Tommi Laine – pelimies personal traineriksi

Tommi Laine on hallitseva racketlonin, eli nelimailapelin Euroopan mestari. Hallussa ovat siis niin tennis, sulkapallo, squash kuin pöytätenniskin. Arvokisamitaleja miehelle on kertynyt lajista neljä ja SM –mitaleja palkintokaapista löytyy 21 kappaletta, joista kymmenkunta on kultaisia.Päivätyönsä Tommi tekee Oulun kaupungin liikuntapalveluilla, nuorten liikunnasta vastaavana liikunnanohjaajana. Lisäksi hän valmentaa 5-7 personal training –asiakasta sekä käyttää muun vapaa-aikansa tiiviisti penkkiurheilun ja urheiluvedonlyönnin parissa. Kyse on siis varsin urheiluhullusta pelimiehestä.

Päälajina pöytätennis

Tommi LaineTommi harrasti lapsuudessaan jalkapalloa OTP:n junioreissa sekä pöytätennistä Oulun pöytätennis 86 ry:ssä ja myöhemmin mestaruussarjassa Ylikiimingin Nuijamiehissä. Huulihalkion ja siitä koituneen yli 30 leikkausoperaation vuoksi koulukiusatuksi tulleen Tommin oli luontevampaa valita päälajikseen pöytätennis, sillä se tuotti onnistumisen elämyksiä nimenomaan pelaamisen kautta, eikä kiusatuksi tulemisen vaaraa ollut. Pöytätennis sujuikin mallikkaasti ja menestystä tuli SM –mitalienkin muodossa juniorisarjoissa. Ura pöytätenniksen parissa jatkui 12 vuotta (10-22 v) ja reissukilometrejä kertyi paljon mestaruussarjaa pelatessa. Siinä menestys oli tasaista Nuijamiesten ollessa seurojen SM mittelössä lähes poikkeuksetta joka vuosi viidennellä sijalla.

Raketin lailla racketlonin eliittiin

Vuonna 2005 kaveri sai Tommin houkutelluksi mukaan racketlon –kilpailuihin. Siellä vastaan tuli heti puolivälierissä maailmanlistan ykköspelaaja, jolle Laine taipui vasta tiukan ja tasaisen ottelun jälkeen. Monipuolisen pelimiehen lahjat aiheuttivat kuhinaa lajin harrastajien keskuudessa ja moni houkuttelikin häntä ainakin kokeilemaan rahkeitaan nelimailapelin parissa.”Olen aina ollut kilpailuhenkinen ja saanut energiaa voittamisesta”, Tommi kertoo. ”Kun saavutin heti ensimmäisissä MM-kisoissani lajin MM hopeaa, vei laji minut mennessään”, hän muistelee. ”Sen jälkeen menestystä on tullut kahden Euroopan mestaruuden ja MM hopean sekä pronssin muodossa ja olen ollut aina vähintään puolivälierissä arvokisoissa pelatessani”, Laine kelailee. ”Joskin mailat ovat saaneet kyytiä ja olen ollut aina lopettamassa silloin, kun olen jäänyt palkintokorokkeen ulkopuolelle. Se kertoo varmaankin kilpailuhenkisyydestäni ja halustani pärjätä sekä kehittyä”, hän naurahtaa.Racketlonissa pisteet ratkaisevat. Lajissa pelataan 21 pisteen erä kaikkia neljää eri mailapeliä. Racketlonin suosio on suurinta Itävallassa, Saksassa, Iso-Britanniassa sekä Ruotsissa. ”Kun vastaan tulee parikymppisiä pelaajia, jotka ovat pelanneet juniorivuosista saakka nimenomaan racketlonia, on lajissa pärjääminen vuosi vuodelta vaikeampaa. Täytyykin olla ylpeä 10 vuodesta lajin huipulla, sillä vuoden 2005 taidoilla ei tänä päivänä pitkälle pötkittäisi. Se kertoo jotain omastakin edistymisestä”, Tommi myhäilee.

Liikunnasta ammatti

”Itselleni oli jo pienestä pitäen selvää, että haluan työskentelemään liikunta-alalle, jos vain rahkeet riittävät”, Tommi kertoo. Hän opiskeli ensin urheiluhierojaksi ja jatkoi sitten Vuokattiin Liikunnan ohjauksen peruskurssille (LOP). ”Innostuin siitä kuin hullu puurosta ja päätin hakea liikunnanohjaajaopintojen pariin Kuortaneen Urheiluopistolle”, hän jatkaa. ”Kun kiusaamisen vuoksi esiintyminen ja esillä olo olivat lapsuudessa kauhun paikka, antoivat liikunnanohjaajaopinnot poltetta ja varmuutta ohjaustyöskentelyyn”, Laine täydentää. ”Jatkoin vielä AMK opintojen pariin, jotka suoritin Rovaniemellä monimuoto-opiskeluna”, Tommi lisää ja mainitsee vielä ammattivalmentajaopinnoista samaisella Lapin Urheiluopistolla. ”Personal traineriksi valmistuin Trainer4Youn koulutusputkesta vuonna 2007, jonka lisäksi olen vielä täydentänyt osaamistani True Heartsin NLP –opinnoilla”, hän kertoo ja kehaisee edellisten koulutustahojen laadukkuutta.

Töihin liikuntapalveluille

Oulun kaupungin liikuntapalveluille Tommi työllistyi heti koulunpenkistä valmistuttuaan vuonna 2002. ”Sinne haettiin miespuolista, nuorten liikunnasta vastaavaa henkilöä ja omat taustani sopivat pestiin sen verran hyvin, että sain paikan”, hän toteaa. ”Vastuullani ovatkin olleet nuorten liikunta, testaaminen, liikunnan opiskelijoiden kouluttaminen sekä Pekkalan Tiinan kanssa liikuntaneuvonnan organisointi ja toteutus Oulun kaupungilla. Noin 35 % työajastani kuluu nuorten liikunnan organisointiin, n. 35 % tules-ongelmaisten ja yli- sekä alipainoisten liikuntaneuvontaan ja 30 % oppisopimusopiskelijoiden kouluttamiseen, joita kaupungin liikuntapalveluiden palveluksessa on tällä hetkellä neljä kappaletta”, Tommi erittelee työnkuvaansa. ”Personal trainer- ja NLP –opinnoista sekä siitä, että itsellänikin on ollut oma mentaalivalmennukseen erikoistunut personal trainer, on ollut valtava hyöty etenkin liikunta- ja ravitsemusneuvonnan toteuttamisessa”, hän mainitsee.

PT –asiakkaat haastavimmasta päästä

Personal trainer –työtä Tommi tekee pääsääntöisesti melko haasteellisten asiakkaiden kanssa. ”Toinen ääripää ovat urheilijat ja toinen tules –ongelmaiset sekä yli- ja alipainoiset asiakkaat”, hän kertoo. Laineen asiakaskunnan muodostavat tällä hetkellä kolme urheilija-asiakasta, joista kaksi on mailapelien harrastajia ja yksi fitness –urheilija. 3-4 lähivalmennuksessa olevaa muuta asiakasta ovat juuri tules- sekä painonhallinta-asiakkaita. Lisäksi Tommi tekee mielellään myös yhteistyötä muiden personal trainereiden kanssa, mikäli heidän asiakkaansa haluavat lajiteknistä opetusta eri mailapelien haltuun ottamiseksi.

Vapaa-aika urheiluvedonlyönnin parissa

Tommi kertoo muun vapaa-aikansa kuluvan lähes täysin urheilun seuraamiseen, varsinkin kesäkaudella. ”Etenkin jalkapallo sekä pesäpallo ovat intohimoni kohteita”, hän erittelee. ”Tunnen lajit ja pelaajat läpikotaisin, eikä kyse ole suinkaan jännityksen hakemisesta tai pelihimosta, vaan oman tietämyksen hyödyntämisestä ja testaamisesta urheiluvedonlyönnin kautta”, Laine täsmentää. ”Kun kerron harrastuksestani ulkopuolisille, on tyypillistä, että pelaaminen koetaan ongelmaksi. Kyse on kuitenkin tietämyksen hyödyntämisestä ja aivan kuten valmennustyössäkin, on kiehtovaa nähdä kehitys ja saada palautetta onnistumisten muodossa”, hän painottaa.

Miltä näyttää tulevaisuus?

Vaikka Tommi onkin saavuttanut jo lähes kaiken rakastamassaan lajissa racketlonissa, on maailman mestaruus vielä saavuttamatta. Kun ikää on kertynyt jo 37 vuotta, arvioi pelimies realistisesti jäljellä olevan kolmisen vuotta tuon meriitin saavuttamiseen. ”Kun neljän kympin rajapyykki lähestyy ja vastaan asettuu parikymppisiä, koko ikänsä racketloniin panostaneita nuorukaisia, on haaste vuosi vuodelta suurempi”, Laine naurahtaa ja toteaa sen sopivan hyvin hänen kilpailuhenkiselle luonteelleen.Esiintymispelosta päästyään Tommi kokee luennoimisen ja kouluttamisen erityisen mielekkääksi tavaksi siirtää kokemuksiaan ja osaamistaan eteenpäin. ”Kun 15 vuotta sitten alalle tullessani tilanne näytti huolestuttavalle, on tilanne nyt vielä huomattavasti pahempi”. ”Koenkin, että kentälle tarvitaan vielä reilusti lisää personal trainereita sekä muita liikunta- ja ravitsemusneuvonnan ammattilaisia”, hän täydentää. ”Heidän kouluttamisensa on minulle sydämen asia, sillä koen sen tehokkaimmaksi tavaksi siirtää tieto-taitoa eteenpäin ja auttaa ihmisiä edistämään terveyttään, hyvinvointiaan sekä elämänlaatuaan”, Tommi päättää hymyillen.

Edellinen
Edellinen

Vaikuttavuusväittämät: Kuka valvoo vai valvooko kukaan? Osa 2

Seuraava
Seuraava

Nivelten toiminnalliset roolit ja virheasennot - osa 1