Voimaharjoittelun ohjelmointitaidot uudelle tasolle maailman parhaan tutkimustiedon avulla
Trainer4You Voimavalmentajakoulutuksessa opitaan hyödyntämään käytännössä maailman parasta tutkimustietoa voimaharjoittelusta. Seminaarityönä toimii koulutuksen aikana rakennettava 3 kuukauden voimaharjoitusohjelma asiakkaalle, joka esitellään lopuksi kouluttajalle ja muille opiskelijoille. Tässä pieni kurkistus Riku Aallon fiiliksiin Voimavalmentaja-koulutuksesta sekä hänen laatima ohjelmointi kokonaisuudessaan.
Seminaarityöt osoittivat tutkimustiedon soveltamistaidot
Neljän lähijakson ja kahdeksan intensiivisen opiskelupäivän mittainen Voimavalmentajakoulutus päättyi toissa viikonloppuna (17.3.2018) Oulussa onnellisiin ja helpottuneisiin tunnelmiin. Osallistujien seminaariesitykset olivat erinomaisia ja osoittivat sen, että kentälle valmistui taas pieni joukko vahvaan tutkimusnäyttöön perustuvalla näkemyksellä varustettuja, voima- ja fysiikkavalmennuksen ammattilaisia.Seminaarityöt perustuivat noin kolmen kuukauden mittaiseen harjoitusasiakassuhteeseen sekä asiakkaalle laadittuun voimaharjoitusohjelmaan. Kausisuunnitelman lisäksi asiakkaalle laadittiin harjoitusliikekohtaiset treeniohjelmat, joiden periodisointimallit, intensiteetin ja volyymin nousujohteisuus sekä erilaiset ärsykkeen vaihtelukeinot käytiin läpi opponenttien sekä kouluttaja Tuomas Rytkösen palautteella höystettynä.
Käytännön osuuksilla eristäviä ja unilateraalisia harjoitteita
Voimavalmentajakoulutuksen kaikki lähipäivät koostuivat tasapainoisesta suhteesta teoria- ja käytännön opiskelua. Tunnit (3,5 h) ennen ruokataukoa käytettiin aina teorian tarkasteluun, joka vietiin tehokkaasti käytäntöön ruokatauon jälkeen (3,5 h).Neljännen lähijakson käytännön osuuksilla käsiteltiin eristäviä liikkeitä lihasmassaharjoittelussa ja unilateraalisen eli yhden raajan voimaharjoittelun vaikutusmekanismeja sekä hyötyjä. Perjantain lihasmassademolla käytiin läpi muun muassa sitä, miten eri nivelten asennot, painovektorin vipuvarret sekä muuttuvat vastukset saavat aikaan mekaanista kuormitusta ja lihaskasvua. Vaikka moninivelliikkeet ovatkin lihasmassaharjoittelun perusta, tarvitaan eristäviä liikkeitä etenkin silloin, kun halutaan optimoida kehon kaikkien lihassolujen lihasmassan kasvu.Toisen koulutuspäivän demon teemana olivat matalatehoiset hyppelyt sekä unilateraaliset, yhden raajan harjoitteet. Demon ideana oli osoittaa se, miten unilateriaalisilla liikkeillä voidaan korjata kehon puolieroja, miten yleisvoimaliikkeistä voidaan siirtyä kohti lajinomaisempia yhden raajan liikkeitä lajeissa, joissa tuotetaan voimaa yksi raaja kerrallaan, miten kontralateraalista harjoitusvastetta voidaan hyödyntää kuntoutuksessa ja miten voimantuoton kehittymisen stabiliteetti- ja voimavektorispesifisyys kannattaa huomioida voimaharjoittelun suunnittelussa.
Mitä opin Voimavalmentaja-koulutuksesta?
Vaikka itselläni on voima- ja fysiikkavalmennustaustaa yli 20 vuoden ajalta sekä kokemusta kymmenien MM- ja SM –tason urheilijoiden valmentamisesta, nosti Voimavalmentajakoulutus osaamiseni ja etenkin ohjelmointitaitoni aivan uudelle tasolle. Koulutuksen parasta antia olivat kattavan sekä vahvaan tutkimusnäyttöön perustuvan kokonaisuuden lisäksi kouluttajien eli Athletican liikuntabiologien huikea fysiologian sekä biomekaniikan osaaminen. Se välittyi koulutettaville intohimoisena, kansantajuisena, mutta lähes verbaaliakrobaattisena osaamisena luento-osuuksilla. Pidin paljon myös siitä, että teoriassa opetellut asiat vietiin välittömästi käytäntöön demojen, käytännön harjoitusten sekä erilaisten kokeilujen muodossa.Voimavalmentajakoulutus antoi tieteeseen pohjautuvan vahvistuksen myös monelle jo hyödyntämälleni asialle. Etenkin treenisarjoissa jätettävien ”varojen” merkitseminen ja hyödyntäminen treeniohjelmassa oli todella hyödyllinen oppi, samoin kuin erilaisten tehokeinojen ja ärsykkeen vaihtelun varmistaminen systemaattisemmalla menettelyllä.
Ohjelmointitehtävänä maksimivoiman hankinta sekä lisäpainoleuanvedon SM-kisat
Tein oman ohjelmointityöni ja seminaariesitykseni poikani Eetun valmennuksesta. Salilla Eetu on käynyt noin 3,5 vuotta, joista viimeisen vuoden olemme panostaneet tehokkaammin maksimivoiman hankintaan. Saliharjoittelua edelsivät vakavat loukkaantumiset (sääriluun, rintalastan ja solisluun murtumat), joiden merkeissä kuntosali tuli tutuksi jo aikaisemminkin, noin 2 vuoden kuntoutusjaksolla.
Katso Eetun ohjelmat kokonaisuudessaan tästä!
Rakensin Eetulle 14 viikon mittaisen makrosyklin, joka koostuu 7 viikon mittaisesta epälineaarisesta hermostollis-hypertrofisesta mesosyklistä ja 7 viikon niin sanotusta hermostollisen maksimivoiman ohjelmasta. Ohjelmat tähtäävät lisäpainoleuanvedon SM-kilpailuihin (19.5.2018) sekä voimannoston maksimitulosten samanaikaiseen kehittämiseen. Olen pyrkinyt ottamaan ohjelmassa huomioon myös muiden fyysisten ominaisuuksien ylläpitämisen, joskin lisäpainoleuanvedon ykkösmaksimi on selkeä ykkösprioriteetti tässä n. 3 kuukauden mittaisessa treenijaksossa.Hyödynsin Athleitican ja Voimavalmentajakoulutuksen pääkouluttajan Tuomas Rytkösen huikeaa osaamista lisäpainoleuanvedosta hankkimalla häneltä leuanvetoharjoitteluohjelmat sekä synkronoimalla ne harjoittelun kokonaissuunnitelmaan. Se toi omat haasteensa, mutta samalla myös erinomaiset oppimiskokemuksensa ohjelmointitehtävän sekä seminaarityön laatimiseen.Seuraavasta linkistä pääset tutustumaan seminaarityöhöni, laatimaani harjoittelun kokonaisuunnitelmaan sekä LitM/ Voimavalmentaja Tuomas Rytkösen rakentamaan lisäpainoleuanvedon maksimiykköstä kehittävään, Eetu Aallolle räätälöityyn, harjoitusohjelmaan. Muista kuitenkin, että ohjelmat ovat yksilöllisiä; treenaajan taustat, resurssit ja tavoitteet huomioivia suunnitelmia, joiden hyödyntäminen omassa käytössä voi olla jopa riskialtista.