Trainer4You

View Original

Menestyksen oppitunnit – onnistumisten kierteestä arkipäivää

Kuinka onnistumisten kierteestä tehdään arkipäivää?

Oletko koskaan ihmetellyt miksi jotkut vain tuntuvat onnistuvan kaikessa mihin ryhtyvät? Taidot ja osaaminen kun vaikuttavat olevan lähes samaa luokkaa kuin itselläkin, mutta jostain syystä ruoho on naapurin aidan puolella vihreämpää. Vaikka vastausta on mielekästä etsiä DNA:sta, voi onnistumisen saloja purkaa kohta kohdalta auki myös tunnistamalla tapoja, joita omilla aloillaan vauhdilla etenevät tuntuvat säännöllisesti noudattavan.

Menetelmä ei ole maailmaa järisyttävän uusi. Tutkiskelihan Steven Covey jo vuonna 2004 huippusuositussa kirjassaan The 7 Habits of Highly Effective People mitkä tavat erottavat menestyjät "taviksista". Keräsimme Coveyn hengessä näkemyksiä eri alojen ammattilaisilta siitä mitkä tehokkaiksi todetuista tavoista olisi syytä siirtää osaksi myös onnistumiskierrettä janoavan liikunta-alan ammattilaisen arkea.

Viestintä- ja sosiaalisten taitojen jatkuva kehittäminen

"Yli yhdeksänkymmentä prosenttia yrittäjien(kin) ongelmista saa alkunsa  viestintäongelmista", aloittaa yhtenä Suomen tunnetuimmista bisneskirjailijoista tunnettu yrittäjä Jari Parantainen.

"Kyky kuunnella kärsivällisesti, sekä vastata ripeästi ja ystävällisesti on kaikessa yksinkertaisuudessaan timanttinen lähtökohta sujuvalle vuorovaikutukselle."

Totta tosiaan. Tie itseään ammatillisesti eteenpäin viemiseen vaatiikin lähes poikkeuksetta yhteistyötä muiden kanssa ja samalla oman asiansa sulavasti esittämistä. Asiakastyössä onnistuminen ja verkoston kasvattaminen kulminoituu lopulta viestintä- ja sosiaalisten taitojen valitettavan usein vähemmälle huomiolle jääviin perusasioihin. Asiantuntijoille hyvänä ohjenuorana Parantainen pitääkin seuraavaa havaintoaan: "On aina äärimmäisen hienoa, kun asiansa osaava ihminen osaa myös ilmaista selkeästi mitä mieltä hän on – ja miksi. Varsinkin yrittäjien kohdalla viestintätaidot ratkaisevat usein menestyksen." Parantaisen lisäksi myös Puhevalta-kirjan kirjoittaja ja puhetaidon kouluttaja Juhana Torkki allekirjoittaa viestintätaitojen keskeisen merkityksen. "Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu tietty pidättyvyys. Siinä on hyvätkin puolensa, mutta voisimme myös opetella antamaan reilummin myönteistä palautetta, kiittämään ja pyytämään anteeksi, sekä sanomaan rohkeasti oman mielipiteemme pelkäämättä vastaväitteitä", Torkki toteaa.

Sosiaalisella pelikentällä Torkki näkee uusien tuulien puhaltavan jurojen suomalaistenkin keskuudessa.

"Olen huomannut, että kulttuuri on muuttumassa. Nuorilla on yhä reilumpi ja avoimempi asenne viestintään. Ihanne vähäpuheisesta vänrikki Koskelasta, joka tekee eikä turhia turise, on väistymässä. Myös puheen arvo tunnelman ja merkitysten luojana tunnustetaan paremmin."

Veitsenterävä keskittyminen kullakin hetkellä olennaisimpaan asiaan ja tehokas priorisointi

"Jos toiminnassa on monta fokusta, siinä harvemmin on fokusta ollenkaan", aloittaa pohjoismaiden suurimpia yritysmaailman seminaareja järjestävän Nordic Business Forum -yrityksen perustaja Jyri Lindén. Lindén tietänee asiasta jotain. Yrityksen vuosittain järjestettävä pääseminaari kasvatettiin vain muutamissa vuosissa pienestä sadan hengen tapahtumasta reilusti yli kolme tuhatta osallistujaa vetäväksi, kansainvälisesti merkittäväksi seminaariksi. "Ajattele isosti. Aloita pienestä. Uppoudu todella siihen mitä olet tekemässä, ja etene nopeasti", Lindén sanoo.

Omaa fraasiaan hän tuntuukin noudattaneen vähintään kiitettävästi. Ihmetystä aiheuttaa, kuinka nuoret yrittäjät ovat saaneet seminaarinsa pääpuhujiksi kansainvälisiä huippunimiä, kuten Yhdysvaltain entisen varapresidentin Al Goren, brittimiljardööri Sir Richard Bransonin ja viime vuosisadan tärkeimmäksi yritysjohtajaksikin nimetyn, General Electricin entisen toimitusjohtajan Jack Welchin. "Ehkä merkityksellisin oppimani asia yrittäjäurallani on se, kuinka paljon – ja nopeasti – asioita on mahdollista viedä eteenpäin keskittämällä käytössä olevat voimavarat todella tiiviisti jonkin asian taakse. Samaa voisivat kaikki edes joskus kokeilla", Lindén lopettaa.

Uudelleenkouluttautuminen omaan ammattiinsa – joka päivä

Ajoittain saattaa itse kustakin tuntua, että takataskussa on jo kaikki se tieto- ja taitopääoma, jota omassa työssä menestymiseen vaaditaan. Tähän sudenkuoppaan on briljanteimmankin ammattilaisen helppo tipahtaa. Ovathan taustatulta omalle erinomaisuudelle usein antamassa käydyt koulutukset, saavutetut tittelit, ja ehkäpä jo tehdyt tuloksetkin.

Kuitenkin vain harjoituksen on sanottu tekevän mestarin – ja mestari vastaavasti harjoittelee aina. Onko laiskuuspirulle siis varaa antaa edes pikkusormea? "Muutosvauhti on tiettyjen asioiden suhteen ollut 2000-luvulla niin päätähuimaavan nopeaa, että katsoessa ajassa vain muutamia vuosia taaksepäin huomaa nopeasti, kuinka huikean muutoksen lähes mikä tahansa toimiala on läpikäynyt uuden tiedon lisääntyessä ja toimintatapojen muuttuessa", aloittaa kymmeniä liikunta-aiheisia kirjoja kirjoittanut, Trainer4You-valmennusyrityksen perustaja, Riku Aalto. "Vastaanottimet uusien asioiden ja oman ajattelunsa kehittämisen suhteen on siis pidettävä päällä päivästä toiseen, mikäli pärjätä haluaa.

"Kuinka omaa ammatillista osaamistaan olisi sitten syytä aktiivisesti kehittää?"

Ympärillään olevilta ihmisiltä voi oppia käsittämättömän paljon – ja nopeasti. Jokaisessa kohtaamisessa on mahdollisuus valtavaan oppimiskokemukseen, jos oma nöyryys ja halukkuus siihen riittää. Lisäksi jatkuva kouluttautuminen oman alan ja sitä ympäröivien taitojen parissa on lähes elinehto oman markkina-arvon ja työhyvinvoinnin säilyttämiseksi. Itse osallistuin viimeisimpänä esiintymisvalmennukseen sekä modernit työtaidot -koulutukseen. Molemmista irtosi valtava määrä innostusta, inspiraatiota ja uusia tuttavuuksia", Aalto jatkaa.

Myös mentoroinnin ja yhteisöllisen oppimisen suhteen Aallolla on näkemyksensä. "Viettämällä aikaa sekä nuorten että kokeneiden konkareiden kanssa huomaa nopeasti, kuinka ulapalla joidenkin asioiden suhteen saattaakaan seilata. Omaa ajattelua ja osaamista eteenpäin vieviin porukoihin tai yhteisöihin kannattaa aktiivisesti hakeutua mukaan", Aalto huomauttaa. "Muistan jonkun joskus sanoneen menestyksen edellyttävän itseään fiksumpien ihmisten rekrytointia. Itse muotoilisin asian niin, että jos haluat menestyä liiketoiminnassa, rekrytoi itseäsi nuorempia, menestys- ja oppimisnälkäisiä ihmisiä itsellesi töihin. Menestymisen lisäksi opit varmasti samalla heiltä paljon. Tiimioppimisessa erilaisuus on rikkaus.

Tuomas Liisanantti on Trainer4Youn markkinointipäällikkö, jonka intohimona on oppia ja opettaa. Minkä opetuksen Aalto itse toivoisi nuoren Rikun jo aikoinaan sisäistäneen?

"Helposti itsestäänselvyytenä pidettävä lukutaito on valtava rikkaus. Pelkästään tuota – meidän suomalaisten yleensä jo hyvissä ajoin oppimaa – taitoa hyödyntämällä pääsee asioissa usein todella pitkälle. Jo opitun tiedon keskelle on helppo jäädä junnaamaan. Nyt vanhempana ja viisaampana ymmärrän jatkuvan kouluttautumisen merkityksen", Aalto lopettaa.

Artikkeli on alunperin julkaistu PT-lehdessä (huhtikuu 2013).