Trainer4You

View Original

Hyvinvoinnin edistämisen kymmenen käskyä: Eka puolikas

Kukaan ei paranna kuntoaan ja hyvinvointiaan tuurilla. Kyse ei siis ole arpapelistä eikä planeettojen asennoista, vaan suunnitelmallisuudesta, oikeiden asioiden (valintojen) tekemisestä ja systemaattisesta toiminnasta. Rakensin hyvinvoinnin edistämisen kymmen käskyä. Ota koppi, jos saat.

1. Vastuullisuus – Välittäminen

Sivuille vilkuilu on turhaa. Kukaan ei tarjoa Sinulle parempaa kuntoa ja hyvinvointia hopealautasella. Työ on tehtävä ja vastuu otettava, ihan itse. Työnantajan kannattaa kuitenkin tukea henkilöstönsä hyvinvointiponnistuksia, sillä se on erinomaisen kannattava sijoitus. Euron sijoittaminen tuottaa keskimäärin 6 €:n tuoton, parhaimmillaan jopa 10-20 kertaisen panos-tuotto-onnistumisen, säästyneinä sairauspoissaolo-, vakuutus- ja hoitokustannuksina. Hyvinvointipalveluihin panostaminen viestii myös välittämisestä ja on kilpailuetu rekrytointi- ja sitouttamistilanteissa.

2. Maltillisuus – Miellyttävä muutos, ei mullistus

Kehitys tapahtuu sopivasti annostellun harjoittelun, riittävän levon ja terveellisen ravitsemuksen yhteisvaikutuksesta. Intensiivinen harjoittelu on stressitekijä elimistölle. Siksi stressiä ei kannata kasata stressin päälle harjoittelemalla tehokkaasti muutenkin kuormittuneena, vaan tällöin liikunta kannattaa mieltää keinoksi elvyttää niin kehoa kuin mieltäkin. Kun voimia ja energiaa on paljon, voidaan liikunnalla nostaa stressikynnystä sekä lisätä kuntoreserviä.

3. Innostavuus – Haasteena innostuksen säilyttäminen

Innostaminen on helppoa. Todellinen haaste piilee innostuksen säilyttämisessä. Kukaan ei paranna kuntoaan hyvinvointipäivän tai lyhyen kuntoilukuurin aikana, vaan tulokset tehdään arjen pysyvillä, pienillä muutoksilla.

4. Suunnitelmallisuus – Vapauttaa voimavaroja

Suunnitelmallisuus ei tee harjoittelusta tylsää ja orjallista – päinvastoin. Suunnitelma vapauttaa voimavaroja, säästää aikaa ja lisää huimasti onnistumisen mahdollisuuksia. Hyvä suunnitelma on realistinen, huomioi yksilölliset tavoitteet, resurssit sekä rajoitteet ja innostaa liikkumaan. Kun takaiskuja, lipsahduksia ja repsahduksia tulee, on kaidalle polulle palaaminen helpompaa suunnitelman avulla. Hyvä suunnitelma mahdollistaa myös soveltamisen ja antaa vaihtoehtoja ehdottomien suoritteiden sijaan.

5. Säännöllisyys – Edistymisen perusedellytys

Ilman pysyviä muutoksia on turha odottaa pysyviä tuloksia. Säännöllisyys ja pitkäjänteisyys takaavat tulosten pysyvyyden. Jo yksi liikuntatuokio on 100 prosenttia täydellistä liikkumattomuutta enemmän ja 2-3 viikkoliikunta-annoksella saavutetaan hyviä tuloksia. Jos sitoudut 4-5 liikuntatuokioon viikossa, niin lupaan, että teet ihmeitä terveydelle, keholle ja suorituskyvylle.

Kirjoituksen toinen osa julkaistaan blogissamme viikon päästä.