Trainer4You

View Original

Finravinto-tutkimus: suomalaiset syövät nyt enemmän rasvaa, vähemmän hiilihydraattia

Voin, maitorasvaseosten, kasviöljyn ja kasvisten sekä miehillä lihan kulutus on lisääntynyt viime vuosina Suomessa. Viljavalmisteiden ja perunan kulutus on vähentynyt. Suomalaiset ovat lisänneet viime vuosina rasvojen ja kasvisten käyttöä ja vähentäneet hiilihydraattipitoisten ruokien kulutusta. Tämä selvisi Finravinto-tutkimuksessa, jonka tulokset julkaisi Suomen Lääkärilehti.

Finravinto-tutkimuksissa on selvitetty suomalaisten ruoankäyttöä ja ravinnonsaantia. Vuosien 2007–2012 välillä voin, maitorasvaseosten, kasviöljyn ja kasvisten sekä miehillä lihan kulutus lisääntyi, mutta viljavalmisteiden ja perunan kulutus väheni.Suomalaiset söivät keskimäärin kuusi ateriaa päivässä. Työpäivinä ruokailukertoja oli useampia kuin vapaapäivinä. Noin 60 prosenttia energiasta saatiin kolmesta pääateriasta ja lähes 40 prosenttia välipaloista sekä juomatuokioista.Naiset nauttivat työpäivän lounaan yleisimmin henkilöstöravintolassa tai eväinä työpaikalla, miehet puolestaan yhtä usein eväinä, henkilöstöravintolassa tai muussa ravintolassa. Tutkijoiden mukaan henkilöstöravintolassa syömisen on osoitettu olevan yhteydessä ruokavalion hyvään laatuun. Työpäivinä 17 prosenttia miehistä ja 16 prosenttia naisista jätti lounaan syömättä.

Kehityksessä sekä hyvää että huonoa

Suomalaisten ruokavalio perustuu viljavalmisteisiin, liharuokiin, maitovalmisteisiin ja rasvalevitteisiin, joista saatiin 70 prosenttia päivän energiasta. Lihaa suomalaiset söivät noin kilon viikossa, miehet selvästi enemmän kuin naiset.Viimeisen viiden vuoden aikana rasvojen käyttö muuttui siten, että voin ja maitorasvaseosten sekä kasviöljyjen kulutus lisääntyi. Naiset käyttivät aiempaa enemmän myös margariinia ja kasvirasvalevitteitä, kun taas miehet vähensivät niiden käyttöä.Rasvojen osuus energiansaannista kasvoi selvästi. Suurin muutos näkyi tyydyttyneen rasvan saannissa, joka nousi 12:sta yli 15 prosenttiin energiasta. Alle neljäsosalla aikuisista luku vastasi suositusta, joka on korkeintaan 10 prosenttia.Hiilihydraattien osuus energiansaannista laski sekä miehillä että naisilla. Tämä merkitsi myös kuidun saannin vähenemistä, mutta sokerin kulutuksessa ei tapahtunut muutosta.Suolan saanti lisääntyi hieman ja sitä käytettiin enemmän kuin suositellaan (suositus on 5 g/vrk). Vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti – folaattia ja rautaa lukuun ottamatta – oli keskimäärin riittävää.

Kovan rasvan käyttöä vähennettävä

”Ravintosuosituksista huolimatta julkinen keskustelu on kyseenalaistanut paitsi hiilihydraattien osuuden myös rasvojen laadun terveellisessä ruokavaliossa”, tutkijat kirjoittavat Lääkärilehdessä. ”Tämä on vaikuttanut siihen, että monet kuluttajat ovat eri syistä päätyneet voin tai voita sisältävien rasvaseosten valintaan. Niiden käyttömäärä oli Finravinto 2012 -haastattelutietojen perusteella suurempi kuin margariinin ja kasviöljypohjaisten levitteiden.”

FINRISKI 2012 -terveystutkimus osoitti, että väestön keskimääräinen kolesterolitaso on noussut viiden vuoden aikana ja se ylitti suositellun 5 mmol/l lähes kaikissa ikäryhmissä. Kovat rasvat, kuten voi ja muut maitorasvat lisäävät veren kolesterolia ja siksi niiden käyttöä kehotetaan rajoittamaan.Valtimosairauksien riskin pienentämiseksi ruokavaliossa tulisi kiinnittää huomiota myös hiilihydraattien laatuun. ”Sokerin välttämistä pidetään erityisen tärkeänä, kun rasva-aineenvaihdunnan häiriöön liittyy ylipainoa tai muita metabolisen oireyhtymän riskitekijöitä”, tutkijat sanovat.Finravinto 2012 -tutkimukseen osallistui yhteensä reilut kaksituhatta miestä ja naista vuonna 2007 ja noin tuhatyhdeksänsataa vuonna 2012.

Lähteenä käytetty mm.

Ovaskainen M, Tapanen H, Raulio S, et al. (2014). Finravinto-tutkimus: Kovan rasvan käyttö kasvoi selvästi vuosina 2007–2012. Suomen Lääkärilehti 14/214 vsk 69.

Vartiainen E, Borodulin K, Sundvall J, et al. (2012). FINRISKI-tutkimus: Väestön kolesterolitaso on vuosikymmenien laskun jälkeen kääntynyt nousuun. Suomen Lääkärilehti 35/2012 vsk 67.