Trainer4You

View Original

Hyvinvoinnin edistämisen kymmenen käskyä: Toinen puolikas

Kukaan ei paranna kuntoaan ja hyvinvointiaan tuurilla. Kyse ei siis ole arpapelistä eikä planeettojen asennoista, vaan suunnitelmallisuudesta, oikeiden asioiden (valintojen) tekemisestä ja systemaattisesta toiminnasta. Rakensin hyvinvoinnin edistämisen kymmen käskyä, joista tässä toinen puolikas edellisten jatkeeksi.

6. Nousujohteisuus – Pienin askelin perille

Pysyvien tulosten takana on maltillinen muutos, ei mullistus. Parhaimpaan lopputulokseen pääset, kun lisäät aktiivisuuttasi askel kerrallaan. Oikeat askelmerkit ovat seuraavat. Lisää ensin liikuntatuokioiden määrää, sitten niiden kestoa ja vasta kunnon kohennuttua niiden tehoa. Näin liikunnan aikainen tuntemus säilyy miellyttävänä, eikä Sinun tarvitse ylittää itseäsi kerta toisensa jälkeen. Kurjuus ei siis ole synonyymi tehokkaalle, vaan pahin este sitoutumiselle ja saavutuksille.

7. Monipuolisuus - Muista moottori, kori ja huoltovälit

Fyysisen kunto on harmoninen kokonaisuus. Muista harjoittaa niin moottoria (sydän ja vk-elimistö) ja koria (lihakset, tukikudokset) sekä huomioi myös huoltotoimet. On väliä millä koneistoasi tankkaat. Ravitsemus voi edistää terveyttä tai romuttaa sen. Tarvitset ohjeet fyysisen hyvinvointisi kokonaisvaltaiseen edistämiseen.

8. Ylikuormittavuus – Arkirasitus ei riitä

En väitä muutoksen olevan helppoa. Et saa mitään ilmaiseksi, vaan vastuu on otettava ja työ tehtävä ihan itse. Suorituskyvyn parantamiseksi on ylitettävä arkirasituksen kynnys ja lähdettävä liikkeelle, hikoiltava sekä hengästyttävä. Muista kuitenkin pysytellä kurjuuskynnyksen alapuolella ja tehdä liikkumisesta niin mukava kokemus kuin mahdollista.

9. Vaikuttavuus – Tulos ratkaisee

Kaikki haluavat vastinetta rahoilleen ja ponnistuksilleen. Jos henkilö liikkuu useammin, tehokkaammin sekä syö terveellisemmin ja samalla yritys panostaa euroja ja työaikaa hyvinvointiponnistuksiin, on tulosta synnyttävä. Muuten ainakin asiantuntijan, treenarin tai terveysjohtamisen konsultin työpaikka on vaarassa. Tulokset eivät kuitenkaan ole itsestään selvyys. Enemmän liikuntaa ja vähemmän syömistä ei ole ratkaisu. Eikä edes tehokkaampi liikunta ja terveellisempi ruoka ratkaise ongelmaa. Tulokset syntyvät oivalluksen, oppimisen, aktivoitumisen, sisäisen motivaation sekä oikein mitoitettujen hyvinvointiliikuntaponnistusten avulla, kulutukseen sekä tavoitteeseen suhteutettua ruokavaliota unohtamatta.

Ilman tuntuvia ja näkyviä tuloksia motivaatio romahtaa ennen pitkää. Siksi kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen hyvissä ajoin. Hyvinvointivalmennusta voi hyvin verrata hiusten leikkuuseen - sen voi tehdä kyllä itsekin, mutta jälki on ammattilaisen käsissä useimmiten huomattavasti parempaa.

10. Pysyvyys – Uusi tasapainotilasi

Jo yhdellä liikuntatuokiolla on lääkkeen kaltaisia terveydellisiä vaikutuksia. Jo 20-30 minuutin mittainen reippailu vaikuttaa verenpaineeseen ja kolesteroliaineenvaihduntaan lääkkeen kaltaisesti, mutta tehokkaammin ja ilman negatiivisia sivuvaikutuksia. Kolmen kuukauden aikana saavutat hyviä ns. toiminnallisia tuloksia. Kestävyys- ja lihaskuntosi kohenee, verenpainelukemasi tipahtavat ja liikkuvuutesi paranee. Puolen vuoden sitoutumisella saavutetaan jo rakenteellisiakin muutoksia. Paino putoaa, keho kiinteytyy ja lihasmassa kasvaa. Vuoden säännöllisellä ponnistelulla saavutetaan pysyvät muutokset. Aktiivinen elämäntapa mahtuu jo mukavuusalueellesi ja on uusi tasapainotilasi.

Tämä on jatkoa edelliseen blogi-julkaisuun, joka ilmestyi viikko sitten.