10 vinkkiä parempaan ravitsemukseen

Jokainen suupala voi olla kunnianosoitus tai mielenosoitus kehollesi! Voit siis joko rakentaa tai nakertaa terveyttäsi ravitsemuksen keinoin. Seuraavassa painonhallintaan erikoistunut, ravitsemusterapeutiksi valmistuva Trainer4You-kouluttaja Jonna Heinonen listaa kymmenen keinoa edistää terveyttä, palautumista ja suorituskykyä syömällä.Kirjautumalla tai luomalla tunnuksen tietopankkiimme pääset katsomaan Liikkujan ravitsemus -videosarjaa, jossa Jonna avaa tarkemmin seuraavia kohtia. Suosittelemme myös tietopankista löytyvää artikkelisarjaa Ravitsemusmuutoksen esteet. Mutta pidemmittä puheitta...

1 Pyri syömään aamupala

Aamupalan syömisen on todettu auttavan moneen terveydelliseen ja ravitsemukselliseen ongelmaan. Se tukee painonhallintaa, tasaa verensokerin heilahteluja ja parantaa syömisen hallintaa eli nälän- ja kylläisyyden säätelyä.

2 Noudata lautasmallia

Lautasmallin perusta ei ole juurikaan muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana ja siihen on syynsä – se toimii! Aloita hiljalleen siirtämällä salaatti erilliseltä lautaselta päälautaselle ja arvioi, syötkö mahasi joka kerta piukeaksi. Tämä on merkki siitä, että pääruuan osuutta olisi hyvä hiljalleen pienentää

3 Syö tasaisesti

Tutkimusten mukaan 3–4 tunnin välein syöminen auttaa aamupalan tavoin painonhallinnassa ja syömisen säätelyssä.

4 Herkuttele hyvällä omallatunnolla

Muista, että herkut eivät lihota tai romuta ruokavaliotasi, mutta määrät saattavat sen tehdä. Kun mielesi tekee herkkuja, varmista kuitenkin, että sinulla ei ole nälkä tai että et herkuttele tunteiden vuoksi, kuten surun, alakulon tai tekemisen puutteen vuoksi.

5 Syö marjoja ja hedelmiä

Vastoin monia uskomuksia, hedelmät eivät lihota, vaan päinvastoin tukevat sekä painonhallintaa että terveydentilaa. Marjoista ja hedelmistä saat runsaasti elimistöä suojaavia ainesosia, kuten kuituja ja vitamiineja ja ne ovat helppo välipala kiireiseen arkeen.

6 Suunnittele itsellesi aikaa

Suunnittele kotona valmistettavat pääruuat ja välipalat viikoksi eteenpäin. Laadi suunnitelman pohjalta kauppalista ja tee kauppareissu kerran viikossa. Täydennä jääkaappia tarvittaessa yhdellä ylimääräisellä kauppakerralla. Tämä vähentää päämäärätöntä ryntäilyä kaupassa päivästä toiseen ja säästää selvää rahaa.

7 Rauhoita ruokailuhetki

Anna syömiselle aikaa, välipaloille vähintään 15 minuuttia ja pääaterioille vähintään 25 minuuttia. Syö hitaasti kaikkia aisteja hyväksikäyttäen ja pureskele ruokasi hyvin. Rauhallisesti syöminen vähentää ylensyöntiä auttamalla kylläisyyden säätelyä toimimaan tarkoituksenmukaisella tavalla.

8 Nuku

Riittävä ja laadukas uni on yksi parhaimpia painonhallinnan keinoja. Virkeänä jaksat pitää itsesi aktiivisena koko päivän, mutta toisaalta hyvä vireystila auttaa tutkitusti tekemään parempia ruokavalintoja päivän mittaan. Hyvin nukutun yön jälkeen mieliteot pysyvät kurissa ja nälän tunteet pysyvät normaalina.

9 Unohda kalorit

Syö ruokaa, älä kaloreita. Harrasta liikuntaa sen ilosta, älä kaloreiden ansaintaan. Ruoka ei ole palkinto, rangaistus tai kauppatavara, vaan polttoainetta elimistölle sekä nautinnon lähde. Syö hyvää ja ravitsevaa ruokaa niin pystyt tyydyttämään sekä mielen että kehon.

10 Pyri kohtuullisuuteen... kaikessa

Ajattelitpa mitä asiaa tahansa, liian vähän ja liian paljon on aina huono. Liian vähän liikuntaa, ruokaa, vettä, unta, työtä, vapaa-aikaa ja jopa stressiä aiheuttaa huonoja seurauksia. Liian paljon edellisiä johtaa myös ongelmiin. Pysy elämässä keskikaistalla, jotta pientareet eivät imaise sinua mukaansa.

Klikkaa kuvasta ja kirjaudu tietopankkiin, niin pääset katsomaan Liikkujan ravitsemus -videosarjan sekä paljon muuta.

liikkujanravitsemus

Edellinen
Edellinen

Pt-kouluttautujan kynästä: "Maltilla menestykseen
"

Seuraava
Seuraava

Ravintovalmennus: uuden asiakkaan alkukartoitus