Onko minusta personal traineriksi?

Monen personal trainer koulutusta harkitsevan ja aloittavan mielessä pyörii kasa kysymyksiä, kuten "tuleeko minun olla huippukunnossa", "olenko liian vanha personal traineriksi" tai "onko treenihistoriani tarpeeksi pitkä tähän hommaan". Kokosimme tähän artikkeliin kuusi yleistä kysymystä, joita moni miettii ennen koulutukseen lähtöä. Usein väärät ennakko-oletukset karisevat hyvin nopeasti ensimmäisen koulutusjakson aikana, mutta me ajattelimme helpottaa pohdintojasi ja murtaa myyttejä nyt!

Olenko tarpeeksi hyvässä kunnossa personal traineriksi?

90-luvulla personal trainereiden asiakaskunta koostui lähinnä huippu-urheilijoista, malleista ja muista henkilöistä, joille keho on nimenomaan työväline. Tänä päivänä personal trainerin asiakaskunta on muuttunut enemmän tuulipukukansaksi ja kuntoliikkujiksi. PT:n ei tarvitse olla huipputikissä tai fitnessmimmi, vaan tärkeämpää on asenne ja se, että elää niin kuin opettaa. Toisin sanoen noudattaa terveellisiä elämäntapoja omassa arjessaan. Vankka tietotaito ja ennen kaikkea innostava sekä välilttävä ohjaustaito heijastuvat valmentamiseen paljon enemmän kuin personal trainerin oma suorituskyky.

Olenko liian vanha personal traineriksi?

Joka viides suomalainen on yli 65 vuotias ja ikääntyvän väestön määrä sen kun kasvaa. Vuonna 2030 65:n ikävuoden rajan ylittää jo joka neljäs henkilö. Jos suhde olisi sellainen, että myös joka viides personal trainer olisi kokeneempi ja varttuneempi, olisi tilanne hyvä, koska ihminen hakeutuu vertaistensa seuraan. Samojen arvojen ja mielenkiinnon kohteiden jakaminen ovat tärkeässä roolissa myös valmentajaa valittaessa. Lisäksi personal trainer palveluita tullaan jatkossa tarjoamaan enemmän ja enemmän mm. vakuutusyhtiöiden, työterveyspalveluiden sekä apteekkien palvelutarjonnassa.

Emme lakkaa liikkumasta siksi että vanhenemme, vaan vanhenemme siksi että lakkaamme liikkumasta. Kokeneemmille personal trainereille on todellakin tilausta!

En näytä tarpeeksi personal traineilta

Miltä personal trainerin sitten pitäisi näyttää? Tulisiko omata isot haukkarit ja six pack? On syytä muistaa, että ei ole olemassa yhtä personal trainerin prototyyppiä, vaan erilaisia persoonia ja kehotyyppejä löytyy myös heidän joukostaan. Aivan kuten asiakkaidenkin joukosta. Ratkaisevaa ei ole se, miltä personal trainer näyttää, vaan tämän asenne. Merkityksellistä on omata aito halu auttaa ja saada asiakkaat onnistumaan tavoitteessaan. Toki on hyvä pitää mielessä, että personal trainer on itse toimintansa käntikortti.

Personal trainereita on jo liikaa

Lähestytään asiaa tilastojen kautta. Diabetesta sairastaa Suomessa yli 0,5 miljoonaa henkilöä  ja lisäksi noin 2 miljoonaa omaa kohonneen verenpaineen. Suomessa ylipainoisia on yli 2 miljoonaa ja yli 30:n BMI (painoindeksi) on 650 000:lla. Yli 90 %:lla suomalaisista on joskus työkykyä estäviä selkävaivoja. Nämä lukemat edustavat sellaisia henkilöitä, jotka hyötyisivät personal trainer palveluista aivan valtavasti.

Tämän lisäksi 700 000 ilmoittaa käyvänsä aktiivisesti kuntosalilla. Näiden lisäksi asiakasjoukkoon mahtuu mm. urheilijat, jotka haluavat optimoida oman suorituskykynsä sekä yritykset, jotka haluavat säästää sairaspoissaolokustannuksissa ja parantaa henkilöstön hyvinvointia. Näihin lukuihin nähden noin 5 000 aktiivisesti valmentavaa personal traineria on aika vähän. Eli kysyntää löytyy suuremmallekin joukolle!

Lisäksi osaamista erikoistavat täydennyskoulutukset lisäävät yksittäisen personal trainerin kysyntää entisestään. Jos olet vaikka erikoistunut nimenomaan diabeetikoiden treenauttamiseen, niin kumman luulet diabeetikon valitsevan: yleispätevän PT:n vai osaamistaan erikoistaneen?

Olen fysioterapeutti – en hyödy pt-koulutuksesta mitään

Tiestikö, että niin on Riku Aaltokin. Joka muuten oppi personal trainer -koulutuksesta todella paljon, paljon enemmän kuin etukäteen uskoi. Ensimmäisen pt-jakson anatomia-asiat voivat etukäteen tuntua vain kertaukselta, mutta koulutuksessa asiat opetellaan toiminnallisuuden kautta, eli miten lihasta liikutetaan, harjoitetaan, miten kohdistetaan lihaksen sisällä treenivaikutus lihaksen tietylle osalle ja miten harjoittelua ohjelmoidaan, että saadaan lihaksen suorituskyky optimoitua. Lisää opittavaa löytyy siis paljonkin fysioterapeutin opintojen päälle. Sama pätee toki pt-koulutuksen muihinkin osioihin. Kestävyys, kuntotestaus, myynti, markkinointi, tuotteistaminen, psyykkinen valmennus, ravintovalmennus... Rikun alkuperäinen ajatus kouluttautumisesta oli vain ”käydä hakemassa lisenssitodistus pois”. Koulutuksen myötä kuitenkin esimerkiksi mielikuvat oman palvelun tuotteistamisen suhteen vahvistuivat ja oman osaamisen korostaminen helpottui.

PT:n ammatti vaatii pitkän treenihistorian

Pitkä treenihistoria on toki plussaa, mutta niin on myös pitkä kokemus esimerkiksi asiakaspalvelutyöstä, myynnistä, markkinoinnista tai opetustyöstä. Personal trainerina menestyminen edellyttää ennen kaikkea sitä, että voit valjastaa parhaat puolesi ja intohimon kohteesi asiakkaidesi hyödyksi ja omien palveluidesi paketoimiseksi. Kun olet innostunut ja intohimoinen, niin silloin innostus tarttuu ja asiakas on varmasti liekeissä valmennuksestasi.

Edellinen
Edellinen

Kolmen kerroksen banaanipiiras - Fuelfood

Seuraava
Seuraava

Mitä jäi käteen Firstbeat Hyvinvointianalyysistä?