Liikuntatrendit 2024

Trendit tulevat ja menevät. Osa kuitenkin tulee jäädäkseen.

Koulutus- ja edusvalvontaorganisaatio ACSM on julkaissut vuodesta 2006 (silloin trendit 2007) lähtien kyselytutkimukseen perustuvan listan liikunta-alan tuotteista, palveluista ja ideoista, joiden merkitys olisi seuraavana vuotena nousussa.

Syksyn aikana tehtiin maailmanlaajuisesti liikunta-alalla toimiville ja liikunta-alaan muuten vaikuttaville henkilöille (ACSM:n jäseniä) kyselytutkimus, jossa he ovat päässeet arvioimaan oman kokemuksensa ja näkemyksensä mukaan, mitkä asiat tekevät tuloaan tai ovat vahvistumassa liikunta-alalla. Kokosimme kymmenen trendin mukaan myös lontoolaisen Action Gropin näkemykset ensi vuonna trendaavista ilmiöistä ja tässä siis kooste trendeistä, jotka nousivat esiin monissa eri lähteissä.

Kun puhutaan trendeistä, se ei tarkoita että monien listan ulkopuolella olevien asioiden merkitys olisi laskenut.

1. MIELEN TÄRKEYS

Mielenterveys on tullut niin tärkeäksi kokonaisterveydelle, että vuonna 2024 näemme sen ohittavan kunnon pääsyynä aktiivisuuteen. Tämä perustavanlaatuinen tavoitteiden muutos muuttaa myös perinteistä kuntosalien maisemaa, kun jotkut eteenpäin katsovat toimijat ja pienyritykset suunnittelevat tilojaan kehon sijaan mielen ympärille. Studiot voivat tarjota jatkossa vain rauhoittumista ja oman mielen kuuntelemista pelkän liikunnan sijaan. Tarjonta voi olla joogaa, rentoutusta tai hengitysharjoituksia. Ihmiset kaipaavat tiloja, joissa voivat pysähtyä kiireisen arjen pyörinnässä.

2. TEKNOLOGIA JA TEKOÄLY

Kuntoilijan käyttämä puettava teknologia (siis sykemittarit, Oura-sormukset yms.) on kuulunut kolmen tärkeimmän trendin joukkoon vuodesta 2016 lähtien. 

Osalle kuntoilijoita oman liikunnan reaaliaikainen seuranta on erittäin tärkeää. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on data voitu tallentaa tietokoneelle ja mikä parempaa, omaan älypuhelimeen. Useammalle kuntoilijalle olisi hyvä yhdessä liikunta-alan ammattilaisen kanssa seurata datan antamaa infoa liikunnan vaikuttavuudesta. Käyttämällä teknologiaa, voidaan valmennuksessa suunnata liikunta tavoitteita hyvin palvelevaksi.

Myös tekoälyn kautta on saavutettavissa uusia treenikokemuksia. Aiemmin vain eliitille saavutettavissa olleet hyvinvointipalvelut ja terveyden diagnoosit ovat nyt saatavilla meidän sormenpäissämme edulliseen hintaan tekoälyn kehityksen ansiosta.

Kaikki unen analyysista henkilökohtaiseen valmennukseen on tullut erittäin saavutettavaksi tekoälypohjaisten sovellusten avulla, jotka vaihtelevat ilmaisista muutamaan euroon kuukaudessa.

3. TYÖPAIKKALIIKUNTA

Terveyden edistäminen työpaikkaliikunnalla on uusi trendilistalla ja nousi heti kärkisijoille. Trendi näyttää tukevan entisestään lisääntynyttä kiinnostusta terveyttä ja elämänlaatua kohtaan, mikä vaikuttaa moniin alueisiin, mukaan lukien työpaikan tuottavuus.

Työpaikka on ihmisen elämässä tärkeä, sillä moni viettää siellä lähes kolmasosan elämästään. Työnantajilla on mahdollisuus kannustaa terveyttä edistävään käyttäytymiseen (esim. liikunta ja ennaltaehkäisevät seulonnat) työpaikkaliikunnan lisäksi myös liikuntaeduilla (Smartum, Edered yms.). Työnantajat ovat huomanneet että terveet, liikkuvat työntekijät ovat tärkeitä yritykselle monin tavoin ja heidän hyvinvointiaan kannattaa tukea.

Monissa yrityksissä voitaisiin kysyä, onko nyt aika herättää henkiin aikoinaan aktiiviset yritysten liikuntakerhot?

4. KYLMÄHOIDOT

Avantouinti on juuri nyt suuresti suosiossa, mutta aina ei tarvitse pulahtaa avantoon virkistyäkseen. Ammattiurheilijat ovat jo vuosia käyttäneet palautumiseen ja loukkaantumisten hoitoon kylmähoitoja (mm. jääkylvyt), mutta teknologian kehittyessä yhä useammat perustreenaajatkin ovat päässeet näiden pariin. On kehitetty paikalliskylmähoitoja, huippukylmäkaappeja jne, ja näille perustetaan tällä hetkellä kiivaasti omia studioita- myös Suomeen. Osa kuntokeskuksista on jo ottanut kylmähoidot osaksi palveluitaan. Kylmähoitojen seurassa voi nauttia usein myös mm. valohoidosta, joka tekee hyvää moninaisesti.

5. MOBIILISOVELLUKSET

Mobiilisovellukset sijoittuvat kymmenen parhaan trendin joukkoon. Se on osa digitaalisen teknologian trendikategoriaa. Tämä trendi ilmestyi ensimmäisen kerran 20 parhaan joukkoon sijalla 17 vuonna 2016 nimellä Älypuhelimen harjoitussovellukset. 

Sovellusten käyttö mahdollistaa joustavuuden ohjelman tuottamisessa. Liikuntasovellukset ovat vaikuttaneet markkinoihin tarjoamalla kuluttajille monia ainutlaatuisia vaihtoehtoja  ja osoittavat tehokkuutta käyttäjien fyysisen aktiivisuuden lisäämisessä. Kuluttajat voivat seurata liikuntaa ja saada palautetta suorituksista mobiilisovellusten avulla. Jotkut sovellukset integroivat sosiaalisen tuen mekanismeja ja tarjoavat vinkkejä rutiinien omaksumiseen.

Useat kuntoilijat käyttävät liikunta-alan ammattilaisten tuottamia sovelluksia (mm. Bulls All Out) ja viimeisten vuosien aikana ovat kuntokeskukset alkaneet tarjoamaan omia sovelluksia kuntoilijoiden käyttöön.

6. SENIORILIIKUNTA

Senioriliikunta. Ikääntyneiden kunto-ohjelmavaihtoehtojen lisääminen nousee trendilistalla. Tästä trendistä on hyvä ottaa koko Suomessa koppia, mutta ennen kaikkea tämä tulee olemaan merkittävää toimintaa niillä alueilla, joiden demografia on hyvin senioripainotteinen.

Ikääntyminen lisää mm. kroonisten sairauksien ja kognitiivisten taitojen heikkenemien riskiä. Säännöllinen aerobinen ja lihaksia vahvistava liikunta on olennainen strategia sairauksien vaikutusten vähentämiseksi, omatoimisuuden ylläpitämiseksi ja elämänlaadun parantamiseksi koko ikääntymisprosessin ajan. Tärkeänä osana kansanterveydellistä puolta on myös tasapainoharjoittelu kaatumisten estäjänä.

7. EKOLIIKUNTA

Metsäkylvyt, merirantojen uima-altaat ja merenrantaan nousevat saunat ovat vain muutamia niistä innovaatioista, joita olemme nähneet vuoden 2023 aikana. Extreme Physiology & Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan luonnolliset ympäristöt voivat tarjota monipuolisempia terveyshyötyjä lisäämällä fyysistä aktiivisuutta alhaisemmalla koetulla rasituksella. Tämä voi muuttaa yksilön fysiologista toimintaa, mukaan lukien stressin vähentymisellä, parantaen mielialaa, itsetuntoa ja koettua terveyttä.

Ei olekaan yllättävää, että esimerkiksi useat juoksutapahtumat ovat siirtäneet reittinsä kaupungin keskustoista rannoille ja luontoon. Mielenterveys voi vahvistua ollessaan luonnon keskellä, saadessaan terveellisen annoksen ekoterapiaa paetakseen nykyaikaisen elämän stressiä.

8. SERTIFIOIDUT AMMATTILAISET

Sertifioitujen ammattilaisten palkkaaminen on ollut jatkuvasti top 10 -trendi. Terveys- ja kuntoiluyritykset ymmärtävät, että on tärkeää palkata koulutettuja ammattilaisia vetämään liikuntaohjelmia. 

Akkreditoidun sertifikaatin saaminen viestii kuluttajille, että ammattilainen on hankkinut asiantuntevaa tietämystä tukeakseen asiakkaita kuntotavoitteissaan. Sertifioitujen ammattilaisten voi luottaa omaavansa vähimmäistaitotason, jotta he voivat tuottaa harjoittelun turvallisesti. 

Akkreditoitujen sertifikaattien ylläpitäminen pitäisi edellyttää näyttöä jatkuvasta koulutuksesta, mikä on tärkeää kuluttajien loukkaantumisriskin ja työnantajien vastuun vähentämiseksi. 

9. RESEPTINÄ LIIKUNTA

Pätevät liikuttamisen ammattilaiset tulisi ottaa osaksi terveydenhuollon jatkumoa. USA:ssa on jo työn alla projekti, jossa liikunnan sertifoidut ohjaajat pääsisivät osaksi ryhmiä, joiden työ on korvattavissa vakuutuksen kautta.

Liikuntareseptit ottavat ensiaskeleita myös kotimaassa. On tärkeää ymmärtää, että liikunta-alan ammattilaiset työskentelevät samalla hyvinvoinnin ja terveyden kentällä, jolla parhaillaan estetään monien sairausriskien kehittyminen.

10. PERSONAL TRAINING

10. trendinä henkilökohtainen valmennus on pysynyt top 10 kuntotrendin listalla sen perustamisesta vuodesta 2007 lähtien. Personal training tarjoaa henkilökohtaista harjoittelua, joka sisältää kuntotestauksen, tavoitteiden asettamisen ja ohjelman toteuttamisen. Kuntoilijat hyötyvät tästä palvelusta oppiessaan tehokkaita harjoitusten valintaa, turvallisuutta ja palautumismenetelmiä. 

Vaikka mobiiliapplikaatiot lisääntyvät, keinoäly kehittyy ja internet on pullollaan liikuntatietoutta, on henkilökohtainen valmentaja usein paras ja luonnollisin valinta, sillä ihmiset kaipaavat yhä sosiaalista kontaktia- joillekin valmentaja voi toimia myös henkisenä tukipilarina arjen kiireessä.

Edellinen
Edellinen

Urallesi liikettä?

Seuraava
Seuraava

Lihottaako leipä?