Personal training on vastuullista valmennusta
Personal trainerin toimintaan kohdistuu monenlaista lainsäädäntöä, sääntelyä ja viranomaisohjeita riippuen siitä mitä, missä, millaista ja missä ominaisuudessa toimintaa harjoitetaan. Tärkeimmät näistä ovat kuluttajansuojalaki (tarjonta, myynti ja markkinointi), tuoteturvallisuuslaki, tuotevastuulaki, terveydensuojelulaki ja vahingonkorvauslaki (1974) sekä tuoreimpana kuluttajaturvallisuuslaki (920/2011).
Kuluttajaturvallisuuslaissa ja asetuksessa (1110/2011) on säännöksiä kuluttajapalveluja tarjoavan tahon velvollisuudesta tehdä toiminnasta aloittamisesta etukäteen ilmoitus kunnan valvontaviranomaiselle sekä laatia toimintaansa koskeva kirjallinen turvallisuussuunnitelma eli turvallisuusasiakirja silloin, kun on kysymys palvelusta, johon saattaa liittyä merkittäviä riskejä. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi kuntosali, seikkailu- ja elämyspalvelut, kiipeilykeskus ja uima-allas sekä uinninopetuspalvelut. Ilmoitusvelvollisuus koskee vain uusia, lain voimaantulon jälkeen palvelun tarjoamisen aloittavia toiminnanharjoittajia. Turvallisuusasiakirjan laatimisvelvollisuus sen sijaan koskee siirtymäajan jälkeen myös lain voimaan tultua jo tarjolla olevia palveluja.
Voinko personal trainerinä joutua vahingonkorvausvastuuseen?
Personal trainerin vahingonkorvausvastuukysymyksiä arvioidaan yleensä sopimusperusteisesti ja vahingonkorvauslain perusteella. Vahingonkorvauslaki on luonteeltaan yleislaki, jonka tulkintakäytäntöjä syntyy oikeusasteiden ratkaisujen kautta. Uutta lain tulkintaa syntyy oikeuskäytännön ja ennakkopäätösten kautta. Vahingonkorvauslaissa lähtökohtana on, että jokainen vastaa omista tekemistään tai tekemättä jättämisistään ellei muuta voida osoittaa.
Pt:n toiminnasta johtuvan korvausvastuun syntyminen asiakkaalle on mahdollista, mikäli:
1) Asiakkaalle on aiheutunut vahinkoa pt:n toiminnasta.
2) Toiminnalla on näytettävissä oleva syy-yhteys (huolimattomuus, varomattomuus tai passiivisuus) asiakkaalle aiheutuneen vahingon syntyyn. Edellä mainitun syy-yhteyden osoittaminen ei useinkaan ole kovin helppoa. Tilannetta voisi verrata syy-yhteyden osoittamisen osalta jalkapallo-ottelun erotuomarin tehtävään: Tehtiinkö maali sääntöjen mukaisesti vai ei? Normaalisti todistustaakka aiheutuneesta vahingosta ja aiheuttajan tuottamuksesta on vahingonkärsineellä. Pt-toiminnassa on kuitenkin yleensä kysymys kuluttajapalveluiden tarjoamisesta ja korostetusta huolellisuusvelvoitteesta, jolloin helposti sovelletaan käännettyä todistustaakkaa. Tällöin pt:n on pystyttävä osoittamaan, että on toiminut sellaisella huolellisuudella kuin vahingon välttämiseksi olisi voitu edellyttää. Työsopimussuhteessa olevan pt:n on myös hyvä huomioida työsopimuslaista johtuvat velvoitteet, kuten työntekijän velvollisuus ilmoittaa työpaikalla havaitsemistaan vioista ja puutteista työnantajalle.
Sopimukseen perustuvassa vastuussa asiakkaan turvallisuudesta huolehtiminen on myös sopimukseen kuuluva sivuvelvoite, jonka rikkomisesta elinkeinonharjoittaja vastaa. Yksipuolisilla sopimusehdoilla ei voida tehokkaasti rajoittaa tätä vastuuta.
3) Vahingon tulee lisäksi olla aina aiheutunut ulkopuoliselle.
4) Vahinko on pt:n osalta aiheutettu tuottamuksellisesti (lievä, tavallinen, tahallinen tai törkeä) ja korvausperuste on olemassa.
Edellä mainittujen korvausvastuun syntyperusteiden ohella vahingonkorvaustapauksissa arvioidaan myös vahingon kärsineen mahdollista myötävaikutusta tai tuottamusta vahingon syntyyn. Liikkeelle lähdetään aina täyden korvauksen periaatteesta. Pt:n mahdollinen osaamattomuus tai tietämättömyys ei ole peruste vahingonkorvauksesta vapautumiselle tai korvauksen pienentämiselle – pikemminkin osoittaa astetta vakavampaa tuottamusta.
Personal trainer ‑toimintaan liittyvän vahingonkorvaustilanteen anatomiaa
Vahinkotilanteissa teoria muuttuu nopeasti käytännöksi ja usein hyvin silmiä avaavalla tavalla. Hätä on suuri ja hyvät neuvot kortilla. Yksi suurimpia mielessä väijyviä kysymyksiä onkin: Miten tästä selviän ja mikä on oikeudellinen asemani Pt:nä vahinkotilanteessa?
Alla on yksi apuväline tilanteen avaamiseen – selvitä alla olevat seikat:
Mitä, missä, milloin on tapahtunut?
Ketkä ovat osallisena vahinkoon tai ovat voineet vaikuttaa sen syntyyn?
Kuka/ketkä tai mitkä ovat vahingon kärsineitä ja todistajia? Yhteystietojen ja kirjallisten, vapaamuotoisten lausuntojen kerääminen.
Millaisia elementtejä (fyysiset, psyykkiset ja immateriaaliset) vahingossa on ollut ja minkä lainsäädännön piiriin nämä kuuluvat?
Vaihtoehtoja ja niiden osuutta tapahtuneeseen lähdetään arvioimaan (ja sulkemaan pois) yksi kerrallaan.
Onko virhettä tai laiminlyöntiä pt:n osalta ja miten huolellinen mies/nainen olisi toiminut vastaavassa tilanteessa, jotta vahinko olisi voitu välttää?
Onko mahdollisella virheellä tai laiminlyönnillä syy-yhteys syntyneeseen vahinkoon eli onko vahinko syntynyt juuri pt:n virheellisen menettelyn vuoksi?
Miten vahingon kärsinyt on toiminut vahinkotilanteessa? Onko mahdollista myötävaikutusta tai tuottamusta?
Mikä on pt:n tuottamuksen aste/suuruus: lievä, tavallinen, tahallinen vai törkeä?
Lopullisten korvausten suuruuteen vaikuttavat monet seikat. Liikkeelle lähdetään kuitenkin aina täyden korvauksen periaatteesta.
Miten personal trainerin tulisi toimia vahinkotilanteessa?
Suorita tilanteenmukaiset hälytys‑ ja ensiaputoimet
Estä lisävahingot – näin myös rajoitat mahdollisesti korvattavaksi tulevaa vahingon määrää
Tee vahinkopaikkaselvitys heti
Kirjaa silminnäkijöiden ja mahdollisten todistajien henkilötiedot
Kirjaa havaintosi vahinkopaikasta, tapahtuneesta vahingosta ja ulkoisista olosuhteista: sää, pintojen kunto ym. Ota mahdollisuuksien mukaan valokuvia vahinkopaikasta.
Säilytä aina vahinkoa koskevat kuitit, tositteet ja muu kirjallinen materiaali (esim. harjoitusohjelmat ja kirjalliset suoritusohjeet ym.)
Toimi ripeästi. Vahinkojen selvittely viikkojen tai kuukausien jälkeen voi olla hankalaa. Viivyttely voi kostautua myös korvauksissa, jos et ajoissa pysty esittämään riittäviä selvityksiä vahinkotapahtumasta.
Henkilövahinkojen sattuessa kannattaa käyttää asiantuntijoiden apua
Pyydä lääkäriltä todistus syntyneistä vammoista – esim. ansiomenetyskorvauksen saaminen edellyttää lääkärinlausuntoa. Syy-yhteyden esittäminen ja mahdollisen moitittavan menettelyn todentaminen voi edellyttää joskus asiantuntija-apua.
Jos sinulla on riittävä vakuutusturva, vakuutusyhtiön asiantuntijat hoitavat vahinkoselvittelyn puolestasi.
Vältä turhaa riitelyä
Asioiden sovinnollinen selvittely johtaa yleensä parempaan lopputulokseen kuin aggressiivinen syyttely. Jos sinulle esitetään aggressiivisia vaatimuksia ja/tai vaatimusten esittäjä on suuri yritys tai vakavarainen toimija, anna asia vakuutusyhtiön tai kokeneen lakimiehen hoidettavaksi.
Vahinkotilanteiden välttäminen
Pt-palvelu on asiantuntijapalvelua ja turvallisuus on olennainen ja itsestään selvä osa laadukasta palvelua. Parasta riskienhallintaa onkin huolellisuus, oman ammattitaidon kehittäminen sekä asiakkaiden monimuotoisuuden huomioon ottaminen – pois siis yltiöpäinen riskinotto ja lyhytnäköisyys.
Oman asiantuntijuuden rajallisuuden ja verkostoitumisen merkityksen tiedostaminen korostuu pt:n työssä. Olennaista on myös varmistaa, että vakuutusturvasi on ajan tasalla. Personal training on henkilökohtaista asiantuntijavalmennusta. Niinpä myös vakuutusturvaa rakennettaessa suosittelen henkilökohtaista asiantuntijapalvelua, jossa pt-toiminnan riskit kartoitetaan yksilöllisesti ja henkilökohtaisesti ja vakuutusturvasi rakennetaan oikeiden sekä todellisten riskien perusteella. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin todeta, että pt-toiminnassa kannattaa yleensä lähteä liikkeelle omien terveysriskien (henkilöriskien) vakuuttamisesta.
Selusta kuntoon!
Olennainen kokonaisuus on myös toimintaan ja ammatinharjoittamiseen liittyvien toiminnan, ammatin ja tuotevastuuriskien kartoittaminen sekä vakuuttaminen. Vahinkotilanteisiin kannattaa siis varautua aina etukäteen. Tällöin niin asiakkaan kuin personal trainerinkin selusta on turvattu, eikä turvallisuudesta ja mielenrauhasta tarvitse maksaa kuin muutama satanen vuositasolla. Personal training on vastuullista asiantuntijavalmennusta - huolehdi siis vahingonkorvausvastuu- ja vakuutusasiat kuntoon heti toimintaa startatessasi! Palataan siis asiaan personal trainerin esimerkkivakuutuspaketin ja kustannusarvioin merkeissä.
Asiantuntijana: Karri Aalto, Lähitapiola; Strategia ja yrityssuunnittelu yksikkö.
Kuva: Fitra Oy, Shutterstock