Hiihtoasu - mitä päälle hiihtolenkille?

Suorituksen aikana elimistö käy kierroksilla ja ääreisverenkierto heikkenee. Veri pumppautuu suorituksessa työtä tekeville isoille lihaksille ja aivoille, jolloin erityisesti jalat, kädet, alapää, rintakehä ja pää kannattaa pitää lämpöisinä.

Talvella pukeutuminen onkin avainasemassa, jotta hiihtäminen säilyy mukavana. Yleensä ladulle lähtiessä tulee olla hivenen vilu, koska suorituksen aikana elimistö haihduttaa lämpöä. Pukeutumisessa kannattaa noudattaa omia tottumuksia, mutta tietyillä materiaaliratkaisuilla hiihtolenkistä saadaan nautinnollisempi.

Kerrospukeutuminen

Vaatetus rakennetaan kerroksittain. Alimman kerroksen pitää siirtää hiki pois iholta. Aluspaidan pitää olla hyvin hengittävä (materiaali joko polyesteriä tai polypropeenia), jolloin kuivan olon tunne säilyy iholla. Puuvilla on huono materiaali, koska se jää märäksi. Kosteassa paidassa tuleekin nopeasti kylmä, etenkin mahdollisten pysähdysten aikana.

Välikerroksena voidaan käyttää villaa tai hyvin toimivaa keinokuitua. Villa lämmittää hyvin, joten varsinkin kylmemmillä keleillä villaiset aluskerrastot ovat hyvä valinta kylmältä suojautumiseen.

Mitä kauempana ulkokuori on ihosta, sen lämpimämpi ja kuivempi olo on. Lepattava asu lisää ilmanvastusta ja heikentää liikekoordinaatiota, jonka myötä myös energiankulutus kasvaa.

Kylmillä keleillä tai kärsiessäsi jalkojen palelusta kannattaa suosia villaisia urheilusukkia, jotka istuvat hyvin jalkaan. Kädet tulee myös pitää lämpiminä ja hanskoja löytyykin joka lähtöön. Silkkiset alushanskat ovat hyvät, jos sormet palelevat helposti.

Pää kannattaa suojata päähineellä, jonka sisäosa on alusasumateriaalia, jolloin se tuntuu kuivalta. Lisäksi päähineen edessä oleva tuulisuoja estää viiman kylmettämästä otsalohkoa. Kommandohuppu on myös hyvä tuulisilla keleillä, koska sillä saadaan suojattua poskipäät sekä kaulan ja niskan alue.

Asujen materiaalit

Noin 85 % urheiluliikkeissä myytävistä urheiluvaatteista on polyesteriä. Polypropeeni on materiaalina polyesteria laadukkaampaa ja se tuntuu ihoa vasten kuivemmalta. Suurin osa kompressiotuotteista on polyamidia, koska se on joustavinta näistä kolmesta materiaalista. Polyamidi ei tosin ole lämmin ihoa vasten.

Villaiset aluskerrastot lämmittävät hyvin. Niitä voidaan käyttää joko välikerrastoina tai suoraan iholla. Villan kutittaessa iholla voidaan sen alle pukea esimerkiksi hyvin hengittävä ohut urheilupaita. Merinovilla kutittaa vähemmän verrattuna tavalliseen villaan, koska se on pehmeämpää.

Windstopper suojaa tuulelta, mutta se myös hengittää hyvin. Takin etuosan olisi hyvä olla Windstopperia, jotta rintakehä säilyy lämpimänä. Goretex on kaikkein hengittävin täysin sateenpitävä tekstiili. Goretexia ei talvella juurikaan tarvitse, ellei hiihdetä vesisateessa. Softshell-tekstiilit ovat istuvampia ja niissä liikkuminen on vaivatonta, eivätkä ne kahise samalla tavoin kuin tuulipuvut.

Alusvaatteet ja kerrastot

Alusvaatteiden tulee olla hyvin hengittävät, jotta ne eivät kerää kosteutta ja kylmetä ihon pintaa. Housuina on syytä käyttää tuulisuojattuja malleja, varsinkin kylmemmillä keleillä. Alusvaatteiden istuvuus on tärkeää, jotta ne eivät pääse hiertämään. Naisten on syytä käyttää hyvin tuettuja urheiluliivejä.

Aluskerrasto puetaan ihoa vasten ja sen tulee olla ihonmyötäinen, jotta kosteus ei jää iholle ja kylmetä ihoa. Aluskerrastoissa on isoja materiaalieroja, joten ne kannattaa valita huolella. Niitä löytää eri paksuisina ja tuulisuojattuina malleina. Parhaimmissa kylmän kelin kerrastoissa on tuplakangas polvien, kyynärpäiden ja takapuolen kohdalla, missä ääreisverenkierto on heikkoa.

Kisatrikoo

Kisatrikoo on joustava ja se ei rajoita liikeratoja. Lisäksi ihonmyötäinen asu vähentää ilmanvastusta. Riippuen valmistajasta ja mallista on kisatrikoiden kankaiden vahvuuksissa ja leikkauksissa eroja. Niitä löytyy kokopukuina sekä kaksiosaisina asuina. Kisatrikoon alle puetaan kelin mukaan joko yksi tai kaksi aluskerrastoa. Kevään lämpöisillä keleillä saattaa kisatrikoon alla pärjätä pelkillä lyhyillä alusvaatteilla.

Lämmittelypuku

Lämmittelypukuja löytyy joka lähtöön – väljempiä ja istuvampia sekä ohuempia että paksumpia. Istuvammat ja ohuemmat puvut rajoittavat liikettä vähemmän ja niissä tuulen vastus on pienempi. Windstopper- ja Gore-kalvot eivät jousta liikkeessä yhtä paljon kuin suojaamattomat vaatteet. Vaatteissa olisi kuitenkin hyvä olla ainakin rintakehän sekä jalkojen etuosassa Windstopper-suojaus. Takin hihojen pitää olla sopivan mittaiset ja niissä on hyvä olla tarra tai resori, jotta ne eivät mene sauvan ja käden väliin työnnössä.

Housuja on saatavana henkselimallisina ja ilman henkseleitä. Henkselihousut pysyvät paremmin ylhäällä. Oikean mittainen takki ja hyvät housut ovatkin tärkeitä, ettei selkä pääse jäätymään laskuasennossa.

Hanskat

Kädet kannattaa suojata hyvin ja kelin mukaan. Ohuemmat hanskat istuvat hyvin käteen ja tuntuma sauvaan on parempi. Paksummalla hanskalla sauvan käsittely voi olla hivenen kömpelömpää. Sormikasmalleja on tarjolla myös lämpöisinä, mutta kaikkein kylmimmillä keleillä kannattaa turvautua kintaaseen ja mahdollisesti pukea silkkihansikas sen alle, jotta käsi säilyy kuivana.

Kosteus johtaa lämpöä, joten märkä hanska kylmettyy herkemmin kuin kuiva. Hanskoissa on myös viimasuojauksia sekä Windstopper-suojauksia. Suojattu hanska on varsin hyvä laskuissa, jolloin viima ei pääse puhaltamaan sormia kylmiksi.

Hengitysilmalämmitin

Kylmässä harjoitellessa voidaan käyttää myös hengitysilmanlämmitintä, jotta ilmatiet eivät kuivuisi ja ärsyyntyisi. Erityisesti astmaatikoilla rasituksen ja kylmän hengitysilman myötä keuhkoputki saattaa supistua, mikä vaikuttaa negatiivisesti suorituskykyyn.

Edellinen
Edellinen

Hiihto aloittelijalle - Perinteinen hiihtotyyli

Seuraava
Seuraava

Ateriarytmi