Elintapavalmennusta erikoissairaanhoidossa

Noora Hassinen on työskennellyt 5 vuotta sairaanhoitajana erikoissairaanhoidon puolella. Tällä hetkellä hän tekee töitä Jyväskylän keskussairaalassa varahenkilöstössä, mikä tarkoittaa sitä, että osasto vaihtuu päivittäin. ”Katson edellisenä iltana osaston, johon minun on määrä mennä seuraavana päivänä aamuvuoroon ja työpaikalle päästyäni osasto on saattanut jo muuttua. Me varahenkilöstöläiset teemme töitä sillä osastolla, missä meitä milloinkin eniten tarvitaan. Maanantaina saatan olla päiväsairaalassa, tiistaina sisätautiosastolla ja keskiviikkona poliklinikalla. Se tuo työhön paljon vaihtelevuutta ja nautin siitä, että pääsen tekemään monipuolisia työtehtäviä viikon aikana”, Noora kertoo iloisena. Hän todellakin näyttää siltä, että nauttii työstään.Noora on määrätietoinen ja tavoitteellinen nainen. Nykyinen työ on mielekästä ja vaihtelevaa, mutta pitääkseen mielenkiintoa yllä pitkään, kokee nainen kaipaavansa enemmän haasteita ja uuden oppimista. Juuri tästä syystä hän onkin hakenut opiskelemaan ylempään ammattikorkeakouluun kliinisen asiantuntijan koulutukseen. ”Jyväskylä saa uuden sairaalan vuonna 2020, joten uusia toimenkuvia avautuu varmasti. Haluan olla mukana kehittämässä ja toteuttamassa uusi, toimivia toimintamalleja uuteen sairaalan.”Samasta syystä, jatkuvan oppimisen halusta, Noora lähti mukaan Elintapavalmentaja -koulutukseen. ”Työhöni kuuluu isona osana myös ohjaustyö. Kohtaan päivittäin potilaita, jotka joutuvat laittamaan elintavat kerralla remonttiin esimerkiksi äkillisen sydäninfarktin vuoksi. Myös leikkaukset ja elintapasairaudet aiheuttavat lähes poikkeuksetta jonkin muutostarpeen totuttuihin elintapoihin.”

Koulutuksesta konkreettisia työkaluja

”Erityisen paljon koen saaneeni koulutuksesta apuja ohjaustyön motivointipuoleen. Uudet liikunta- ja ruokavalio-ohjeet on helppo lukea potilaalle, mutta niihin motivoiminen ja henkilön innostaminen ovatkin aivan toinen puoli jutusta. Monesti sairaanhoitajan käytössä olevat työkalut ovat kaavamaisia, joista puuttuu yksilöllinen ote. Se on tuotava työhön itse.””Vaikka sairaalaan joutuminen ja esimerkiksi sepelvaltimotauti-diagnoosin saaminen saattavat säikäyttää potilaan ja antaa pontta tehdä korjauksia elintapoihin hetkellisesti, on uusien tapojen iskostaminen pysyviksi muutoksiski aina oma projektinsa. Siksi onkin hienoa, että olen saanut Elintapavalmentaja-koulutuksen myötä paljon konkreettisia työkaluja muutostyön tueksi.”

Elintapasairaudet ovat yhä nuorempien ongelma

Noora kirjoittaa vapaa-ajallaan Mansikkapilvi -nimistä blogia. ”Sinne kirjoittaa siviili-Noora, ei sairaanhoitaja-Noora. Aina ajoittain nostan kuitenkin ammattiini liittyviä aiheita esille, eikä siitä yleensä selvitä ryöpytyksettä.” Noora naurahtaa. ”Tykkään kirjoittaa hieman provosoivaan sävyyn, jotta lukijat heräävät ajattelemaan aihetta. Esimerkiksi ylipainosta puhuminen ja laihdutukseen kannustaminen ovat sellaisia aiheita, jotka saavat aina aikaan kommenttiryöpyn ja paljon myös kritiikkiä.””Nykyisin valitettavasti elintapasairaudet eivät ole vain ikääntyneen kansan ongelma, vaan näen itse työssäni viikottain, kuinka yhä nuorempien ja nuorempien henkilöiden terveys on uhattuna huonojen elintapojen vuoksi. Totuus on, että liikkumattomuus ja ylipaino tuovat ongelmia pitkällä aikavälillä. Kun niiden aiheuttamia ongelmia ei esiinny vielä 30-vuotiaana, on sen vakavuutta hankala nähdä. Usein käykin niin, että kevyemmän kuontalon tuoma energisyyden tunne huomataan vasta, kun painoa on saatu pudotettua. Väsyneeseen ja huonosti voivaan oloon ollaan totuttu, eikä tilanteen uskota parantuvan pienillä muutoksilla. Haluan itse olla mukana ennaltaehkäisemässä sairauksien syntyä ja vaikuttamassa siihen, että lääkkeisiin turvautuminen ei olisi se ainut vaihtoehto.”

Koulutus on ylittänyt odotukset

”Lähdin koulutukseen omasta mielenkiinnostani, mutta on ollut ihana huomata, kuinka innoissaan myös esimieheni on tästä. Hän pyysi, että esittelisin koulutuksen oppeja kevään tyhy-päivillä koko henkilöstölle.””Elintapavalmentaja-koulutus on kerta kaikkiaan ylittänyt odotukseni! Joka kerta suu loksahtaa auki kouluttajien ammattitaidosta ja aiheiden monipuolisuudesta. Meitä on kasassa monipuolinen opiskelijaryhmä, monenlaisilla eri taustoilla. Olemme oppineet valtavasti myös toisiltamme! Siinä missä personal trainer osaa tuoda meille valmennuksellista näkökulmaa, voin minä sairaanhoitajana esittää taas realistisen kuvan siitä, mitä elintapasairauksiin sairastuneiden kanssa työskenteleminen on.””Kouluttajat ovat todella ammattitaitoisia ja heidän innostus aiheisiin huokuu koko ryhmään. Vaikka käsiteltäviä aiheita näiden neljän viikonlopun aikana on paljon, ei kertaakaan ole tullut kiireen tuntua, vaan aina löytyy aikaa käydä läpi pari käytännön esimerkkiä jonkun meistä opiskelijoiden kokemuksista. Kouluttajat ovat osanneet myös tuoda asiat hyvin ymmärrettävällä tavalla esille. Terveydenhoitoalan koulutus on ollut itselleni myös tässä koulutuksessa hyödyksi, mutta se ei todellakaan ole edellytys koulutukseen osallistumiselle.””Voin varauksetta suositella tätä koulutusta kaikille ohjaustyön parissa työskenteleville! Erityisesti sairaanhoitaja-kollegoilleni, Jokainen hoitaja joutuu kohtaamaan tällaisia asioita työssään ja valmiudet motivoivaan ja kannustavaan muutosohjaamiseen vaihtelevat paljon. Sekä ennaltaehkäisevä, että korjaava elintapavalmennus on ovat tiiviissä yhteydessä mm. lääkehoitoon tai kuntoutukseen. Niitä ei yksinkertaisesti voi sivuuttaa.””Seuraavaksi suunnittelen jo Psyykkinen valmentaja -koulutukseen lähtöä, sen verran paljon innostuin taas kouluttautumisesta!”Seuraa Nooran blogia osoitteessa http://mansikkapilvi.fitfashion.fi/Tutustu Trainer4You Elintapavalmentaja -koulutukseen koulutussivuiltamme.

Edellinen
Edellinen

Putkirullaus - rullailutekniikat

Seuraava
Seuraava

Mitä terveys on - Osa 1: hengitys- ja verenkiertoelimistön merkitys