Personal trainerin työ vaatii sitoutumista

Personal trainer Antti Rossi pohtii valmentajan ammattiin sitoutumista sekä työn ja vapaa-ajan erottelemista.Personal trainer edustaa itseään myös vapaa ajallaan aivan samoin kuin esimerkiksi poliisi edustaa lakia myös työnsä ulkopuolella. Voiko personal trainer sitten ottaa joskus rennosti ja heittää vapaalle?Personal trainerin työ on työtä siinä missä muukin työ. Työ sitoo aina tekijäänsä. Personal trainerin ammatissa ollaan tekemisissä tärkeiden asioiden kuten ihmisen terveyden ja elintapojen muutosten kanssa. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii sitoutumista niin asiakkaalta kuin personal traineriltakin.

Sitoutuminen tuottaa tuloksia

Personal trainerit toimivat henkilökohtaisina valmentajina, ohjaten asiakkaita kohti parempia terveystottumuksia. Asiakkaan tavoitteet määrittävät personal trainerin työkuvan sekä paljonko aikaa pt joutuu käyttämään asiakkaan tavoitteen saavuttamiseksi. Pitkäjänteiset elintapojen muutosprosessit vaativat aina personal trainerilta enemmän sitoutumista kuin yksittäinen kuntosaliohjaus salilla.Onnistuneen valmennuksen läpivieminen ja tulosten saavuttaminen vaatii molemmilta, sekä asiakkaalta että personal trainerilta sitoutumista. Asiakkaan kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että asiakas sitoutuu noudattamaan hänelle annettavia ohjeita valmennuksen aikana parhaansa mukaan. Tulokset ja tekeminen kulkevat aina käsikädessä.Usein muutokset elintavoissa ja uusien asioiden omaksuminen eivät käy kädenkäänteessä. Toisille uusien asioiden omaksuminen on nopeampaa, kun taas toisten kanssa voidaan joutua tekemään töitä ihan urakalla. Tämä edellyttää personal trainerilta aktiivista otetta ja sitoutumista yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Samalla se vaatii tiivistä yhteydenpitoa, seurantaa, tukea, läsnäoloa ja ohjausta.Itse olen kohdannut viime aikoina olettamuksia, että personal trainerin työ on kevyttä, kun ei tarvitse olla kuin salilla ohjaamassa asiakkaita ja näyttää samalla itsekin hyvältä. No toki se on sitäkin, mutta usein tuon yhden ohjauksen eteen on voitu tehdä useampi tunti pohjatöitä.Samoin yhden valmennuksen läpivieminen alusta loppuun vaatii paljon. Kaikki se työmäärä, joka asiakkaan eteen tehdään, ei näy ulospäin. Ulospäin näkyvät ohjaustapaamiset ja muu sosiaalinen kanssakäyminen asiakkaan ja personal trainerin välillä, mutta nämä ovat vain yksi osa kokonaisuutta.Perustaessani oman yrityksen tiesin jo etukäteen, että töitä pitää tehdä ja paljon, jos meinaa saada jotain aikaan, ja aluksi ei ehkä voi määrittää niin tarkkaan omien työpäivien pituutta. Alkuun teinkin pitkiä työpäiviä ilman vapaita ja pidin tärkeänä olla tavoitettavissa aina kun asiakas minua tarvitsee.Pian minulla tulee kaksi vuotta itsenäisenä yrittäjänä täyteen. Edelleen itselleni on yhtä tärkeänä olla tavoitettavissa aina kun asiakas minua tarvitsee, mutta nykyisin olen alkanut määrittämään myös omaa työaikaa tarkemmin ja lyhentänyt työpäivieni pituutta muutamilla tunneilla.Erotan selkeästi toisistaan työajan ja ”oman ajan". Eihän se aina helppoa ole, mutta vastapainoksi työasioille täytyy välillä levätäkin. Kukaan ei ole kone.

Voiko personal trainer heittää vapaalle?

Mielestäni personal trainerin tulee olla malliesimerkki, ja elää kuten opettaa. Itse pyrin opettamaan ja antamaan avaimet pysyvän painonhallinnan toteuttamista varten.Pysyvässä painohallinnassa pidän tärkeänä sitä, että itselleen annetaan myös sopivia vapauksia, eikä kielletä liikaa asioita. Faktahan on, että kukaan ei voi olla loppuelämäänsä dieetillä, vaan parempi olisi opetella syömään järkevästi ja samalla oppia nauttimaan elämästä.Mutta miten on, petytkö jos näet personal trainerisi nauttivan alkoholia tai herkuttelevan?Työni kautta olen näkyvillä ja ns. esikuva ihmisille. Moni kuvittelee, että se tarkoittaa sitoutumista askeettisen elämään (joka sopii toisille, sitä en kiellä). Elän itsekin kuten ohjaan ja opetan asiakkaita. Syön terveellisesti ja treenaan monipuolisesti. Mutta se ei ole koko elämä. Jos olen juhlissa tai kutsuilla, voin nauttia lasillisen tai kaksi ja maistaa herkkuja. Ei elämä tai kunto siihen kaadu.Saatan viikonloppuna laittaa gourmet-ruokaa viinilasin tai erikoisoluen kera, eikä sekään maailmaa kaada. Huolehdin kehostani ruokkimalla sitä terveellisesti ja liikuttamalla monipuolisesti, joten voin silloin tällöin myös heittää vapaalle. Silloin tällöin ei kuitenkaan tarkoita joka päivä vaan esimerkiksi kerran viikossa tai pari kertaa kuussa.[avatar user="Antti" size="thumbnail" align="right"]Antti Rossi on Trainer4You Personal trainer ja fitness-urheilija. Tutustu Antin palvelutarjontaan osoitteessa www.anttirossi.fi[/avatar]Mielestäni on turha moralisoida, jos näkee personal trainerin nauttin esimerkiksi alkoholia joskus. Ihmisiä me kaikki olemme ja elämästä pitää osata nauttiakin – kunhan muistetaan se kohtuus kaikessa.Työ kun työ vaatii siis sitoutumista. Tässä työssä sitoutuminen on molemmin puolista. Asiakkaan ja personal trainerin täytyy sitoutua hommaan, jotta saadaan tuloksia.

Edellinen
Edellinen

Kuinka kauan kehomme kestää istumista?

Seuraava
Seuraava

Kaikki meistä eivät synny personal traineriksi – Toni Väyrysen muutostarina