Mistä on terveelliset ruokavaliot tehty
Terveellinen ruokavalio sisältää runsaasti täysjyvää, palkokasveja, kasviksia, hedelmiä ja pähkinöitä, tuore tutkimus vahvistaa.Sillä, onko ruokavalio välimerentyyppinen, vähärasvainen vai ravitsemussuositusten mukainen, ei ole ratkaisevaa merkitystä terveydelle.Kaikki voivat olla yhtälailla terveyttä edistäviä, kunhan ruokavalio sisältää runsaasti täysjyvää, palkokasveja, kasviksia, hedelmiä ja pähkinöitä, sekä vain vähän punaista ja prosessoitua lihaa.Tästä saatiin viitteitä vastikään julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa, jossa seurattiin yli 420 000 ihmistä 15 vuoden ajan.Mitä lähempänä seurattavien ruokavalio oli joko Yhdysvaltojen ravitsemussuosituksia, välimeren ruokavaliota tai nk. DASH-ruokavaliota, sitä pienempi oli riski kuolla ennenaikaisesti.Kaikki ruokavaliomallit näyttivät olevan yhtälailla terveydelle hyödyksi, tutkijat korostavat.Ne, joiden ruokailutottumukset mukailivat parhaiten jotakin edellä mainittua ruokavaliota, kuolivat jopa 28 prosenttia harvemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja jopa 24 prosenttia harvemmin syöpään.Marjorie McCullough, Yhdysvaltojen syöpäyhdistyksen epidemiologi, ei ole yllättynyt tuloksesta. Hän huomauttaa, että kaikissa näissä ruokavalioissa suositetaan yhtälailla kasvisten, hedelmien, täysjyvän, pähkinöiden ja palkokasvien käyttöä.”Kasvisvoittoinen ruokavalio voitanee koostaa monella tapaa saaden samat terveyshyödyt. Lopulta yksilölle paras ruokavalio riippuu henkilökohtaisista riskitekijöistä, makumieltymyksistä ja siitä, miten vaivattomasti ruokavaliota kykeneen noudattamaan”, McCullough kirjoittaa kommentaarissa, joka julkaistiin tutkimuksen yhteydessä.Tutkimuksen julkaisi Journal of Nutrition.