Jalkaterä ja nilkka – muista myös nämä unohdetut kehonosat

Toni Sallila

Personal trainer Toni Sallila muistuttaa, että harjoittelussa kannattaa panostaa myös usein vähemmälle huomiolle jäävään nilkan ja jalkaterän toimintaan.

Koko jalkaterä ja nilkan alue ovat erittäin tärkeä kehonosa kenelle tahansa, etenkin niille, jotka viettävät jalkojensa päällä paljon aikaa eli merkittävälle osalle urheilijoita. Tämä johtuu siitä, että jalkaterään ja nilkkaan kohdistuu suuret vaatimukset. Nilkan ja jalkaterän täytyy olla riittävän liikkuvia, mutta toisaalta niistä täytyy löytyä myös voimaa ja hallintaa. Mielestäni yleensä näihin ei kiinnitetä riittävästi huomiota harjoittelussa.

Jalkaterä on usein ainut kehonosa, joka on kosketuksissa alustan kanssa. Monesti meillä on toki kenkä jalassa tai vaikkapa jääkiekossa luistin, mutta se ei tarkoita, että nilkkaa liikuttavat lihakset eivät tekisi töitä.

Kontaktissa alustaan jalkaterän ja nilkan rakenteet ottavat ensimmäisenä vastaan kuorman ja vaimentavat sitä. Ponnistettaessa taas jalkaterän tulisi toimia jämäkkänä alustana, josta voimaa voidaan tuottaa.

Nilkan ja jalkaterän lihakset eivät tietenkään yksin vastaan näistä tehtävistä vaan toimivat osana isompaa kokonaisuutta. Kokonaisuus kuitenkin muodostuu pienistä yksityiskohdista.

Ponnistettaessa nilkan alue tuottaa paljon voimaa. Tässä tärkeänä tekijänä on akillesjänne, joka elastisten ominaisuuksiensa avulla pystyy tuottamaan paljon energiaa. Tämä taas tekee esimerkiksi juoksusta taloudellisempaa. Sanotaan, että isovarvas on jalkaterän voimanpesä. Tämä tietenkin on suhteellinen käsite, mutta merkittävä rooli sillä kuitenkin kokonaisuudessa on. Isovarpaan pitkä koukistajalihas omaa pitkän jänteen, jolla on myös elastisia kykyjä.

Muistathan siis harjoittelussa huomioida myös, että nilkan alue on riittävän liikkuva, jämäkkä ja vahva.

Kannattaa suosia myös harjoittelua paljain jaloin. Tällöin tuntuma jalkaterään on parempi ja aistit pääsevät tekemään paremmin omaa työtään. Näin aistit kykenevät välittämään aivoille oikeita viestejä ja aivot sitä kautta säätelemään lihasten aktiivisuutta.

 
Edellinen
Edellinen

Minun Diet builder -ruokavalioni: Jaana, 42, laihduttaja

Seuraava
Seuraava

"Jos unelmat eivät yhtään pelota, ne eivät ole tarpeeksi suuria"