Kriisistä selviytymisopas liikunta-alan ammattilaiselle

Koronaviruksen leviäminen ja sen aiheuttamat toimenpiteet ovat jo nyt muuttaneet elämäämme merkittävästi. Koulujen sulkeminen, etätöihin siirtyminen, ihmiskontaktien välttäminen, harrastustoiminnan lakkauttaminen ja varsinkin yli 70 –vuotiaiden liikkumisen minimoiminen ovat rajoitteita, jotka saattavat jo nyt alkaa ahdistaa. Myös epätietoisuus siitä, miten kauan viruksen leviämisen akuutti vaihe kestää, saa meidät tuntemaan pelkoa ja ahdistusta tulevasta. 

Nyt ei saisi kuitenkaan lamaantua, sillä se on varmin keino saada henkilökohtainen ja yrityksen talous konkurssiin. Keskittymällä uhkiin ja ongelmiin, niiden osuus vain kasvaa kohdallasi. Kun sen sijaan keskityt asioihin, joihin voit vaikuttaa, pidät itsesi positiivisena ja suorituskykyisenä sekä hoidat tärkeysjärjestyksessä asian kerrallaan maaliin, selviydyt varmimmin voittajana tästäkin taistelusta. Tässä Sinulle 9 kohdan selviytymisopas sekä sylikaupalla sisua, onnea ja siunausta kamppailuun tilanteesta selviytymiseksi sekä paremman tulevaisuuden jälleenrakentamiseksi.

1. Älä lamaannu, vaan pysähdy, analysoi tilanne ja jatka matkaa askel kerrallaan

Varmin tapa ajautua konkurssiin, on lamaantua, olla tekemättä mitään ja jatkaa samaan rataan kuin ennenkin. Pelkkien uhkien sijaan asiasta kannattaakin kaivaa, vaikka väkisin, myös tilanteen hyvät puolet sekä orastavat mahdollisuudet, vaikka se kuinka irstaalta tuntuisikin.

Huippusuoritus lähtee liikkeelle aina pysähdyksestä. Kannustankin sinua pysähtymään hetkeksi, vaikka kaoottinen säntäily saattaisikin tuntua juuri nyt parhaalta vaihtoehdolta. Pysähdy – analysoi tilanne – hyväksy tosiseikat – tunnista välttämättömät toimenpiteet sekä mahdollisuudet – listaa tehtävät sekä toimenpiteet – ja työstä ne maaliin yksi kerrallaan.

Kun tilanneanalyysi on selvillä ja tehtävälista on valmiina, niin toimi nopeasti. Älä siis lamaannu, vaan tee tarvittavat päätökset, vaikka ne olisivat kuinka kipeitä tahansa. Vaikutusmahdollisuudet ovat nyt parhaimmillaan. Kun kassalipas on tyhjä, on lainan saaminen selvästi vaikeampaa ja kun energiat on kulutettu loppuun, on toimenpiteiden toteuttaminen selvästi kitkaisempaa.

Jos sinulla on työntekijöitä yhtiössäsi, niin pidä henkilöstösi ajan tasalla ja lisää viestintää selvästi aikaisempaan nähden. Kerro tilanteesta avoimesti, rehellisesti, mutta myös mahdollisimman positiivisesti. Pidä hyvä siitä, että jokainen tietää roolinsa sekä tärkeimmät prioriteetit, joihin keskittymällä auttaa yhtiötä parhaiten. Siirry viimeistään nyt digiaikaan videoneuvotteluiden sekä etätöiden tehostamiseksi.

2. Pistä kotipesä mahdollisimman hyvään kuntoon

Kassa on kuningas kriisissäkin. Pyri siis parantamaan yrityksesi maksuvalmiutta hakemalla lykkäystä verojen (ALV) ja työnantajasuoritusten (TYEL/YEL) maksuun. Jos sinulla on toimitilat, niin neuvottele mahdollisesta vuokranalennuksesta tai hae lykkäystä vuokran maksuun. Ole myös tilanteen tasalla siitä, mitä laskuja on tulossa maksuun ja hae niihin tarvittaessa lisää maksuaikaa. Tarkastele myös kriittisesti sitä, mitkä hankinnat ja kulut voisit karsia tässä tilanteessa kokonaan tai väliaikaisesti pois kassaasi rasittamasta.

Ota myös viipymättä yhteys pankkiisi. Se myöntää varmasti tässä tilanteessa lyhennysvapaata lainoistasi. Kannattaa harkita vakavasti myös lisälainan ottamista, sillä Finnvera osallistuu riskiin 80 prosentin takauksella. Vaikka se kirpaiseekin sydämenpohjasta, niin aloita myös työvoiman sopeuttaminen ajoissa eli anna kirjallinen lomautusvaroitus ja käynnistä YT–neuvottelut mieluummin jo pikkuisen liian aikaisin, kuin ihan liian myöhään.

3. Hyväksy tilanne ja keskity niihin asioihin, joihin sinulla on valtaa

Kuten mainittua, parhaiten pääset eteenpäin, kun hyväksyt tilanteen ja ryhdyt viipymättä tarvittaviin toimiin. Sopeutuminen onkin huomattavasti vastaan taistelemista parempi strategia kriisitilanteessa. Älä jää vellomaan ongelmien keskelle, vaan tunnista ne asiat, joihin voit vaikuttaa ja keskity niiden kuntoon laittamiseen. Älä roiku somessa kauhistelemassa paniikkia lietsovien klikkiotsikoiden lamaannuttamana, vaan keskity toimenpidelistasi seuraavaan tehtävään ja keksi luovia ratkaisuja, jotta pääset viivaamaan sen yli voitetun taistelun merkiksi.

4. Älä jää yksin, vaan hae ja anna tukea

Omaan kuoreensa ei saa nyt käpertyä, eikä yksin kannata jäädä. Ajattele ääneen ja puhu avoimesti asioista, joihin toivoisit löytäväsi ratkaisun. Se antaa mahdollisuuden auttamiselle, joka voi löytyä yllättävän läheltä sekä yllättävistä tilanteista. Auta osaltasi myös vilpittömästi muita ihmisiä. Se palkitsee paitsi hyvän mielen, mutta usein myös konkreettisten vastapalvelusten muodossa.

Älä bunkkeroidu omaan työhuoneeseesi tai muuten suljettujen ovien taakse, vaan päinvastoin suuntaa ihmisten ilmoille. Ja vaikka tekisitkin työtä etänä, niin ota virtuaalisesti työporukka kasaan tai puhelin käteen. Avoin, rehellinen ja positiivinen keskustelu vie parhaiten asiaa sekä fiiliksiä oikeaan suuntaan.

5. Innovoi, kehitä ja keksi uusia ratkaisuja

Koska perinteiset tavat palveluiden markkinointiin, myymiseen ja tuottamiseen sekä liiketoiminnan pyörittämiseen eivät toimi tässä tilanteessa, on syytä kehittää uusia, aikaisempaa tehokkaampia toimintatapoja, joilla voit parantaa myyntiäsi sekä kehittää toimintaasi.

Me esimerkiksi toteutamme tästä viikonlopusta lähtien kaikki koulutuslähijaksomme verkon kautta ja siirsimme osan asiakkaille toteutettavista treeneistä ulos kahvakuulailun sekä aerobisten treenien merkeissä toteutettaviksi harjoituksiksi. Järjestämme myös ilmaisia webinaareja sekä autamme asiakasyrityksiämme tuottamaan ryhmäliikuntaa ja valmennustapaamisia striimattuina etätreeneinä sekä nauhoitteina heidän asiakkailleen.

6. Älä toivo kevyempää taakkaa, vaan vahvempaa selkää 

Vaikka tilanne tuntuu toivottomalta, älä sorru katkeruuteen taikka itsesääliin. Se ei tuo mitään hyvää tullessaan. Pidä sen sijaan aikaisempaakin parempi huoli hyvinvoinnistasi, energisyydestäsi ja suorituskyvystäsi. Ole siis vieläkin jämptimpi nukkumaanmenoaikojen, riittävien yöunien, säännöllisen syömisen, työskentelyn tauottamisen sekä liikunnan harrastamisen rutiineissasi. Mitä enemmän stressiä ja painetta, sitä tärkeämpään rooliin edelliset selviytymiskeinot nousevat!

7. Käytä asiakastyöstä vapautuva aika itsesi ja liiketoimintasi kehittämiseen

 Koska asiakkaasi oletettavasti peruvat ja siirtävät jo sovittuja valmennustapaamisia sekä muita toimeksiantoja, niin käytä vapautuva aika laatimasi toimenpidelistan purkamiseen sekä itsesi sekä liiketoimintasi kehittämiseen. Pidä siis fokus tiukasti tässä hetkessä, mutta laita jo nyt paukkuja jälleenrakentamisen sekä tulevaisuuden menestystoiminnan kehittämiseen.

Ymmärrä myös, että osaaminen on pääomaa, jota kukaan ei voi viedä sinulta pois. Lue, opiskele, kehity ja kehitä. Kun tilanne epidemian jälkeen normalisoituu, on hyvinvointialalla entistä enemmän tilaa sekä kysyntää niille, jotka ovat pysyneet kyydissä ja jopa onnistuneet menemään eteenpäin kaikista haasteista huolimatta. 

8. Pysy positiivisena ja pyri näkemään myös positiiviset puolet

Kaikesta skeidasta huolimatta, pysy positiivisena ja toiveikkaana. Ihmiset ovat aikojen saatossa selviytyneet paljon pahemmastakin juuri toiveikkuuden sekä positiivisen ajattelun avulla. Kuten edesmennyt presidenttimme sanoi, ”ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, niin olettakaamme, että kaikki käy hyvin”. Pelko luo paniikkia ja toiveikkuus uskoa: Uskokaamme siis siihen, että edessä on parempi huominen sekä siihen, että kriisi synnyttää myös paljon hyvää ja kaunista.

9. Pakko on paras ajuri

Ihmisen kyky sopeutua ja oppia on uskomattoman suuri. Uskonkin, että kykenemme käsittämättömän hienoihin tekoihin nyt, kun olemme selkä seinää vasten ja muutos on pakko toteuttaa. Monet sellaiset asiat, joiden suhteen olemme arponeet, vitkastelleet ja velttoilleet, viedään nyt maaliin ennätysajassa. Digimarkkinoinnin kehittäminen, verkosta ostamisen helpottaminen, asiakaskokemuksen (verkossa tai livenä) parantaminen, oman osaamisen paketoiminen verkkovalmennukseksi, online –koulutusten kehittäminen, ryhmäliikuntatuntien striimaaminen sekä hyvinvointiwebinaarien järjestäminen voivat olla tulevan menestysliiketoimintasi avaintekijöitä…

Pysähdy – analysoi tilanne – priorisoi toimenpiteet – ja jatka matkaa askel kerrallaan. Uskoa, toivoa ja sisua yhteiselle matkallemme kohti parempaa huomista!

Edellinen
Edellinen

Päivän tärkein kysymys?

Seuraava
Seuraava

Hyvinvointiin panostaminen on nyt entistäkin tärkeämpää