Modernit työtaidot – millaisen henkilön rekrytoisin töihin
Maailma muuttuu päätähuimaavaa vauhtia. Taaksepäin vilkaistessaan voi vain todeta lähes jokaisen toimialan kokeneen melkoisen myllerryksen. Aikaisemmilla meriiteillä ei enää voi pullistella, eikä vanhoilla taidoilla pysy edes peesissä. Jatkuvasta kouluttautumisesta ja elinikäisestä oppimisesta on tullut, ei pelkästään kilpailuetu työmarkkinoilla, vaan lähes hengissä pysymisen perusedellytys.
Haetaan myyntihenkistä priorisoijaa
Jos aiemmin uutteruus, teoreettisuus, älykkyys ja vaatimattomuus olivat arvostettavimpia ominaisuuksia, ovat ne pudonneet rankingissa kärkiryhmän ulkopuolelle. Nyt pärjäävät intohimoiset, myyntihenkiset, liiketoimintaorientoituneet ja sopivasti ahneet priorisoijat, joille kyky keskittyä oleelliseen, yksinkertaistaa ja toimia ratkaisukeskeisesti ovat luontevia luonteenpiirteitä. Kaiken informaatiotulvan keskellä suoraviivaisuudesta on tullut keskeinen hyve, toiminnallisuudesta tavoiteltu taito ja asiantuntijuuskin halutaan valjastaa myyntiresurssiksi.
Täydellisyys pois muodista
Jos rekrytoisin itselleni nyt porukkaa töihin, arvostaisin paljolti erilaisia ominaisuuksia kuin kymmenen vuotta sitten. Ei taannoisten taitojen tarve ole minnekään kadonnut, mutta ne ovat muuttuneet ennemminkin perusedellytyksiksi kuin ratkaisevimmiksi kilpailutekijöiksi. Spesifinkin tiedon kohdalla täydellinen osaaminen korvataan mieluummin hyvällä tieto-taidolla, ketterällä tiedonhakemisen hallinnalla ja kunnianhimoisella suhtautumisella. Ohessa lista moderneista ominaisuuksista ja tulevaisuuden työtaidoista:
1) Tavoitehakuisuus – Intohimoinen suhtautuminen ja halu oppia lisää
Innostus ja intohimo toimialaa kohtaan ovat tuloksekkaan yhteistyön lähtökohta. Jos henkilö kokee tekevänsä työtä, joka ei edes (aina) tunnu työltä ja pitää sitä merkityksellisenä, ovat lähtökohdat työsuhteelle oivalliset.
2) Myyntihenkisyys – Kyky kaupallistaa osaamistaan ja tarjota aktiivisesti palveluksiaan
Asiakkaat eivät tupsahtele taivaalta, eikä aggressiivinenkaan odottaminen johda kauppaan. Asiantuntijuus on kaupallistettava ja myytävä ratkaisuna sitä tarvitsevalle. Jos asiantuntija osaa asiansa, on hän erinomainen myyjä. Ei tarvitse kuin avata suunsa, niin sieltä tulvii mitä mainioimpia myyntiargumentteja. Myyntiprosessiin saa kyllä sparrausta ja tukea, kunhan klikkaa korvavälinsä on –asentoon myyntihenkisen asenteen omaksuakseen. Myynnissä määrä usein määrää. Laatu jalostuu tekemisen – yrityksen, erehdyksen ja oivalluksen kautta.
3) Aistiherkkyys – Kyky arvioida ja mittaroida toimintaansa
Omaa toimintaansa pitää kyetä arvioimaan ja mittaroimaan kriittisesti. ”Sitä saa mitä mittaa” sanonta pitää hyvin kutinsa tai toisin sanoin sitä saa mihin aikansa kalenteroi. Palautetta saa joka kohtaamisesta ja kontaktista, kunhan on nöyryyttä ja valot päällä sen vastaanottamiseksi.
4) Joustavuus - Kyky sopeutua ja pelata joukkueen eteen
Tavanomaisilla rutiineilla harvemmin tehdään tuloksia! Henkilö, joka uskaltaa ottaa vastuuta ja joka taipuu asettamalla yhteisen edun oman etunsa edelle, ansaitsee ennemmin tai myöhemmin palkinnon. Auttamalla vilpittömästi toisia ansaitsee henkilö korkoa tarjoamalleen ”kiitosvelalle”.
5) Priorisointi – Kyky pitää tärkeät asiat tärkeinä ja tavoitteet tavoitteina
Kaiken sekasorron ja kaaoksen keskellä on helppoa piiloutua kiireen taakse. Viestitulvasta ja tulipaloista saa helposti rakennetuksi näyttävän toimenkuvan. Tärkeämpää kuin touhuta paljon, on tehdä oikeita asioita! Keskeytetyksi tulemisen taito on arvokas lahja kaiken informaatiotulvan keskellä. Luomalla ankkurin tai muistijäljen (vaikkapa sanan ylös kirjoittamalla), pääset takaisin flow –tilaan nopeammin asiaan uudelleen orientoituessasi. Kalenteri on aiva väline kasvusysteemin ja siihen vaadittavien rituaalien vaalimiseen.
6) Kyky yksinkertaistaa – Kyky tehdä vaikeista asioista helppoja
Helpoista asioista saa helposti tiedettä ja taidetta, mutta harvoja on siunattu yksinkertaistamisen lahjalla. On tärkeää osalta sulkea korvansa hälinältä, sillä oikeat asiat hautautuvat helposti turhuuden paljouteen. Heitä siis turhat asiat pois elämästäsi ja elä yksinkertaisemmin: On tärkeää osata sivuuttaa ne asiat, jotka eivät palvele tavoitetta ja ole meille hyväksi.
7) Ratkaisukeskeisyys – Kyky luovaan ongelmanratkaisuun ja itseohjautuvaan toimintaan
Aika ei muuta mitään, ainoastaan tekeminen muuttaa! Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta vain puoliksi. Hyvin tehty voi olla erinomaisen suunnitelman lähtökohta. Tekemällä oppii, kunhan pysähtyy, analysoi ja tekee uudelleen - pikkuisen paremmin.
8) Verkostoitumistaito – Kyky vaikuttaa ilman asemavaltaa
Vain tiimi voi olla täydellinen. Työyhteisön jäsenten lisäksi menestyvä organisaatio tekee tiimityötä asiakkaiden, kumppaneiden ja muiden verkostojen kanssa (tulevien asiakkaiden). Jos henkilöllä on kyky kerätä seuraajia ja vaikuttaa heihin ilman asemavaltaa, on markkina-arvo työmarkkinoilla jälleen astetta korkeampi.
9) Pelisilmä – Kyky ottaa huomioon muiden tarpeet ja tavoitteet
Hyvä joukkuepelaaja näkee myös ympärilleen. Hänellä on kyky havaita myös muiden tarpeet ja tavoitteet. Hyvä pelisilmä tarkoittaa sitä, että pelimies saa ihmiset ympärillään loistamaan: Hän osaa syöttää sopivassa paikassa, tehdä tilaa kaverilleen oikeaan aikaan, viimeistellä hyvällä itseluottamuksella ja vahvistaa joukkuehenkeä positiivisella asenteellaan.
10) Positiivinen ahneus – Kyky liiketoimintaorientoituneeseen ajatteluun
Oikein kanavoitu ahneus saa ponnistelemaan oman ja yhteisen tavoitteen eteen. Jos luokseni marssisi jonain kauniina päivänä henkilö hyvällä itseluottamuksella varustettuna ja esittäisi laskelman sekä toimintamallin oman palkkaamisensa kannattavuudesta, olisin takuulla vaikuttunut.
Toki hyvällä kandidaatilla olisi edellisten taitojen lisäksi vielä hyvä fyysinen kunto, pedantti organisointikyky ja ekstrovertti persoonallisuus hallitun luovuuden lisäksi…Mitenhän olikaan sen täydellisyyden tavoittelun laita?
Inspiraatio: Trainer´s House, Ammattilaisen polku: Modernit työtaidot. Max Henttu
Huomaa: Postaus sisältää oivalluksia ja allekirjoittaneen vilkasta ajatusten juoksua aamupäivälatauksen inspiroimana