Tasonnostajan seitsemän ominaisuutta

”Liike lähtee pysähtymisestä”, ajattelin kun istuuduin alas Espoon Niittykummussa sijaitsevan Trainers' Housen viihtyisän luentosalin pehmustetulle, punaisella kankaalla verhoillulle tuolille. Kaivoin esiin muistiinpanovälineeni ja selasin paksua muistikirjaani taaksepäin edellisten valmennusjaksojen oivalluksia kerratakseni. Niitä hetken silmäiltyäni nojauduin taaksepäin ja kiinnitin kaiken huomioni päivän puhujaan, koko kansan tuntemaan valmentajaguruun Jari Sarasvuohon.

Vaikuttavia tarinoita

Jari on yksi harvoista ihmisistä, jota aidosti (ammatillisesti) ihailen. Hän on menestyjä, jolla on poikkeuksellinen lahja. Sitä tuskin kukaan kiistää? Mielipiteitä Jarista on takuulla lähes yhtä paljon kuin niiden muodostajiakin, eikä sitä käy kieltäminen, että miehestä löytyy niin rakastettavia kuin ärsyttäviäkin piirteitä. Mielenkiinnon sytyttäminen ja kiinnostuksen säilyttäminen edellyttävät tunteiden myllerrystä ja niitä Jari osaa poikkeuksellisilla tarinoinnin lahjoillaan toden totta herättää.

Onnistumisen psykologiaa

Päivän teema kosketti onnistumisen psykologiaa. Jo pelkkä Jarin läsnäolo sai salissa vallitsevan, iloisen puheensorinan vaimenemaan ja ensimmäinen lause porukan hiljenemään. Karismaa joko on tai ei ole: Jarilla sitä riittäisi vaikka hukattavaksi asti.”Elämä on eteenpäin, mutta silti harvat tekevät aktiivisesti työtä tavoitteidensa eteen”, Jari aloitti. Hänen arvionsa mukaan yksi sadasta ja joidenkin tutkimusten mukaan 3-10 % kanssamatkustajistamme pysähtyy miettimään ja tekee työtä unelmansa saavuttamiseksi. Miten on Sinun laitasi, onko Sinulla tavoite päällä? Vai ajelehditko vain virran vietävänä vailla päämäärää? Jo pelkkä suun avaaminen oli saanut valtavan ajatusten pyörremyrskyn, joka paiskoi ajatuksia ja tunteita ympäriinsä korvavälissä, liikkeelle. Jarin ohje niille, jotka haluavat onnistua, siis elää unelmaansa, saavuttaa tavoitteensa ja mennä eteenpäin elämässä, on yksinkertainen: ”Luo itsellesi tukijärjestelmä ja rituaalit, lopun ratkaisee onni”.

Surkimusten puolue vs. harhaiset optimistit

Valtaosa ihmisistä kuuluu Jarin mukaan suureen surkimusten puolueeseen, joka harrastaa syiden etsimistä itsensä ulkopuolelta. Toinen näivettyjien joukko ovat harhaiset optimistit, jotka odottavat ajan muuttavan kaiken paremmaksi. Valitettavasti aika ei muuta mitään, ainoastaan teot muuttavat. Juuri siksi olosuhteet on luotava suotuisiksi ja systeemin on oltava aukoton.

Tahto hupenee, tarina kasvaa

Vaikka monesti luullaan itsekurin olevan ratkaiseva tekijä menestymisessä, ei tahto riitä loputtomiin. Se on polttoaineen tavoin hupeneva luonnonvara. ”Mielikuvitus tuottaa onnistumisia, ei tahto eikä itsekuri. Pitää oppia tuntemaan oma potentiaalinsa ja luoda parempi ymmärrys sekä visio itsestään.” Hyvän itsetuntemuksen avulla voidaan kammeta vipuvoimaa verkostostaan auttamalla muita ja ottamalla apua auliisti vastaan (kasvanut korkoa).  Ihminen voi onnistua muuttamaan vain, jos sisäinen tarina itsestä muuttuu paremmaksi. Sama pätee yksilön kohdalla myös onnistumisvasteeseen terapiatyössä ja organisaatiotasolla menestyksekkääseen johtamiseen.

Karkaa parempaan kohtaloon!

Millainen on sitten todellinen tasonnostaja? Millainen ihminen onnistuu karkaamaan kohtalolta, joka hänelle on valmisteltu? Onko kyse itsekurista ja vankkumattomasta tahdosta, ympäristöstä vai geeneistä? Niillä on kyllä vaikutuksensa, mutta kyse on kuitenkin jostain aivan muusta. Seuraavassa on irtiottajan seitsemän ominaisuutta, joihin sukellan hieman syvemmälle seuraavassa tai sen seuraavassa postauksessani. Aika näyttää.

Irtiottajan seitsemän ominaisuutta:

1)      Huomio/ vastuu = ”Elämä on siellä, missä on huomiosi”: Vahvan ihmisen huomio on omassa tekemisessä, johon hän voi täysin vaikuttaa ja josta hän ottaa täyden vastuun. Resurssisi ovat siis suoraan verrannolliset huomiosi määrään ja se mihin keskityt alkaa kasvaa.

2)      Tarina/ merkitys = Huippupianistin suusta: ”Jos en tänään harjoittele, minä tiedän sen. Jos en huomenna harjoittele, vaimoni tietää sen. Jos en ylihuomenna harjoittele, kriitikot tietävät se ja sitä iloa en niille paskiaisille suo”. Hoksasitko? Tarina tekee asiasta merkityksellisen.

3)      Tyyneys = Pysy polulla, säilytä focus! ”mitä ikinä tapahtuukin, ota etäisyyttä ja opettele elämään oman mielesi ja ajatustesi ulkopuolella. Tärkeintä on siis pysyä polulla ja toiseksi tärkeintä on löytää takaisin polulle.”

4)      Armollisuus = ”kohtele itseäsi niin kuin olisit itsesi paras kaveri. Hyväksy polulta eksymiset rankaisematta itseäsi. Ole itsellesi armollinen”.

5)      Huumori = ”Älä naurata! Luuletkos tosiaan olevasi tärkeä? Olet päässyt pummilla mukaan elämääsi. Sadan vuoden päästä kukaan ei enää muista Sinua. Miksi siis pingottaisit? Ota ilo irti elämästäsi ja suhtaudu itseesi huvittuneesti. Se jos joku on vapauttavaa!”

6)      Auta ja tule autetuksi = ”Mitään tärkeää ei kannata tehdä yksin”. Kun autat auliisti muita, saat avun korkojen kera takaisin. Mutta vain, jos unohdat omat hyötynäkökulmasi”

7)      Inspiraatio = ”Etsi jatkuvasti inspraation lähteitä: Innostusta, energiaa, kauneutta ja haltioitumista. Anna ”hengen” vaikuttaa Sinussa!”

 

PS: Postaus sisältää allekirjoittaneen ajatuksia, oivalluksia sekä suoria lainauksia Trainers' Housen Ammattilaisen Polku valmennuksen onnistumisen psykologiaa -aamupäivälatauksesta.

Kuva: Riku Aalto, Trainer4You:n arkisto  

Edellinen
Edellinen

Viro valmiina Personal trainingille

Seuraava
Seuraava

Gymtec messuilta bongattua