Erottelutyylit ihmistuntemuksen apuvälineenä
Joskus tavatessamme uuden, meille tuntemattoman ihmisen, meistä voi tuntua, että ”olipahan erikoinen tyyppi”. Toteamuksen taustalla on havaintoja niistä ihmisyyden eroista, joista itseämme muihin vertailemalla, tulemme tietoisiksi.
Hyvin usein täysin erilaisen vuorovaikuttajan kanssa ensikohtaamisesta voi jäädä hieman epämääräinen, jopa hölmistynyt tunne. Vuorovaikutus tuntuu tällöin meistä jotenkin hankalalta ja teemme usein tulkintoja kohtaamisen epäonnistumisesta, joka muistin syövereihin taltioituessaan jättää ennakko-olettamuksia seuraavaan mahdolliseen kohtaamiseen. Muistiin jää usein mm. vastapuolen äkkipikainen toiminta, suorapuheisuus, äänekkyys ja räiskyvä kehonkieli.
Esimerkkejä erottelutyyleistä:
Seuraavassa muutamia esimerkkejä -sekä lyhyt kuvaus- yksilöllisistä tyyleistä, joista kukin voi löytää oman tavan toimia. Ehkäpä Sinulle tulee mieleen myös henkilö, jonka tyyli edustaa tyylijanan vastakkaista puolta.
Motivaation tyyli: Pois – kohti
Toiset meistä motivoituvat liikkumaan ja noudattamaan terveellistä ruokavaliota silloin, kun housujen nyörit kiristävät, vatsa pömpöttää ja olo on ”tukkoinen”. Tällöin ihminen käyttää liikuntaa välineenä päästäkseen pois huonosta olosta. Tällöin ihminen on pois –motivoituva. Pois –motivoituvalle on tyypillistä, että motivaatio loppuu kun kaikki on taas hyvällä mallilla. Kun tilanne ajautuu jälleen ahdistuksen partaalle, henkilö motivoituu toimimaan ongelmasta pois päästäkseen.
Kohti motivoituva on taas tulevaisuutta kohti, hyvin tavoitteellisesti toimiva henkilö. Hän on oppinut laatimaan tulevaisuuteen tavoitteita, osaa ennakkoon elää mielikuvissaan tavoitetilan ja motivoituu toimimaan pitkäjänteisesti.
Huomion kohde: Samuus – erot
Ihmisellä on persoonallisia toimintamalleja pitää psyykeensä vakaana. Yksi keino ylläpitää arvostuksen tunnetta on samaistua muihin. Samaistumista tehdään etenkin henkilöihin, jotka ovat elämässämme tärkeitä. Personal trainer voi huomata pitkässä asiakassuhteessa asiakkaansa pukeutuvan samanhenkisiin vaatteisiin kuin valmentaja sekä muokkaavan elämäänsä esikuvansa, eli personal trainerin kaltaiseksi.
Itsevarma ja vapaudenkaipuinen henkilö sen sijaan kulkee ns. Omaa polkuaan. Hän ei välitä auktoriteeteista tai ei ainakaan anna heidän vaikuttaa elämäänsä.
Päämielenkiinto: Ihmiset – asiat
Ihmiset –asiat erottelutyyli on tuttu vuorovaikutuksen ristiriitatilanteista. Muistatkin ehkä sanonnan ”eivät ihmiset sodi, vaan asiat . Kun toinen ihminen on luonteeltaan humaani, ihmisläheinen ja toinen osapuoli arvostaa fakta-asioita tai taloudellisia tavoitteita, ajaudutaan helposti ristiriitaan. Mikäli valmentaja on hyvin asia / tulos orientoitunut, mutta asiakas arvostaa ihmisläheistä, inhimillistä tapaa suhtautua hyvinvointiin, ei yhteistä säveltä löydetä, ellei molemmat osapuolet ole valmiita tulemaan toista puolitiehen vastaan.
Toiminnan suunta: Toimija – harkitsija
”En voi sietää jahkailijoita!”
Tyypillinen lausahdus vahvasti toimijatyyppiä edustavan henkilön suusta kuultuna. Erityisesti tässä erottelutyylissä vaikuttimena on sekä temperamenttityylit, että myös persoonallisuutemme. Vahvasti toimijan –tyylisuunnassa toimivan on hyvä antaa harkitsijalle aikaa ja tilaa. Mikäli harkitsija kokee painostuksen tunnetta, hän ahdistuu helposti ja menettää mielenkiintonsa ja motivaationsa.
Ajallisuus: Menneisyys – tulevaisuus
Jokaisella meistä on historiansa, elämänkulkunsa, joka kuuluu menneisyyteen ja jota on hyödyllistä kaikkien meistä aika-ajoin pysähtyä muistelemaan. Menneisyydessä liikaa elävän henkilön voi kuitenkin olla haastava lähteä tekemään elämäntapamuutosta, sillä tutut rutiinit sekä ajattelumallit toistuvat hyvin vahvoina ja vaikeuttavat uusien asioiden oppimista, koska ei koe niitä yhtä tärkeiksi, kuin menneet asiat.
Tulevaisuus orientoitunut henkilö ei menneitä murehdi. Hän ei myöskään jää pohtimaan epäonnistumisten roolia oppimisen näkökulmasta. Tällöin hän voi langeta samoihin virheisiin yhä uudestaan. Tulevaisuus orientoitunut henkilön vahvuus on se, että hän toimii hyvin tavoiteorientoituneesti.
Yleistä erottelutyyleistä
Erottelutyylit ovat pitkälti opittuja, mutta myös persoonallisia tapoja toimia eri tilanteissa. Tyypillistä tapaa toimia ei voi yleistää kaikkiin tilanteisiin, vaan henkilö voi käyttää eri konteksteissa saman erottelutyylin vastakkaista tyyliä. Erityisen tärkeää on huomioida oma tyyli vuorovaikuttaa ja pohtia tyylinsä vaikutusta toisen / toisten osapuolten reaktioihin. Onko tapani toimia hyödyllinen vai johtaako se toistuvasti vuorovaikutuksen katkeamiseen.
Hankaluuksia syntyy erityisesti silloin, kun ihminen toimii ainoastaan erottelutyylin ääripäissä ja vuorovaikutuksen toinen osapuoli kulkee toisessa ääripäässä. Kun ihminen unohtaa tyylin toisen ääripään, hän myös tukahduttaa sen ajan myötä. Näin vaihtoehdot toimia vähenevät ja vuorovaikutuksessa ajaudutaan toistuvasti samoihin ongelmiin.
Olemme yksilöitä. Mikäli haluamme päästä vuorovaikutuksessa toisen osapuolen kanssa samalle kartalle, tulee meidän olla valmiita unohtamaan toisesta osapuolesta tehdyt yleistykset.