Trainer4You

View Original

Psyykkinen valmennus on aina läsnä

Psyykkinen valmennus on läsnä kaikessa valmennustoiminnassa. Jokainen valmentajan tekemä ja tekemättä jättämä asia aiheuttaa valmennettavassa erilaisen sisäisen reaktion.Olet luultavasti tehnyt psyykkistä valmennusta elämäsi aikana todella paljon. Miksikö? Siksi, että psyykkinen valmennus on valmennustyössä aina läsnä. Asian todellinen oivaltaminen on tärkeää, mutta ei usein alkuunkaan niin helppoa ja yksinkertaista kuin saattaisi luulla. Valmennusta ilman psyykkistä elementtiä ei varsinaisesti ole edes olemassa. Kaikki valmentaminen on siis myös psyykkistä valmennusta.Usein kuulee sanottavan, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Mitä tällä sitten tarkoitetaan?Ajatukset (kognitiot) vaikuttavat tunteisiin (emootiot) ja fysiologiaan sekä kehoon, ja ketjun päässä kaikki tuo johtaa tietynlaiseen toimintaan. Muutos yhdessä osassa tätä systeemiä vaikuttaa kaikkiin muihinkin osiin. Kun esimerkiksi mietit sinulle läheistä ja tärkeää ystävää, synnyttää se miellyttäviä ajatuksia ja tunteita. Toisaalta, kun muutat asentosi ryhdikkääksi, suuntaat katseesi yläviistoon ja hengität rauhassa syvään, tulee mieleesi hyviä ajatuksia sekä miellyttäviä tuntemuksia.Kuvittele, että olet saavuttanut jonkin sinulle merkittävän tavoitteen ja henkilö sanoo sinulle naama peruslukemilla, että ”Hienoa. Nyt ei muuta kuin uusia tavoitteita kohti.” Millaisen sisäisen reaktion tämä sinussa herättää? Fiilis jää helposti hieman laimeaksi, eikö vain.Kuvittele nyt, että sama henkilö osoittaisi aidosti eleillä ja ilmeillä olevansa innoissaan saavutuksestasi ja sanoisikin sinulle seuraavaa: ”Loistava suoritus! Olen todella ylpeä sinusta. Kasvoit kokemuksen aikana paljon ja selätit hienosti vastoinkäymiset tieltäsi! Missä onnistuit mielestäsi parhaiten ja mitä opit kokemuksistasi?”Herättäisikö jälkimmäinen tyyli sinussa erilaisen sisäisen reaktion, kuin ensimmäinen? – Luultavasti kyllä.Jokainen valmentajan tekemä ja tekemättä jättämä asia aiheuttaa henkilössä erilaisen sisäisen reaktion. Voidaan siis perustellusti ajatella, että psyykkinen valmennus on mukana kaikissa valmentajan sanomisissa, mutta myös siinä mitä jätetään sanomatta. Koska se mitä sanot tai et sano aiheuttaa erilaisen sisäisen reaktion asiakkaassasi. Kuvittele saamasi hyvä ja kannustava suullinen palaute onnistuneen työtehtäväsi lopputuloksena. Tuloksena syntyy lähes poikkeuksetta miellyttäviä ja motivoivia sisäisiä ajatuksia, jotka johtavat johonkin toimintaan. Toisaalta jos palaute jää saamatta vaikka koet, että olet onnistunut hyvin, aiheuttaa se usein täysin erilaisia sisäisiä reaktioita.

Kehonkieli tietoiseksi

Psyykkisen valmennuksen osalta usein hieman pimentoon jää myös kehonkieli, joka kaikessa itsestäänselvyydessään jää helposti huomioimatta – eleet, ilmeet ja asennot, tekemiset tai tekemättä jättämiset. Psyykkistä valmennusta kaikki tyyni. Kaikki nuo aiheuttavat erilaisen reaktion valmennettavassasi.Annat kehonkielelläsi palautetta toiselle henkilölle kokoajan ja ihmiset tulkitsevat kehonkieltä tietoisesti sekä tiedostamatta. Kehonkielen kautta välität asiakkaallesi muun muassa kuinka kovasti uskot hänen onnistuvan muutoksessaan. Tietoisella suhtautumisella tähän seikkaan voi olla valmennuksen kannalta valtava vaikutus.Olen nähnyt paljon urheilijoita, jotka ovat yhtenä kautena olleet joukkueensa vaihtopenkin kuluttajia ja seuraavana kautena uuden valmentajan alaisuudessa nousseet raketin lailla joukkueensa luottopelaajiksi. Eikä kausien välillä fysiikassa tai lajitekniikoissa ole välttämättä ihmeitä ehtinyt tapahtua. Sen sijaan uusi valmentaja on nähnyt samassa pelaajassa potentiaalia ja uskonut häneen.Kun uusi, valmennettavaansa aidosti uskova valmentaja valmentaa tätä pelaajaa, välittyy tämä usko valmentajan kehonkielessä, eleissä, ilmeissä, äänenpainoissa, empatiassa ja monessa muussa asiassa pelaajan omaa uskoa itseensä vahvistaen.vKuinka paljon sinä uskot asiakkaaseesi ja miten se näkyy kehonkielessäsi?

Vastuunotto psyykkisestä valmennuksesta

Yllä oleva kappale osoittaa kuinka pienissä asioissa psyykkinen valmennus onkaan mukana. Se voi olla erilaisia kysymyksiä, palautteenantoa, toiminnallisten tehtävien antamista ja paljon muuta. Psyykkinen valmennus ei kuitenkaan ole tähtitiedettä tai jokin epämääräinen alue. Se on pieniä asioita osana valmennusta, sekä tarvittaessa isompiakin asioita. Valmentajan täytyy vain ottaa asiasta kunnon ote ja perehtyä sekä soveltaa oppimaansa käytäntöön.Psyykkistä valmennusta voi siis tehdä tiedostaen tai tiedostamatta, vähän tai paljon, hallitusti tai hallitsematta. Jos valmentaja ei ymmärrä psyykkisen valmennuksen taustoja, menetelmiä tai roolia, voi huonoimmassa tapauksessa tietämättään heikentää asiakkaansa itseluottamusta ja itsetuntoa tai aktivoida sellaisia psyykkisiä ”miinoja” joilla on haitallisia vaikutuksia valmennettavan toimintaan. Toisaalta psyykkistä valmennusta voi tietämättään tehdä hyvälläkin tavalla. Varmempi reitti positiivisiin tuloksiin johtavaan psyykkisen valmennukseen on kuitenkin asian tietoinen haltuun ottaminen. Vastuu valmennustilanteiden psyykkisestä ilmapiiristä on kuitenkin pääosin valmentajalla.Ymmärrys siitä mitä psyykkinen valmennus on, mihin sillä pyritään ja millä tavoin sitä on mahdollista toteuttaa luonnollisena osana valmennusta, onkin yksi keskeinen osa kokonaisvaltaisen valmentajan työkalupakkia. Kun tämä osa-alue on jollain tavalla hallussa niin valmentajan mahdollisuudet vaikuttaa asiakkaan motivaatioon, tavoitteisiin pääsyyn, onnellisuuteen, itsetunnon ja itseluottamuksen kehitykseen kasvavat huimasti.Täysiveriseksi psykologiksi ei personal trainerin kuitenkaan ole syytä koittaa muuntautua. Jos epäilet, että asiakkaallasi on psyykkisiä ongelmia tai sellaisia aiheeseen liittyviä asioita, joiden käsittelyyn oma osaaminen ei riitä, on syytä konsultoida ammattilaista. Psykologin, urheilupsykologin tai muun psyykkisen valmennuksen asiantuntijan – jonka kanssa voit pohtia valmentamisen psyykkistä puolta sekä saat tukea erilaisiin asiakastilanteisiin – omaan tukiverkostoon hakeminen saattakin olla valmennustyötä tekeville varsin hyödyllistä.

Tee asia näkyväksi

Personal trainerin kartoittaessa asiakkaan lähtötilannetta jää psyykkinen puoli usein huomioimatta. Asia, jota ei välttämättä oteta puheeksi tai kartoiteta jää usein ”elämään omaa elämäänsä” muiden asioiden varjoon ja vaikuttaa vallitsevaan tilanteeseen sieltä käsin joka tapauksessa. Psyykkisen kartoituksen valmennukseen mukaan ottamisen ei tarvitse olla vaikeaa. Liikkeelle on mahdollista lähteä niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin, että kysyt asiakkaaltasi, kuinka tärkeänä pidät psyykkistä puolta tavoitteesi saavuttamisen kannalta. Asiakkaat vastaavat usein jo jonkinlaista suuntaa-antavasti, että ”onhan se todella tärkeä” tai ”sieltähän se itse asiassa on kiinni”. Pieni asia, ja mitättömänkin kuuloinen asia, mutta jo pelkästään tämä tekee asiasta näkyvän. Pohja psyykkiselle valmennukselle jatkossa on kuitenkin tätä myötä luotu ja kartoitusta helpompi jatkaa.[avatar user="Jorma Vaara" size="thumbnail" align="right" link="http://www.trainer4you.fi/blogi/author/jorma-vaara/" target="_blank"]Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You:n psyykkisen valmennuksen asiantuntija ja pääkouluttaja Jorma Vaara.[/avatar]Ota siis psyykkinen valmennuksen periaatteet haltuun ja ryhdy tekemään sitä tietoisesti ja tiedostaen. Tulet hämmästymään kuinka paljon asiakkaissasi on potentiaalia ja kuinka hyvin se olemassaoleva potentiaali on tietoisen psyykkisen valmennuksen kautta otettavissa käyttöön.Kuva: Aureliy Movila