Aikataulutuksen ABC personal trainerille

Personal trainerin työssä aikatauluttaminen on tärkeää. Artikkelissaan Riku Aalto tarjoaa konkreettiset vinkit ajanhallintaan.Monella personal trainerilla on valmistuttuaan positiivinen ongelma. Työ on niin mielekästä ja mukavaa, että työn ja vapaa-ajan välille on vaikeaa vetää selkeää rajapyykkiä.Unelmaduuni rakkaan harrastuksen parissa on samanaikaisesti sekä todellinen mahdollisuus, että uhka omalle jaksamiselle. Käsittelen tässä postauksessa aihetta omien kokemusten sekä lukuisten kollegojen kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Toivottavasti saat tästä ajatuksia ja apua omaan aikatauluttamiseesi ja hyvinvointisi edistämiseen.

Jokaisen on maksettava omat oppirahansa

Vastavalmistunut personal trainer ei voi olla liian kranttu erilaisten toimeksiantojen suhteen. Jos ulkopuolista rahoitusta ei ole takataskussa, on kaikki ohjaustyö arvokasta oppia ja rahanarvoista laskutettavaa.Älä kuitenkaan astu hinnalla kilpailemisen ansaan. Vaikka matala hintataso voi alussa houkutella asiakkaita, voi se johtaa haitalliseen alennusten ja toistuvasti venyvien työpäivien noidankehään. Ammattilainen arvostaa omaa osaamistaan ja laskuttaa sen mukaisesti.Varsinaisten personal trainer –asiakkuuksien lisäksi kalenteria kannattaakin täyttää ryhmäohjauksilla, kuntosaliohjauksilla ja -päivystyksillä, ohjelmien laadinnalla, kuntotesteillä sekä muilla yksittäisillä tai viikoittain toistuvilla töillä. Näiden osuutta voidaan sitten vähitellen karsia, jos yksilöasiakkaita alkaa puskea ovista sekä ikkunoista.Myös erilaiset messu- ja promokeikat, näytetunnit, ilmaisluennot, lehtiartikkelit, blogipostaukset sekä muut maistiaiset omasta osaamisesta ovat etenkin uran alkuvaiheessa paikallaan. Niillä saadaan kontakteja, lämpimiä liidejä sekä myöhemmin maksavia asiakkaitakin.Jokaisen onkin maksettava oppirahansa tiensä ihmisten tietoisuuteen raivatakseen. Se kannattaa mieltää sijoitukseksi tulevaisuutta ajatellen, mutta pieniä ponnistuksia pitää olla valmis tekemään jatkossakin.

Olet itse vastuussa omasta kalenteristasi

Mieleisen työn ja kiireisten asiakkaiden kanssa punnerrettaessa huomaa päivien helposti venyvän pitkiksi sekä sirpaleisiksi.Aamut starttaavat usein asiakastapaamisilla, kun taas päivät jäävät vapaiksi, mutta kuluvat helposti suunnittelutyön sekä hallinnollisten hommien merkeissä. Iltapäivät tuntuvat taas sopivan asiakkaiden kalentereihin ja illat täyttyvät ryhmien pidolla sekä yksilöasiakkaiden tapaamisilla. Päivän pituus ylittää helposti kellonympäryksen, mikä ei ole kestävä ratkaisu personal trainerin oman jaksamisen näkökulmasta.On syytä pitää mielessä, että vain sinä olet vastuussa omasta kalenteristasi. Vain sinä päätät, sanotko ei vai kyllä asiakkaasi toiveille tapaamisajankohdasta. Onkin fiksua pyrkiä lentävän lähdön jälkeen itse ehdottamaan asiakkaalle kalenteriisi sopivia, inhimillisiä ajankohtia treenitapaamisille, eikä päästää asiakasta sanelemaan pelisääntöjä liiaksi.Aamut ovat potentiaalista aikaa asiakastapaamisille. Monella asiakkaalla liukuva työaika mahdollistaa tapaamisen myös aamu- tai keskipäivän aikaan. Iltapäivät ja alkuillatkin vielä menettelevät, mutta viikonloppujen tai ilta-aikojen suhteen kannattaa olla tiukkana, jos ei sitten löydä riittävästi aikaa itselleen, perheelleen ja harrastuksilleen muina ajankohtina.

Työ - koti - harrastukset

Oman jaksamisen näkökulmasta on tärkeää, että personal trainerilla on työn lisäksi muitakin ”pakopaikkoja”.Jos työssä on haasteita ja vaikeuksia, voi henkilö hakea tukea ja turvaa perheestä tai parisuhteesta sekä muista harrastuksista. Jos työt tehdään - kuten toiminimiyrittäjänä usein tehdään - kotitoimistosta käsin ja henkilön omat harrastukset painottuvat vain ja ainoastaan liikunnallisiin aktiviteetteihin, ovat turvasatamat tällöin vähissä. Siksi kannustakin satsaamaan mahdollisimman pian toimitiloihin kodin ulkopuolella ja etsimään itsellesi mielihyvää tuottavan, ei-liikunnallisen harrastuksen.

Opettele sanomaan EI!

Aina ennen kun sanot kyllä, mieti, mille kaikelle joudut sen vuoksi sanomaan EI. Joudutko pihistämään omista treeneistäsi, muista harrastuksistasi, lounaasta, perheen yhteisestä vapaa-ajasta tai laadusta liiallisen kiireen vuoksi?

Budjetoi aikaa myös itsesi kehittämiseen

Asiakashankinnan (myynnin ja markkinoinnin), treenitapaamisten, asiakasviestinnän, suunnittelu- ja valmistelutyön, hallinnollisten hommien sekä yrityksen kehittämisen lisäksi personal trainerin pitäisi myös ehtiä kehittämään itseään. Lukeminen, kouluttautuminen sekä kollegojen ja muiden ammattiryhmien konsultointi ei sekään saisi olla pelkästään vapaa-ajalla tapahtuvaa ilonpitoa. Työstä sekin kyllä käy, usko pois. Siksi sillekin pitäisi budjetoida aikaa kalenterista liiallisesti omasta vapaa-ajastaan tinkimättä.

Aikataulutuksen ABC personal trainerille

A. Varaudu olemaan aluksi joustava erilaisten toimeksiantojen sekä sirpaleisten aikataulujen suhteen. Joustavuus on jatkossakin merkittävä hyve.B. Oivalla ”oppirahojen maksamisen”  eli näytetuntien, ilmaisluentojen sekä maistiasluonteisten työnäytteiden tarjoamisen merkitys. Älä kuitenkaan astu hintakilpailuansaan.C. Muista, että olet itse vastuussa kalenteristasi; syytä tai kiitä siitä vain itseäsi!D. Pyri tarjoamaan asiakkaillesi itsellesi parhaiten soveltuvia ajankohtia yhteistreeneille.E. Mieti aina mille kaikelle joudut sanomaan EI, jos vastaat kyllä.F. Budjetoi aikaa kalenteristasi suunnittelu-, valmistelu- ja hallinnointityölle sekä asiakasviestinnälle. Sama pätee markkinointia ja myyntiä. Se onko sopiva rytmi päivä viikossa, kaksi puolikasta vai tunti-puolitoista päivässä, on yksilöllistä ja riippuu vain Sinun mieltymyksistäsi.G. Sopiva suhde laskutettavalle valmennustyölle sekä kuluksi laskettavalle hallinnolliselle työlle on noin 80 % laskutettavaa työtä ja 20 % hallinnollista työtä.H. Panosta jatkuvasti itsesi kehittämiseen: Lue, opiskele ja osallistu erilaisiin tapahtumiin sekä koulutustilaisuuksiin. Sen lisäksi, että pysyt ajan tasalla, nostat markkina-arvoasi, pysyt vireänä ja innostuneena sekä säilytät motivaatiosi unelmaduuniisi.

Edellinen
Edellinen

Takarivin tytöstä eturivin ohjaajaksi - Johanna Karhulahti-Rantalan tarina

Seuraava
Seuraava

Positiivinen vuorovaikutus personal trainerin työssä