Ravintovalmennusta fysioterapian tukena

Onko ravitsemusosaamista hyötyä fysioterapeutin työssä? Kyllä on, sanovat fysioterapeutit Heidi Kallio ja Ari-Pekka Lindberg.”Hyvä ravitsemus edistää terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua. Se ehkäisee sairauksia, edistää toipumista sekä vähentää lisäsairauksien vaaraa. Ravitsemushoito on olennainen osa potilaiden hoitoa.”Näin kirjoitaa Valtion ravitsemusneuvottelukunta Ravitsemushoito-oppaassaan.Hyvä ravitsemus ei vaikuta ainoastaan sairauksia ehkäisevästi, vaan myös sairauksien ja vammojen hoitoa tukevasti. Siksi ruokavalio olisi oleellista ottaa huomioon myös kuntoutuksessa, sanoo työfysioterapeutti Heidi Kallio.Kallio, 37, on työskennellyt Kuntoutuskeskus Kankaanpäässä vuodesta 2000 lähtien. Hän ohjaa ASLAK-kuntoutujia, joiden tavoitteena on työkyvyn säilyttäminen ja parantaminen. ASLAK on ennaltaehkäisevää, lääketieteellistä kuntoutusta ammattialoille, joissa työn kuormitus on erityisen suuri.Fysioterapian ohella Kallio luennoi kuntoutujille ravitsemuksesta. Luentojen aiheisiin kuuluvat mm. uudet ravitsemussuositukset, ravitsemuksen voimaportaat, päivittäinen energiantarve sekä painonhallinnan perusteet.Ruokavalio-ohjaamisen osaamista Kallio on hankkinut Trainer4You Ravintovalmentaja -koulutuksesta.Vaikka ruokavalio-ohjaus ei kuulukaan varsinaiseen fysioterapeutin toimenkuvaan, on Kuntoutuskeskus Kankaanpäässä havaittu sen olevan asiakkaiden edun mukaista. Erityistarpeita varten Kankaanpäästä löytyy myös ravitsemusterapeutti.”Ihmiset ovat täällä ollessaan hyvin motivoituneita itsehoitoon ja ottavat hienosti ohjausta vastaan. Heidän onnistumistarinoitaan on upea seurata!” Kallio hymyilee.

Ruokavalio-ohjaus kuntoutuksen tukena

Lähtökohtaisesti fysioterapeuttien koulutus ei tarjoa ruokavalio-ohjaukseen edellyttävää osaamista.”Heikkoahan se on”, Ari-Pekka Lindberg naurahtaa, kun kysyn ammattikunnan ravitsemustietämyksestä.Lindberg, 42, toimii Anatomy Trains -organisaation kansainvälisessä kouluttaja- ja kehittäjäkaartissa, sekä kouluttajana Trainer4Youssa. Pohjakoulutukseltaan hän on fysioterapeutti.

Tuntuu siltä, että nykyään perusasiat helposti hämärtyvät tässä ihmedieettien maailmassa. Kuntoutujat tarvitsevat tukea omien ravintotottumuksiensa kanssa, joita haastavat esimerkiksi kiire, muutokset, työpaineet sekä vuorotyö. Kuntoutujat ovat täällä ollessaan hyvin motivoituneita itsehoitoon ja ottavat hienosti ohjausta vastaan. Heidän onnistumistarinoitaan on upea seurata! –Heidi Kallio

Kuten Heidi Kallio, myös Ari-Pekka Lindberg kokee hyvän ravitsemuksen tärkeäksi osaksi kuntoutusta. Hän korostaa ruokavalion merkitystä yhä useammin luennoillaan.”Paranemisprosessit vaativat rakennusaineita, kuten aminohappoja, suojaravinteita ja muita kasvuaineita, joiden saantia voidaan parantaa ravitsemuksen keinon”, hän sanoo.Hyvä ravitsemus torjuu elimistön matala-asteista inflamaatiota eli tulehdusta. Paikallinen, akuutti tulehdus on tunnettu osa kudosvaurion paranemisprosessia, mutta pitkittynyt tulehdus lisää erilaisten sairauksien vaaraa, Lindberg muistuttaa.Trainer4You uutisoi viime lokakuussa, että hyvin koostetulla ruokavaliolla tulehdusta voidaan vähentää noin 30 prosentilla.Ruokavalio-ohjauksella voidaan edesauttaa myös painonhallintaa ja vähentää lihavuuden liitännäissairauksien taakkaa.Lonkan, polven ja käden nivelrikon riski on lihavilla noin kaksinkertainen verrattuna normaalipainoisiin.Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, kuten nivelrikko, ovatkin yleisin kipua aiheuttava ja eniten työstä poissaoloihin johtava sairausryhmä. Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinten sairaus.Ei sovi unohtaa sitäkään, Lindberg huomauttaa, että riittävä ravintovalmennusosaaminen auttaa tunnistamaan ne tilanteet, milloin fysioterapeutin antama ruokavalio-ohjaus on riittävä ja milloin asiakas tulee ohjata eteenpäin ravitsemusterapeutille.

Edellinen
Edellinen

PT:n päivä – Outi Seppälän matkassa

Seuraava
Seuraava

Voimaharjoittelu, osa 3: Nopeusvoimaharjoittelu