Valmennuspalveluilla riittää kysyntää

Liikunta-ala on kasvanut talouden taantumasta huolimatta. Yritykset ovat lisänneet liikevaihtoaan nopeammin kuin muu yrityskenttä keskimäärin.

Liikuntapalveluja tuottavat yritykset työllistivät Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2007 noin 6 800 henkilöä. Vuonna 2011 ala työllisti jo lähes 8 100 henkilöä, samaan aikaan liikevaihdon kasvaessa 220 miljoonasta eurosta 800 miljoonaan euroon. Maailmalla jo pitkään kasvussa olleet valmennuspalvelut ovat löytäneet tiensä osaksi myös suomalaista liikuntakulttuuria.

Oma valmentaja löytyy nykyään yhä useammalta treenaajalta. Muun muassa kuntokeskukset ovatkin ottaneet valmennuspalveluiden tarjoamisen entistä kiivaammin palvelutarjontansa keskiöön. "Panostamme palveluissamme yksilöllisyyteen ja personal training on merkittävä sekä kasvava osa liiketoimintaamme", aloittaa itsekin pitkän linjan treenarina tunnettu Puls & Träning-kuntosaliketjun maajohtaja Mikko Nummenmaa.

"Keskuksesta riippuen jo noin 5–25 prosenttia asiakkaistamme ostaa jäsenyyden, joka pitää sisällään personal training -palveluita ja luvut ovat selvästi kasvamaan päin."

Liikuntapalveluiden tarjontaan on herätty kuntokeskusten ohella myös yritysmaailmassa.Suomen suurimpiin terveys- ja hyvinvointipalvelujen tuottajiin kuuluvassa Coronaria Hoitoketjussa henkilöstölle tarjotaan työnantajan toimesta mahdollisuutta muun muassa henkilökohtaiseen personal traineriin sekä triathlon-kouluun.

Coronarialle on tärkeää tukea yli kuusisataapäisen henkilöstönsä työhyvinvointia sekä viestiä myös työnantajana hyvinvointihenkistä imagoa. Yrityksessä onkin vuoden 2011 alusta lähtien systemaattisesti panostettu terveyttä ja työhyvinvointia tukevaan toimintaan. "Starttasimme juoksukoululla tammikuussa 2011. Kokemuksen innostamana jatkoimme syksyllä sadalle ensimmäiselle konsernimme työntekijälle suunnatulla personal trainer -valmennuksella", kertoo yrityksen henkilöstöjohtaja Minna Itkonen.

"Valmennuspaikat täyttyivät yhdessä päivässä."

Tarjottujen palveluiden tuloksekkuutta ja kokemuksia yrityksessä seurataan aktiivisesti. "Henkilöstömme otti personal trainer -valmennuksen innolla vastaan. Valmennuksen päätyttyä tammikuussa 2012, vastauskyselyyn osallistuneista 80 prosenttia koki, että valmennus oli motivoinut heitä liikkumaan enemmän ja sitä kautta huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan paremmin. Vastanneista 98 prosenttia oli kiinnostunut uudesta liikuntaprojektista. Pääsimme hienosti tavoitteeseemme", Itkonen kertoo tyytyväisenä.

Tuomas Liisanantti on Trainer4Youn markkinointipäällikkö, jonka intohimona on oppia ja opettaa. Positiivisten kokemusten siivittämänä hyvään vauhtiin päässeille valmennettaville onkin edelleen luvassa jatkoa. Coronarian johto päätti personal trainer -valmennuspalautteen innostamana jatkaa valmennuksen tarjoamista henkilöstölle vuoteen 2014 asti.

Uudet valmennusryhmät starttaavat aina sekä syksyisin että alkuvuodesta. "Hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara, joten siihen panostaminen on aina järkevä sijoitus – niin yksilölle kuin yrityksellekin", Itkonen kiteyttää.

Artikkeli on alunperin julkaistu PT-lehdessä (huhtikuu 2013).

Edellinen
Edellinen

Alkoholista ei hyötyä sydämelle, geenitutkimus osoitti

Seuraava
Seuraava

Teknologia passivoi ja liikuttaa