli minulle henkireikä, tapaamiset asiakkaiden kanssa olivat terapeuttisia, vaikka kyse olikin asiakkaasta eikä minusta. Lisäksi sain liikuntaa samalla kun ohjasin ryhmiä. Liikunnan merkitys on hyvin tärkeä masennuksen hoidossa, vaikkakin se sairastuneesta tuntuu usein ylitsepääsemättömän vaikealta.” Sanna kertoo. ”Olen nyt viisaampi ja ennen kaikkea armollisempi. Sairastuminen opetti minulle uskomattoman paljon.”
”Tulevaisuuden haaveeni kiteytyvätkin pitkälti juuri terveyteen sekä sen vaalimiseen”, Sanna toteaa. ”Yrittäjyys on todellakin vienyt mukanaan: työ on mielekästä, asiakkaat mukavia ja tekeminen arvojen mukaista”, Sanna lisää. ”Ja jos välillä pitää nollata ja ottaa etäisyyttä liikuntaan sekä yrittäjyyteen, niin se onnistuu mukavasti villasukkia kutomalla ja sillä, kun varaa matkan Fuengirolaan”, Sanna naurahtaa lopuksi.