Trainer4You

View Original

PYSÄHDY! Elämäntapamuutos

Kun ihminen päättää, että nyt muutan elintapojani ja pudotan painoani, hän usein tekee kaikki muutokset kerralla. Ajatuksella: “STOP kaikki muu elämä, nyt minä muutan elintapojani.”
Se on inhimillistä. Muutoksen halutaan tapahtuvan nopeasti. Jos mitään ei tapahdu, tulee helposti mieleen ajatus, että eihän tästäkään mitään tule. En onnistu tässäkään. Varsinkin, jos takana on jo useampi epäonnistunut dieettikokeilu tai laihdutusyritys.


Pysyvät tavat tulee hitaasti

Monna Pursiainen, PYSÄHDY! Elämäntapamuutos -Online koulutuksen luoja

Pysyvät elämäntapamuutokset tehdään hitaasti, mutta varmasti. Askel askeleelta. Pikadieetit ja muut tännehetikaikkinyt -kuurit eivät usein kestä kuin muutaman viikon, sitten ne kaatuvat omaan mahdottomuuteensa ja liikaan tiukkuuteen.
Jos kaikkia tapoja muutetaan kerralla, on lähes mahdotonta saada siitä oikeasti pysyvä elämäntapa. Elämäntapamuutoksen pitäisi parhaassa tapauksessa olla sellainen, että ihminen pystyy sisällyttämään sen omaan arkeensa. Jos elää ruuhkavuosissa ja niin arki, kuin viikonloput on täynnä tekemistä, ei ole mahdollista saada yhtäkkiä lisättyä sinne kaiken keskelle viisi treeniä viikossa ja muuttaa täysin koko ruokavalio.
Elämäntapamuutos on kuitenkin mahdollista myös ruuhkavuosissa elävällä. Kunhan jaksaa tehdä sen maltilla ja askel kerrallaan.

Yksi teko kerrallaan

Yksi asia ja pieni teko, kerrallaan. On hyvä muistaa, että jokainen pienikin teko parempaa hyvinvointia kohtaan on hieno asia. Vesilasillinen aamulla ennen kahvia. Puoli tuntia aiemmin iltaisin nukkumaan. Puolen tunnin kävelylenkki sohvalla makoilun sijaan. Ei ole syytä vähätellä muutoksia. Ei ole mitään kaavaketta, jossa kerrotaan jonkun tietyn muutoksen olevan parempi, kuin toisen.
Uuden tavan opettelu niin, että siitä tulee rutiini, kestää kolmesta viikosta kahteen-kolmeen kuukauteen. Joten maltti on oikeasti valttia ja toistoa tarvitaan, jotta rutiini muodostuu.
Monen uuden rutiinin muodostaminen yhtä aikaa ei ole helpointa. Siksikin yksi asia kerrallaan on paras väylä.
Ei kannata siis syyttää itseään, jos kahden päivän jälkeen ei kolmantena päivänä muista uutta tapaa vaan tekeekin vanhan tavan mukaisesti. Ihminen tarvitsee muistutusta ja toistoa.

Epäonnistumiset ja repsahdukset

Kun ymmärtää ja sisäistää sen, ettei muutos tapahdu hetkessä ja rutiinin muodostamisessa kestää aikaa, löytää tasapainon. Ymmärtää myös sen, että matkan varrella tapahtuu kaikenlaista. Myös niitä “epäonnistumisia ja repsahduksia”. Mutta ne ovat osa elämää. Ihminen ei ole kone. On helpompi tehdä muutosta ilolla, ymmärryksellä ja rakkaudella. Mitä jos oppisikin ajattelemaan, että varsinaisesti mikään ei ole epäonnistumista? Asioita tapahtuu ja niistä voi oppia. Ja koko ajan muistaa sen, että “Minä teen tämän muutoksen itseäni varten, jotta minä voisin paremmin.”
Kuitenkin on hyvä tiedostaa, että jos haluaa pudottaa painoa, ei auta syödä herkkuja joka päivä. Tai jos haluaa kasvattaa peppua, ei auta katsella vain kuvia hyvistä pepuista. Muutoksen eteen on tehtävä työtä, mutta miten sen tekee, on avain onnistumiseen ja pysyviin tuloksiin.

Listaa asiat tärkeysjärjestykseen

Kun nyt haluat muuttaa elämäntapojasi, alkaa liikkumaan enemmän, syömään terveellisemmin, mieti mitä se tarkoittaa käytännössä? Mieti myös, että miksi haluat tehdä niin? Mikä on motiivisi? Mikä on tärkeää ja mikä on tärkeysjärjestys?
Onko tärkeintä löytää energiaa lisää arkeen? Nukkua paremmin? Saada liikunta takaisin arkeen? Pudottaa painoa tai kiinteytyä? Vai onko tärkeintä keskittyä henkiseen hyvinvointiin ja parantaa pienin askelin itsetuntoa?
Hyvinvoinnin saralla voi listata paljon asioita. Mutta on hyvä miettiä miksi niitä listaa? Miksi juuri nämä asiat ovat sinun listalla? Tulevatko ne selkärangasta vai sydämestä? Tulevatko ne omasta vai jonkun toisen tahdosta? 

Pysähdy siihen, mikä on sinulle itsellesi tärkeää.