Mitä ravintovalmentajan tulee osata?
Ravintovalmentajan työ on monipuolista, haastavaa ja mielenkiintoista. Ravintovalmennus voi olla osa suurempaa kokonaisuutta, esimerkiksi osa urheilijan valmennusta. Tai se voi olla itsenäisesti toteutettava kokonaisuus, jossa fokus on nimenomaan ruokailutottumusten muuttamisessa. Ravintovalmentajan asiakkaan tavoitteena voi olla elintapamuutos, kiinteytyminen, lihasmassan kasvattaminen tai vaikka uudenlaisen ruokavalion opettelu puhjenneen sairauden myötä.
Ravintovalmentajan on siis hallittava monenlaisia näkökulmia ravitsemukseen. Elintapamuuttujien kanssa korostuu enemmän ravitsemuksen psykologinen puoli, kun taas kiinteytyjän kanssa suuremmassa roolissa on energiamäärän ja makroravintoaineiden laskeminen.
Ravitsemukseen ja ravintovalmennukseen liittyy oleellisesti mm. seuraavat aiheet:
Ravitsemusfysiologia
Suorituskykyä parantava ja kehonkoostumusta muokkaava ravitsemus
Ravitsemuspsykologia
Käytännön ohjaus ja ravintovalmennus
Seuraavaksi perehdytään tarkemmin kuhunkin teemaan.
Ravitsemusfysiologia - kaiken perusta
Ammattitaitoisen ravintovalmennuksen pohjalla on oltava tutkittuun tietoon perustuva ymmärrys ravintoaineista ja niiden tehtävistä elimistössä. Koulutuksessa opit määrittelemään eri energia- ja suojaravintoaineet sekä miten ruoansulatus ja ravintoaineiden aineenvaihdunta toimivat.
Ensimmäinen keskeinen kysymys on mitä ravintomme sisältää? Kaikki mitä syömme sisältää lukemattomia määriä orgaanisia ja epäorgaanisia aineita. Osalla näistä on jokin biokemiallinen tai rakenteellinen tehtävä elimistössä, kuten esimerkiksi hiilihydraateilla, proteiineilla, rasvoilla, vitamiineilla ja kivennäisaineilla. Osa taas on muita kuin ravintoaineita, mitkä voivat joko edistää terveyttä – tai sitten ne voivat olla esimerkiksi luontaisia haitta-aineita. Ennen kuin voi ohjata mitä ihmisen olisi hyvä syödä, täytyy ymmärtää sen sisältö.
Seuraava kysymys onkin, miten nämä aineet imeytyvät? Ruoansulatus on monimutkainen sarja mekaanisia ja kemiallisia tapahtumia, joissa ruoka muokkautuu imeytyvään muotoon. Sen perusteiden ymmärtäminen on keskeistä, jos haluaa ymmärtää miksi tietyt ruoka-aineet tuottavat kylläisyyttä paremmin kuin toiset, miksi tietyt ruoka-aineet voivat aiheuttaa vatsavaivoja, ja miksi esimerkiksi rasvaisen hampurilaisen syöminen juuri ennen raskasta urheilusuoritusta ei välttämättä ole hyvä idea.
Lopulta päästäänkin siihen, mitä nämä aineet tekevät elimistössämme. Minkä ravintoaineiden saantiin tulisi erityisesti kiinnittää huomiota, ja mitkä ovat tyypillisimpiä haasteita asiakkaiden ravitsemuksessa. Näiden asioiden ymmärtäminen on oleellista, kun edetään arvioimaan yksittäisen ihmisen tilannetta ja tavoitteita seuraavalla jaksolla.
Suorituskyky- ja kehonkoostumusravitsemus - tiedä miten
Asiakkaan paino ei putoa sitkeistä yrityksistä huolimatta. Hän syö mielestään terveellisesti ja silti mitään ei tapahdu. Joskus myös ne kuuluisat ”viimeiset kilot” eivät meinaa tippua kirveelläkään. Toisaalta joku toinen asiakas saattaa kamppailla sen ongelman kanssa, että painoa ei meinaa saada ylös. Jalka ei nouse lenkillä eikä rauta salilla. Asiakas on hukassa sen suhteen, mitä pitäisi tehdä. Nämä ovat todella yleisiä ongelmatilanteita joihin asiakkaiden kanssa törmäät. Tässä koulutuksessa opit, miten ratkaiset tällaiset ongelmat käden käänteessä.
Ravitsemuksessa on mukana myös matematiikkaa. Ihminen tarvitsee riittävästi energiaa, jotta hän pysyy virkeänä arjessa ja saa hyviä tuloksia treenissä. Toisaalta painon putoaminen ja rasvanpoltto vaativat energiavajeen, muuten rasva ei yksikertaisesti pala. Samoin hyvä suoritus tietyissä urheilulajeissa vaatii tietynlaista ruokaa, eikä sen koostumus ole mielipidekysymys, vaan urheiluravitsemuksen tutkimustieto osoittaa selvästi, mikä toimii ja mikä ei.
Timo Haikarainen kouluttaa Ravintovalmentaja-koulutuksen 2. lähijaksoa, jolla perehdytään suorituskyky- ja kehonkoostumusravitsemukseen. Katso alta video, jolla PT Timppa kertoo koulutus teemastaan!
Energiankulutuksen, energiantarpeen ja urheiluravitsemuksen matemaattinen puoli on pakko ymmärtää, jos haluat auttaa asiakastasi painon pudottamisessa, lihasten kasvattamisessa tai parantamaan vaikkapa kestävyyssuoritustaan. Opit tehokkaita keinoja taklata mahdolliset ongelmat näillä alueilla ja saat työkalut vaikuttavaan ravintovalmennukseen. Näitä oppeja hyödynnät tehokkaasti mm. urheilijoiden, tavoitteellisesti treenaavien ja aktiivisten harrastajien kanssa.
Opit esimerkiksi arvioimaan, milloin ihminen on tai ei ole niin kutsutulla säästöliekillä, määrittämään syökö ihminen liikaa vai liian vähän ja hyödyntämään myös urheiluravinteita oikeissa paikoissa ja välttämään lisäravinnesuositukset, jotka vain tekevät reikiä asiakkaan kukkaroon.
Ravitsemuksen psykologia - tiedä miksi
Kuten edellä mainittu, toinen suuri kohderyhmä ravintovalmentajalla ovat elintapamuuttujat. Henkilöt, jotka ovat ehkä yrittäneet pudottaa painoaan jo vuosikymmenien ajan, kertaakaan siinä pysyvästi onnistumatta. Silloin kyse ei välttämättä ole jämähtäneestä aineenvaihdunnasta tai kehityksen tasannevaiheesta, vaan esteenä saattaa olla tunnesyöminen tai muu pinttynyt tapa, joka ajaa pois tavoitteesta.
“Olen itse valmentajana käynyt melko kivisenkin tien elämäntapamuuttujien kanssa siinä, mitä toimenpiteitä tai ohjeita on järkevä asiakkaille antaa. Välillä asiat on joutunut oppimaan sen hankalimman eli kantapään tai yrityksen ja erehdyksen kautta. Valitettavasti huono neuvo tai ajattelematon ohje on saattanut syöstä asiakkaan entistä suurempiin hankaluuksiin oman syömisensä kanssa. Haluaisin, ettei yhdenkään uraansa aloittelevan valmentajan tarvitsisi käydä samaa oppikoulua läpi. Haluan opettaa tutkitun tieteellisen tiedon pohjalta sitä, miten ihmisten on mahdollista päästä pysyviin tuloksiin.”
Jonna Heinonen, Trainer4You kouluttaja
Kaiken taustalla on käytännöllisyys
Hyvä ravintovalmentaja ei pelkästään tiedä paljon vaan hän osaa myös viedä tuon tiedon käytäntöön. Trainer4You Ravintovalmentaja-koulutuksessa kaiken keskiössä on käytännönläheinen ravintovalmennus. Teoriatieto toimii valmennuksen perustana, mutta hyvän ravintovalmentajan erottaa kyky viedä tieto käytäntöön. Ja tämän (hiljaisen) tiedon jakamisessa kouluttajillamme on ainutlaatuinen rooli!
Kaikki kouluttajamme ovat ravitsemuksen ammattilaisia ja tekevät ravintovalmennusta myös käytännössä. Teoriatiedon lisäksi he tuovat koulutuksiin esimerkkejä elävästä elämästä, jotka tukevat oppimista hyödyllisellä ja mielenkiintoisella tavalla. Hyödynnä siis rohkeasti ammattitaitoisten kouluttajien kokemus kyselemällä paljon. Eri kouluttajilta löytyy erilainen asiakaskunta ja siten myös erilaisia esimerkkejä.
Tietopankki toimii tukenasi niin ennen opintoja, niiden aikana kuin jälkeenkin. Sieltä löydät luentomateriaalien lisäksi myös käytännön työssä tarvittavia työkaluja, kuten energiantarvelaskurin.
Ravintovalmentajan tulee myös osata myydä ja markkinoida palveluitaan. Koulutuksessa opit tuotteistamaan valmennuspalveluita sekä toimivia keinoja tehdä osaamisestasi kannattavaa liiketoimintaa.
Kiinnostuitko ravintovalmentajan työstä? Tutustu tarkemmin Ravintovalmentaja-koulutukseen lukemalla koulutusopas.