Kuinka personal traineriksi kouluttaudutaan?
Suurimpien koulutusorganisaatioiden personal trainer -koulutusohjelmat kestävät keskimäärin noin 6-9 kk, ja sisältävät vastaavan määrän lähijaksoja. Kouluttautujalta edellytetään vähintään 18 vuoden ikää sekä sitoutumista aikuisopiskelijamaiseen asenteeseen. Suuri osa opiskelusta tapahtuu myös lähijaksojen ulkopuolella harjoitusasiakassuhteen, tuotteistamistöiden sekä oppimistehtävien parissa.
Auktorisoitu personal trainer -koulutus (APT®) on intensiivinen sekä vaativa, ja haluttu todistus osaamisesta liikunta- ja terveysalojen kentällä. Trainer4You:lla käytämme APT -koulutuksen yhteydessä termiä koulutusputki. Trainer4You APT -koulutusputki pitää sisällään kolme eritasoista ja laajuista koulutusohjelmaa. Trainer4You Kehittävän harjoittelun perusteet -koulutus on poikkileikkaus fyysisen hyvinvoinnin osa-alueisiin, joita kutakin jatko-osissa syvennetään.
Trainer4You Kuntosalivalmentaja -koulutus on täsmäkoulutus tuloksekkaaseen lihaskuntoharjoitteluun ja kuntosalivalmentamiseen. Koulutusputken kolmas osa, varsinainen personal trainer -koulutus sisältää kuusi lähijaksoja, joista jokaisella lähijaksolla oma teemansa. Trainer4You APT -koulutusohjelman kantavia teemoja ovat ihmiskehon rakenteen ja toiminnan opiskelu sekä liikkeen analysointi, harjoittelun ohjelmoinnin sekä ammattimaisen ohjaus- ja valmennustiedon syventäminen, kuntotestaus, ravintovalmennus sekä kuntouttava harjoittelu. Viime vuosina oppisisällöissä olemme myös korostaneet myös markkinointia, myyntiä, tuotteistamista, viestintää ja vuorovaikutusta, kestävän asiakassuhteen rakentamista sekä psyykkistä valmennusta. Kaiken kaikkiaan koulutusputkemme pitää sisällään 19 lähiopiskelupäivää sekä tietyn määrän sparraavia tehtäviä koulutuksen ohessa.
Mitä eroa on eri koulutustahoilla?
Valitessasi kouluttautumistahoasi puntaroi ja tee päätelmiä: Mikäli koulutuksen laajuus jää selvästi edellisiä raameja alhaisemmaksi on syytä ymmärtää, ettei koulutus voi antaa vaadittavia valmiuksia personal trainerina menestymiseen. Aihealueet eivät myöskään ole yksiselitteisiä, vaan aikaa ajatusten jäsentämiselle ja järjestäytymiselle on jäätävä.
Personal trainingin suosion kasvaessa myös kouluttajatahojen kirjo kasvaa entisestään. Muutamat seikat auttavat luotettavan kouluttajaehdokkaan valinnassa. Perehdy huolellisesti koulutusorganisaation/ -yrityksen taustoihin, oppisisältöihin ja kouluttajiin. Voiko koulutustaho auttaa Sinua valmistumisen jälkeen työllistymisen tukemisessa? Selvitä ainakin seuraavat asiat:
1) Henkilö ja/tai oppi koulutuksen taustalla: Mihin yrityksen edustama oppi, teoria sekä kokemukset perustuvat?
2) Koulutusorganisaation historia: Millainen asiakasvolyymi ja -tyytyväisyys sekä asema yrityksellä on? Kuralla oleva organisaatio tuskin kouluttaa menestyviä ohjaajia.
3) Kouluttajat ja heidän kokemuksensa personal training -alalla: Ovatko kouluttajat alansa eli personal trainingin osaajia vai opettavatko he sinua mutu-tuntumalla tuntemattomalla maaperällä?
4) Referenssit, onnistumistarinat: Onko koulutusorganisaatiolla dokumentoituja referenssejä ja henkilöitä, joilta voit kysyä suosituksia?
5) Lupaukset, tukitoimet koulutuksen jälkeen: Onko lupauksia lunastettu todistettavasti?