Liikuntalääke - lue pakkausseloste huolella!
Kuten kaikki lääkkeet, liikuntalääkekin voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Niitä ilmenee ennemmin tai myöhemmin lähes jokaisella, joten kannustan sinua lukemaan seuraavan liikunnan annosteluohjeen ennen aloittamistasi.
Liikuntalääkkeelläkin on sivuvaikutuksensa
Yleiset sivuvaikutukset, joita ilmenee lähes yhdeksällä käyttäjällä kymmenestä:
- Parempi vireys
- Energisyys
- Vatsan vilkkaampi toiminta
- Paremmat yöunet
- Aktiivisempi sukupuolielämä
- Parempi koettu hyvinvointi ja itsetunto
Melkein yhtä yleisiä sivuvaikutuksia ovat:
- Vähäisempi hengästyminen ja väsyminen
- Kolotusten sekä tuki- ja liikuntaelinvaivojen esiintyvyyden väheneminen
- Ruokahalun lisääntyminen
- Verenpaineen, kolesterolin sekä veren sokeritasapainon normalisoituminen
Voit jatkaa lääkkeen käyttöä hymyssä suin, mikäli sinulla ilmenee joitakin seuraavista rakenteellisista sivuvaikutuksista:
- Painon putoaminen
- Kiinteytyminen
- Lihasmassan kasvu
- Luuston vahvistuminen
- Ryhdin sekä lihastasapainon parantuminen
Myös seuraavat toiminnalliset muutokset ovat yleisiä:
- Kestävyyden, lihaskunnon, liikkuvuuden, tasapainon ja koordinaation parantuminen
- Vilkkaampi energiankulutus
Lääkkeen pitkäaikaisvaikutuksina on todettu yleisesti myös seuraavia psyykkisiä vaikutuksia:
- Terveempi itsetunto
- Myönteisempi minäkuva
- Matalampi stressitaso
- Masennusoireiden ja ahdistuneisuuden kaikkoaminen
- Helpompi tunteiden ilmaiseminen
- Matalampi riski sairastua masennukseen tai dementiaan
Eikä näiltä oppimiseen liittyviltäkään vaikutuksilta usein voida välttyä:
- Keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden parantuminen
- Parempi muisti ja hahmottamiskyky
- Tarkemmat aistitoiminnot
- Kehittyneempi kyky yhdistellä eri aistikanavista välittyvää informaatiota
Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa
Liikuntalääkepakkauksen sisältö voi vaihdella henkilön mieltymyksistä riippuen rauhallisesta luontoliikunnasta, aggressiiviseen kamppailuliikuntaan tai aistilliseen tanssitunnelmaan. Liikuntalääkkeen voi ottaa yksin, pareittain tai jopa isolla porukalla. Liikuntalääke sisältää raitista ulkoilmaa, tihenevää sydämen sykettä, pullistelevia lihaksia, mukavia mailapelejä, hikoilua ja hengästymistä, onnistumisen iloa, vetreämpää oloa sekä parempaa ja pidempää elämää.
Liikuntalääkkeen annosteluohje
Liikuntalääkkeeksi voidaan laskea kaikki passiivisuudesta poikkeavat teot sohvan välttämisestä tavoitehakuiseen kuntoliikuntaan sekä urheiluun. Riittää, että nouset ylös tuolista ja lähdet liikkeelle. Liikuntalääkkeeksi soveltuvat hyvin jo arkiset hyötyliikuntaponnistukset, mutta sitäkin paremman vasteen saat toiminta- ja suorituskykyä kohentavalla kuntoliikunnalla. Aerobisella harjoittelulla parannetaan sydämen sekä verenkiertoelimistön, ja lihaskuntoharjoittelulla tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointia sekä kapasiteettia. Arkiliikuntalääkettä kannattaa käyttää pieninä annoksina päivittäin ja kuntoliikuntalääkettä sen vaikutuksia täydentämään vähintään 3 kertaa viikossa.Liikuntalääkkeet voidaan ottaa kokonaisina tai osissa, jolloin puhutaan ns. pätkäliikunnasta. Liikuntalääkettä voidaan ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa, mutta tehokasta liikuntaa kannattaa välttää paria tuntia ennen nukkumaan menoa. Paras vaikutus saadaan, kun lääkettä nautitaan päivittäin tai lähes päivittäin 30-90 min annoksina tai 10-20 minuutin osiin (2-4 osaa) jaettuina.
Allergiat ja liikuntalääke
Jos olet allergisoitunut liikuntatunneille koulussa tai hiihdolle asepalveluksen aikana, niin ei huolta, voit silti oppia nauttimaan liikunnasta. Noudata tässä tapauksessa annosteluohjetta tarkasti. Älä ylitä kerta- tai viikkoannostusta edes innostuspäissäsi.
Liikuntalääke ja riippuvuus
Liikuntalääke voi aiheuttaa pieninäkin annoksina nautittuna riippuvuutta sekä hetkellistä euforian tunnetta. Se ei kuitenkaan ole vaarallista, mikäli noudatat annosteluohjetta ja lisäät lääkkeen määrää vähitellen. Lääkkeen vaikutus ei laimene, vaan itse asiassa tehostuu ajan myötä. Siksi saat suuremmalla annoskoolla myös paremman vasteen terveyteesi ja hyvinvointiisi.
Ateriointi ja liikuntalääkkeen nauttiminen
Älä käytä liikuntalääkettä heti raskaan aterian jälkeen. Voit kuitenkin ottaa pienen annoksen arkiliikuntalääkettä lähes välittömästi ruokailtuasi. Tehokkaamman kuntoliikuntalääkeannostuksen ja ruokailun välissä on hyvä pitää noin 1-2 tunnin tauko. Alkoholi ja liikuntalääke eivät sovi yhteen. Terveellinen ruoka ja juoma sen sijaan tehostavat liikuntalääkkeen vaikutuksia.
Lapset ja ikääntyvät sekä liikuntalääke
Lapset ja ikääntyneetkin voivat käyttää samaa liikuntalääkettä aikuisväestön kanssa. Lasten kohdalla leikki, ja ikääntyneiden osalta aktiivinen arki täyttävät parhaiten sopivan annostelun määritelmän.
Ajaminen liikuntalääkkeen vaikutuksen alaisena
Liikuntalääkettä voidaan käyttää mainiosti myös autoilun sekä erilaisten koneiden käytön yhteydessä. Samanaikaista autoilua, koneiden käyttöä sekä liikuntaa tulee kuitenkin välttää. Liikuntalääkkeen ottaminen voidaan kuitenkin ajoittaa tuloksekkaasti taukoihin, joita on hyvä pitää pidempää matkaa ajettaessa vähintään 1-1,5 tunnin välein. Optimaalisinta olisi kuitenkin nousta 30 min välein ainakin seisomaan tai hieman jaloittelemaan itseään lääkitäkseen.
Yliannostus
Yliannostustapauksissa saatat menettää kiinnostuksesi tai pahimmassa tapauksessa saada jopa rasitusvamman. Käänny tällöin lääkärin tai muun ammattihenkilön puoleen.
Liikuntalääkkeiden säilyttäminen
Liikuntalääkettä ei kannata säilyttää piilossa tai ulottumattomissa, vaan se kannattaa pistää niin lasten kuin kotieläintenkin ulottuville. Se säilyy niin huoneenlämmössä kuin suorassa auringonpaisteessakin. Sen voi jättää sateeseen eikä se mene miksikään. Yli 30 asteen helteessä tai pakkasessa kannattaa kuitenkin harkita lääkkeen nauttimista ilmastoiduissa sisätiloissa.