Trainer4You

View Original

Onko ruokasooda ihmelääke harjoitteluun?

Tähän topikkiin on ottanut jo kantaa paljon minua fiksummat ihmiset. Lihastohtori Hulmi on käsitellyt tätä blogissaan ja samoin on myös Haikaraisen Timo omassa blogikirjoituksessaan. Mediassa on nyt tässä hiljattain ollut jonkin matkaa kirjoittelua natriumbikarbonaatista eli ruokasoodasta. Urheilussa tämä kikka tiedetään varsin hyvin ja sitä onkin käytetty jo pitkään. Onko tässä varsin arkisessa elintarvikkeessa mitään tavalliselle salikävijälle?

Mitä se tekee?

Natriumbikarbonaatti toimii vahvana happopuskurina. Se puskuroi ph muutoksia veressä ja sitä kautta edistää happojen poistumista lihaksista. Lihaksen liiallinen maitohapon kertyminen on puolestaan yhteydessä väsymyksen tunteeseen. Nopeus ja happolajeissa tästä on eittämättä apua väsymyksen sietoon. Kuntosalilla liikuttaessa perusvoiman ylärajoilla ja lihaskestävyyden puolella (12 – 20 toistoa). Kuntosalilla harjoitellessa tämä auttaa kovaa treenaavia saamaan muutaman toiston enemmän silloin kun treenataan failureen (lihasvoimaa ei pystytä millään enää tuottamaan). Nämä extra toistot todennäköisesti sysäävät kehitystä jonkin verran eteenpäin.

Kannattaako?

Omia kokemuksia minulla ei ole tästä. Normaalisti kokeilen moniakin asioita mielenkiinnosta mutta oman suhteellisen herkän vatsan takia, päätin jättää tämän ilon välistä. Tiedusteluideni perusteella tämä ei ole kovinkaan hyvin vatsasiedetty lisäravinne. Eli tyhjentymistä ja ilmavaivoja on odotettavissa. Ei siis kannata välttämättä mennä pururadalle testaamaan tätä ensimmäistä kertaa.

Näkisin, että normaalille lihaskasvua tavoittelevalle salilla kävijälle tämä ei maksa vaivaa. Ruokasoodan käytölle on vatsavaivojen lisäksi muutama vasta-aihekin. Toistuva ja pitkään jatkuva käyttö voi vaikuttaa vatsalaukun pH:seen. Ruokasooda on emäksistä ja se neutralisoi vatsalaukun pH:ta. Tämä puolestaan voi vaikuttaa tiettyjen ravintoaineiden imeytymiseen. Todennäköisesti tällä ei kuitenkaan ole merkittävää vaikutusta, koska ruokasoodan vaikutus on niin lyhytaikainen.

Isompi ongelma on kuitenkin suola. Ruokasooda on natriumbikarbonaatti. Avainsana tässä on ”natrium”. Ruokasooda siis sisältää aikamoisen määrän suolaa. Usein käytettynä tämä antaa jo viikkotasolla melkoisen määrän suolaa. Tämä puolestaan on kaikkea muuta kuin terveysvaikutteista.

Joten vaikka eittämättä ruokasoodan käytöllä on uupumusta lykkääviä vaikutuksia ja etua happo/nopeuslajeissa, en näkisi sen käyttöä järkevänä treenilisäravinteena. Kovalla lihasta kasvattavalla treenillä on muutenkin taipumusta kasvattaa verenpainetta. Suolan saantisuositusta tullaan todennäköisesti pienentämään uusimmissa ravintosuosituksissa. Kovaa treeniä ja niitä viimeisiä toistoja haluavien osalta, pitäytyisin kreatiinissa. Toisin kuin ruokasoodalla, on kreatiinilla terveysvaikutuksia ohi sen alkuperäisen käyttötarkoituksena – ja vain vähän / ei lainkaan haittavaikutuksia.

Kirjoittaja Samu Sandberg
Trainer4You:n kouluttaja