Karoliina kasvoi kuntoilijasta urheilijaksi
Sini Savolainen on saanut valmentajana todistaa, miten Karoliina Welin on kasvanut kuntoilijasta urheilijaksi. Karoliina osallistui elämänsä ensimmäiseen triathlonin puolimatkaan Joroisilla kesällä 2014.23-vuotias Karoliina Welin voitti triathlonin kokonaisajalla 2:38:55 heinäkuun alussa Vierumäellä. Voitto osui kohdille haastavan alkukauden jälkeen.Karoliina on treenannut lajia tosissaan puolitoista vuotta Sini Savolaisen valmennuksessa. Tiiviiseen rupeamaan on mahtunut paljon juoksukilometrejä, uintitekniikkaharjoituksia ja pyörämatkoja, mutta erityisesti kasvua urheilijana. "Olen treenannut nyt puolitoista vuotta tavoitteellisesti. Haluan kehittyä. Tavoittelen Suomen kärkeä. Se on omassa vallassani, onnistunko siinä", Karoliina sanoo.Tulevana viikonloppuna Karoliina kisaa Tahkolla, minne hän lähtee rennolla mielellä päättelemään kisakautta.
Pesäpallo vei Sotkamoon
Nuorempana Karoliina Welin oli joukkueurheilija. Hän rakasti pesäpalloa ja pelasi sitä sydämensä kyllyydestä Sotkamon urheilulukiossa. "Kasvoin oikeastaan siellä urheilijaksi. Sotkamossa olen viettänyt elämäni parhaimmat vuodet", Karoliina muistelee.Kymmenvuotinen ura pesäpalloilijana päättyi 19-vuotiaana, kun Karoliina muutti Joensuuhun opiskelemaan taloushallintoa. Uudessa kotikaupungissaan Karoliina etsi uuden tavan liikkua. Pikkuhiljaa opiskelijan kalenteri täyttyi viikoittaisista jumppaohjauksista.
Teräsmieskisat kiehtoivat
Triathlon on kiehtonut Karoliinaa jo nuoresta. Hänen äitinsä on kotoisin Joroisista, ja kesäohjelmaan on aina kuulunut teräsmiesten kannustaminen omalla kylällä.Laji kiehtoi Karoliinaa niin paljon, että vuoden 2013 syksyllä hän päätti ilmoittautua seuraavan kesän puolimatkalle. Harjoittelu ei sujunutkaan omien odotusten mukaisesti. "Syksy olikin raskas. Kovatempoiset jumppaohjaukset verottivat voimia ja tuntuivat polvissa ja nilkoissa. Kokonaiskuormitus oli kova, mutta tuolloin en vielä osannut kuunnella kroppaani. Olin väsynyt ja kolotti."Joroinen häämötti mielessä, mutta omatoimisesta harjoittelusta puuttui systemaattisuus eikä Karoliina osannut levätä. Viikoittainen kokonaiskuormitus kasvoi liian kovaksi.
Levon merkitys kirkastui
Muutaman kuukauden omatoimiharjoittelun jälkeen Karoliina otti yhteyttä Sini Savolaiseen, johon hän oli tutustunut aikaisemmin Trainer4Youn Hyvinvointivalmentaja-koulutuksen kouluttajana Joensuussa.Tuolloin Joensuussa personal trainerina toimineen Sinin kanssa keskityttiin saman tien harjoitteluun kokonaisuutena. "Silloin tajusin, ettei lepo olekaan huono juttu vaan itse asiassa ratkaisevin tekijä", Karoliina kertoo.Jo nuorena tyttönä valmennustyön mm. hiihdossa ja pesäpallossa aloittanut Sini Savolainen tietää, miten kestävyysurheilijaksi voi kasvaa aikuisiällä, kun taustalla ei ole lapsuudessa tai nuoruudessa kertyneitä kestävyyslajien ominaisuuksia.Jyväskylän yliopistosta valmistunut liikuntatieteilijä ammensi valmennus- ja testausopista tekijöitä, jotka siivittivät Karoliinaa kohti kisakautta. "Karoliinan motivaatio kasvoi, kun harjoittelu jaksotettiin järkevästi. Aerobista pohjaa alettiin rakentaa saman tien", Sini Savolainen kertoo. Hän itse voitti toissa vuonna maantiepyöräilyn kotimaan cupin ja kisasi ensimmäistä kertaa maailmancupissa.
Katseet Joroisiin
Ensimmäisen yhteisen kauden päätavoitteeksi asetettiin Joroisten puolimatka. Puolen vuoden valmennus oli ajallisesti lyhyt, mutta Karoliina otti tuossakin ajassa suuria kehitysharppauksia uinnissa ja pyöräilyssä. Karoliina tahkoi itsensä sarjassaan viidenneksi SM-kisan puolimatkalla."Henkisellä puolella Karoliina kehittyi valtavasti. Hän alkoi uskoa itseensä. Hän alkoi toimia kuten urheilija eikä kuntoilija", Sini Savolainen kertoo valmennettavastaan.Entinen joukkueurheilija koki harjoittelun muuttuneen suunnitelmalliseksi ja järkeväksi. Pesäpallosta hän ammensi voimaa, tekniikkaa ja taitoja, joista on hyötyä kolmen lajin triathlonissa. Henkisellä puolella työ on tehtävä toisin kuin joukkueessa."Joukkueessa yhden ihmisen huonon päivä ei tunnu koko joukkueessa, mutta yksilölajissa se on eri asia. Olen vaativa itselleni."Karoliina tykkää numeroista ja taulukoi mielellään harjoituksensa yksityiskohtaisesti. Karoliinan kurinalaisesta harjoittelusta kertovat tarkat exel-taulukot, jotka hän toimittaa Sinille joka maanantai. Tämä on ollut urheilijan kehittymisen kannalta arvokasta dataa.
Sini keskittyy kestävyyteen
Sini näkee valmentajana, miten Karoliina on kasvanut kuntoilijasta urheilijaksi. Mutta mikä ero on urheilijalla ja kilpakuntoilijalla?"Kuntoilija liikkuu fiilispohjalta ja mutu-tuntumalla. Kuntoilija myös antaa enemmän periksi. Kilpakuntoilija asettaa kisoja liikkumisensa mittariksi. Ne toimivat kannustimina liikkumiseen. Hän harjoittelee kisat mielessä, mutta ulkoiset tekijät, kuten sukujuhlat vievät pidemmän korren kuin harjoittelu. Urheilija taas toimii tavoitteellisesti läpi peruskuntokausien, kisaan valmistelevan kauden, kisakauden sekä ylimenokauden. Kaikki tehdään suunnitellusti. Esimerkiksi kevennetään tiedostaen, ulkoiset tekijät otetaan huomioon", Sini Savolainen vertailee.[avatar user="Katariina" link="http://www.trainer4you.fi/blogi/author/katariina/" size="thumbnail" align="right"]Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You Personal trainer ja toimittaja Katariina Paajaste.[/avatar]Sini aloitti elokuun alussa työt Suomen Hiihtoliitossa Lumilajit liikuttavat -hankkeen koordinaattorina. Vajaan vuoden ikäisen pojan äiti on mukana hankkeessa, jonka tavoitteena on liikuttaa perheitä ja kouluttaa seuroihin uusia ohjaajia ja kehittää kouluyhteistyötä.Sini valmentaa ja ohjaa nykyisin yrittäjänä pääkaupunkiseudulla. "Keskityn kestävyysurheiluun ja -kuntoiluun."