Kilpapyöräilijät elävät valtaväestöä pidempään
Ranskan ympäriajoon osallistuneet ranskalaismiehet elävät tutkimuksen mukaan jopa kuusi vuotta pidempään kuin valtaväestö.
Le Tour de France eli Ranskan ympäriajo on maailman tunnetuin vuosittain järjestettävä pyöräilykilpailu. Kilpailua pidetään yhtenä maailman rankimmista urheilusuorituksista. Reitti vaihtelee vuodesta toiseen; viime vuosina kilpailun kokonaispituus on ollut 3 000 ja 4 000 kilometrin välillä.
Vaikka liikunta on yleisesti terveellistä, on huippu-urheilulla varjopuolensa. Tiedetään, että pitkäaikainen fyysinen harjoittelu aiheuttaa muutoksia sydämen rakenteessa ja sähköisessä toiminnassa. Puhutaan niin sanotusta urheilijansydämestä, jonka oireena voi esiintyä rytmihäiriöitä. Jos urheilijalla on sydänsairaus, lisää kova fyysinen harjoittelu äkkikuoleman riskiä.
Vastikään julkaistussa tutkimuksessa ranskalaistutkijat selvittivät kilpapyöräilijöiden sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Kävi ilmi, että 1947–2012 välillä Ranskan ympäriajoon osallistuneilla ranskalaismiehillä oli 41 prosenttia pienempi ennenaikaisen kuoleman riski verrattuna muihin ranskalaismiehiin. Vastaavasti riski kuolla syöpään oli 44 prosenttia pienempi ja sydän- ja verisuonitauteihin 33 prosenttia pienempi. Riski oli pienempi jopa silloin, kun pyöräilijät käyttivät suorituskykyä parantavia doping-aineita.
Tutkimuksen tulokset esiteltiin hiljattain järjestetyssä Euroopan kardiologiyhdistyksen vuosikokouksessa. Tutkimusta johtanut Xavier Jouven huomauttaa Heartwiren haastattelussa, että parhaimmillaan pyöräilijät elivät jopa kuusi vuotta valtaväestöä pidempään.– Mielestäni liikunnan haittapuolilla pelottelu, ikään kuin olisi parempi olla urheilematta, on väärin, Jouven sanoo.
Hänen mukaansa huippu-urheilijoiden terveydestä on pidettävä huolta, mutta tätä ei saisi sekoittaa valtaväestölle suunnattuun sanomaan: liikunta on terveellistä. Itseasiassa valtaväestölle voitaisi suositella kovatehoisempaakin liikuntaa kuin nyt suositellaan, Jouven lisää.
Huippu-urheilu on kuitenkin asia erikseen, eikä ranskalaisten poikkileikkaustutkimus voi osoittaa syy-seuraussuhdetta kilpapyöräilyn ja pidemmän elämän välillä. Tutkimus tarjoaa vain täydentävää tietoa ja ajatuksen aihetta jatkotutkimuksille.
Lontoolaisyliopiston kardiologian professori Sanjay Sharma huomauttaa, että ranskalaistutkijat vertailivat maailman kovakuntoisimpia yksilöitä valtaväestöön. Syy-seuraussuhteen voisikin kääntää myös toisinpäin.
– Mikäli ihminen on kykeneväinen kilpailemaan Ranskan ympäriajossa, saattaa hän elää kuudesta seitsemään vuotta mattimeikäläisiä pidempään, Sharma sanoo.
Tutkimuksen julkaisi tiedelehti European Heart Journal.
Lähteet ja lukemista
Heartwire. (2013). Tour de Frane cyclists live longer than ordinary French men. Kirjoittanut Michael O’Riordan.
Marijon E, Tafflet M, Antero-Jacquemin J, El Helou N. (2013). Mortality of French participants in the Tour de France (1947-2012). European Heart Journal. Sep 3. [Epub ahead of print].
Samitz G, Egger M, Zwahlen M. (2011). Domains of physical activity and all-cause mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. International Journal of Epidemiology. Oct 40(5):1382-400.