Miksi minua väsyttää?

Henkilö makaa sohvalla peiton alla.

On kysymys, jota valitettavan monet suomalaiset kysyvät itseltään. Samoin myös luonnollisesti tähän kysymykseen törmää usein valmentajanakin asiakastyötä tehdessä. Väsymykseen voi olla monta syytä, onneksi monet niistä liittyvät ihan pelkästään elämäntapoihin. On muistettava, että väsymys ei ole normaali olotila. Valitettavasti koettuaan sitä tarpeeksi kauan, tulee siitä ikään kuin normaali olotila. Väsymykseen siis tottuu ajan kanssa, silloin ei ehkä enää tiedosta samalla tavalla kuinka huono se oma vointi ja jaksaminen lopulta onkaan.

Toisinaan väsymys on normaalia jokaiselle ihmisen vireystilan vaihdellessa luonnollisesti. Väsymys ei kuitenkaan tulisi kestää kovinkaan montaa päivää. Mikäli väsymystä esiintyy toistuvasti, tai se jatkuu yhtäjaksoisesti yli kaksi viikkoa, kannattaa alkaa tekemään selvitystyötä väsymyksen syistä. Loogisesti ensimmäisenä ajatus väsymyksen mahdollisista syistä tulisi kohdistua uneen. Nukkumalla liian vähän, on väsymys taattua.  Ensimmäisenä väsymisen korjaaminen kannattaa aloittaa siis nukkumalla enemmän.

Uni

Oman optimaalisen unimäärän löytää useimmiten lomalla. Nukut stressittömässä ympäristössä ja saat herätä luonnollisesti. Mikäli nukkumisolosuhteesi on kohdillaan, löydät aika pian sen tuntimäärän, jonka nukut luonnollisesti. Tällä unimäärällä koet itsesi aamulla levänneeksi. Tämä on sinun optimaali unimäärä, jonka tarvitsisit normaalisti arjessa. Unen määrän jäädessä liian vähäiseksi nukahtamisvaikeuksien tai heräilyn takia, on kyseessä jonkinasteinen unihäiriö. Näissä tapauksissa kannattaa aina kääntyä univalmennusta tekevien ammattilaisten ja/tai uneen erikoistuneiden lääkärien pariin.

Seuraava looginen paikka lähteä arvioimaan omaa väsymystään, on oma unen laatu. Unta voi olla määrällisesti riittävästi mutta siinä voi olla laadullinen ongelma. Tämä tarkoittaa sitä, että jokin tekijä vaikuttaa negatiivisesti sinun unesi rakenteeseen. Unen eri vaiheiden ollessa epätasapainossa, ei uni pääse antamaan sen palauttavaa vaikutusta oikealla tavalla. Unen laadullinen ongelma paljastuu siitä, että määrällisesti on nukuttu riittävästi mutta olo ei aamulla siltikään ole energinen tai levännyt. Laadullisesti huono uni johtaa väsymyksen tunteeseen etenkin aamuisin mutta väsymystä ilmenee tyypillisesti myös lähes koko päivän ajan. Unen laadullinen ongelma voi johtua esimerkiksi uniapneasta, liiallisesta kofeiinin käytöstä, stressistä, huonosta/epäsopivasta sängystä, väärästä nukkumislämpötilasta tai epäsäännöllisistä unirytmeistä. Epäiltäessä unen laadullista ongelmaa, kannattaa aina kääntyä näissä univalmennusta tekevien ammattilaisten pariin. Myös uneen erikoistuneet lääkärit osaavat auttaa tällaisissa asioissa.

Piilevä sairaus

Kroonisessa väsymyksessä kannattaa sulkea pois patologiset tekijät. Tällaisessa tapauksessa kannattaa aloittaa hakeutumalla lääkärin vastaanotolle. Siellä asianmukaisilla tutkimuksilla, kuten vaikkapa laajalla verenkuvalla saadaan poissuljettua iso määrä mahdollisia perussairauksia. Laajaan verenkuvaan kuuluvat myös tulehdusarvot. Kehossa oleva tulehdus voi aiheuttaa myös kroonista väsymystä. Lääkärin varmistettua, että sinulla ei ole mitään väsymystä selittäviä perussairauksia, voit alkaa etenemään tarkistuslistassa eteenpäin.

Alkava infektio voi myös aina aiheuttaa väsymystä. Virusinfektio voi kyteä elimistössä ja ainoana oireena voi olla tällöin väsymys. Tämänkaltainen väsymys ei kuitenkaan jää päälle, se poistuu noin parissa viikossa. Yleensä myös itsensä rasittaminen provosoi tämänkaltaista väsymystä. Mikäli lähtee liikkumaan, pahenee väsymyksen tuntemus. Tällöin kannattaa rauhassa katsoa tilannetta pari viikkoa. Mikäli ongelma jatkuu, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Ferritiini

Rauta on varastoituneena elimistöön elementaalisen raudan ja valkuaisen yhdisteenä. Tästä varastosta elimistö käyttää rautaa mm. hemoglobiinin muodostukseen. Tämän rautavaraston ehtyminen voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Näihin oireisiin kuuluu mm. väsymys ja jaksamattomuus, sydämentykytykset, päänsärky, kalpeus, hiustenlähtö, yleiskunnon heikkeneminen ja huimaus. Matala ferritiini näyttäisi olevan aika tyypillinen ongelma naisilla.

Ferritiini on helppo käydä mittauttamassa yksityisessä laboratoriossa joko lääkärin lähetteellä tai ilman sitä. Mahdollisen vajeen korjaaminen tapahtuu ravinnelisillä ja ravintoon tehtävillä muutoksilla. Mikäli sinulla olisi todettu matala ferritiini, kannattaa pelkän rautalisän syömisen sijasta ottaa yhteyttä ravitsemusalan ammattilaiseen tilanteen korjaamiseksi pysyvällä ratkaisulla.

Verensokeri ja energiansaanti

Edellä mainittujen toimenpiteiden jälkeen, alkaisin kääntää katsettani ravintoon. Liian matalat verensokeritasot ja/tai voimakkaat heilahtelut siinä voivat aiheuttaa voimakastakin väsymystä. Mikäli aamusi lähtee kahvikupilla, röökillä ja energiajuomalla käyntiin, on tuskin olo kovinkaan energinen parin tunnin päästä. Matala verensokeri johtuu epäsäännöllisestä ateriarytmityksestä. Liian pitkät ateriavälit aiheuttavat verensokerin laskun. Verensokerien ollessa liian matalalla, on olo useimmiten väsynyt. Mikäli pitkän ateriavälin jälkeen syödään sitten paljon kerralla, on seurauksena sitten todennäköisemmin entistä pahempi väsymyksen tunne. Tätä ”droppia” pahentaa entisestään, mikäli aterialla syödään jotain nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja kuten vaikkapa puhdistettuja viljatuotteita tai valkoista riisiä.

Energiatasojen kannalta olisi viisasta syödä tasaisesti päivän mittaan. Ateriavälit kannattaa pitää 4 – 5 tunnin mittaisina. Aterialla kannattaa syödä myös riittävä määrä ravintokuitua sekä pitkäkestoisia hiilihydraatteja. Aamupalaa ei missään nimessä kannata jättää välistä. Siihen kannattaa myös sisällyttää riittävä määrä proteiinia ja hyviä rasvoja, jolloin se kantaa pitkälle päivään. Useimmilla ihmisillä Suomessa ei ole kaloreista pulaa. Tämä siis näkyy jo ihan katsottaessa ylipainoisten määrää. On kuitenkin mahdollista, että paljon liikkuvilla kalorien saanti ei ole riittävää kulutukseen nähden. Samoin myös tietenkin ihmisillä, joilla luonnollinen ruokahalu on todella matala. Tällainen krooninen kalorivaje voi johtaa myös väsymykseen. Useimmilla kuitenkin ongelma on enemmän ravinnon laadussa ja ajoituksessa.

Vitamiini / kivennäisaine puutos

Energisyys kytkeytyy usein myös solujemme voimalaitosten eli mitokondrioiden toimintaan. Näiden voimalaiston toimintaan puolestaan vaikuttaa todella moni vitamiini ja kivennäinen. Tiettyjen vitamiinien ja kivennäisten puutostilat voivat vaikuttaa negatiivisesti energiatasoihisi. Terveellinen ja oikein koostettu ravinto on tietysti aina kaiken perusta. Vitamiineista ihmisen energia-aineenvaihduntaan vaikuttavat B-ryhmän vitamiinit ja D-vitamiini. Tietenkin solujen antioksidanttisuojaan vaikuttavat vitamiinit (E ja C) osallistuvat myös epäsuorasti energiantuotantoon mm. suojelemalla solukalvoja oksidatiiviselta stressiltä. Kivennäisistä energiantuotannossa oleellinen rooli on magnesiumilla, raudalla, kuparilla, sinkillä ja seleenillä. Kivennäisten puutostilan arviointiin ainoa luotettava arviointi menetelmä on teettää hiusanalyysi itsestään. Hiuksesta pystytään luotettavasti arvioimaan kivennäisten pitkäaikaissaannin ja sen perusteella mahdolliset puutostilat.

Voit kokeilla täydentää ravintoasi kaikkia B-ryhmän vitamiineja sisältävällä ravintolisällä. Samoin D-vitamiini lisää kannattaa ehdottomasti käyttää ihan jo muutenkin terveyden kannalta. D-vitamiinia kannattaa käyttää ympäri vuoden pois lukien kesäkuukaudet. On kuitenkin huomioitava, että riittävä D-vitamiinin synteesi ihon kautta vaatii oleilua säännöllisesti auringossa siten, että sinulla on isoja ihoalueita paljaana ilman aurinkovoidetta. D-vitamiinitasot on myös helppo käydä mittauttamassa laboratoriossa myös ilman lääkärin lähetettä.

Yksi mainitsemisen arvoinen seikka on myös koentsyymi Q10, joka tunnetaan myös ubikinonina tai ubikinolina. Tämä koentsyymi vaikuttaa solujemme mitokondrioissa hyvin oleellisesti energiatuotantoomme. Koentsyymi Q10 määrä alkaa laskemaan elimistössämme 30 ikävuoden jälkeen. Tämä ei missään nimessä ole kenenkään väsymyksen primääri syy, tällä voi kyllä saada hieman vauhtia lisää omaan arkeensa. Ubikinoni ja ubikinoli ovat turvallisia mutta jokseenkin kalliita ravintolisiä. Niistä on hyötyä kuitenkin vasta 30 ikävuoden jälkeen. Todennäköisesti vaikutuksen huomaa selvemmin, mitä iäkkäämpi on.

Huono fyysinen kunto

Tavallaan itsestäänselvyys mutta tätä ei välttämättä tule ajatelleeksi. Huono peruskunto pakottaa yksilön toimimaan koko ajan oman kapasiteettinsa ylärajoilla. Peruskunnolla on myös hyvin oleellinen merkitys palautumiseemme. Huono peruskunto saa arkemme tuntumaan rankemmalta kuin mitä sen pitäisi olla. Palautuminen työn ja muun arjen rasituksista on hitaampaa huonon kunnon omaaville. Jokainen kyllä itse tietää, että tarvitseeko suunnata lenkkipolulle vai ei. 

Tuossa on jo ihan hyvää tarkistuslistaa sinulle väsymyksesi taltuttamiseen. Energisyys on meidän luonnollinen olotila, kun kaikki elimistössä on kunnossa. Ei ole normaalia, että meinaa nukahdella kesken päivää tai työpäivän jälkeen ei ole enää jaksamista mihinkään muuhun kuin sohvaan. Mikäli väsymys on osa sinun elämääsi, ala määrätietoisesti käymään edellä mainittua listaa läpi. Todennäköisesti sieltä löytyy syy sinun väsymykseesi. Korjatessa noita asioita, saat todennäköisesti itsellesi myös lisää terveyttä monella sektorilla.

Seuraava
Seuraava

Personal trainer-toiminta on auringonnousun ala - "Tulevaisuuden menestyjät tekevät yhteistyötä"