Trainer4You

View Original

Vatsanpurujen jalanjäljillä

Ravitsemusterapeutit Reijo Laatikainen ja Mikko Rinta vastaavat kysymyksiin vatsavaivoista ja niiden ruokavaliohoidoista. Keliakia, ärtyvän suolen oireyhtymä, vilja-allergia, gluteeniherkkyys, jne. Erilaisia vatsavaivoja on moneen lähtöön. Monesti oikuttelevan vatsan syy voi olla selvittämättä. Miten selittämättömien vatsanpurujen kanssa tulisi menetellä? Entä mitä erilaisten tunnettujen vatsavaivojen ruokavaliohoidossa tulee huomioida? Ravitsemusterapeutit Reijo Laatikainen ja Mikko Rinta vastaavat PT-lehden kysymyksiin.

Keliaakikon vatsa ei kestä gluteenia

Erilaisista vatsavaivoista tunnetuin lienee keliakia. "Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin gluteeni-proteiinin aiheuttama autoimmuunisairaus, jossa gluteeni vaurioittaa suolen limakalvoa ja suolinukkaa", ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoo. Suoli vaurioituu ja tulehtuu, mistä seuraa monenlaisia oireita, kuten krooninen ripuli ja vatsakivut. Muita suolisto-oireita voivat olla laktoosi-intoleranssi ja ilmavaivat. Myös laihtuminen, anemia ja ravintoaineiden imeytymishäiriöt ovat tyypillisiä. Ihokeliakiassa gluteeni aiheuttaa pienirakkulaista kutisevaa ihottumaa esimerkiksi kyynärpäihin ja polviin. Keliakiaa sairastaa arviolta 1–2 prosenttia suomalaisista, mutta keliakia diagnoosi löytyy vain alle puolelta heistä. Keliaakikon tulee välttää gluteenipitoisia ruokia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruokavaliosta joudutaan poistamaan kokonaisia ruokia. Tällöin tulee huolehtia, että keskeisten ravintoaineiden saati ei jää puutteelliseksi.

Keliakiaa sairastaa arviolta 1–2 prosenttia suomalaisista, mutta keliakia diagnoosi löytyy vain alle puolelta heistä.

"Viljat ovat melkoisen tärkeä magnesiumin, sinkin, foolihapon, raudan, jodin ja kuidun lähde. Näiden ravintoaineiden saanti saattaa heiketä, jos niiden tilalle ei oteta sopivia gluteenittomia viljoja. Myös hiilihydraattien saanti saattaa vähentyä, ja siten treenitehot sekä palautuminen heiketä. Erityisesti tattari, puhdaskaura ja kvinoa ovat hyviä gluteenittomia viljoja tilalle, ja sisältävät melko runsaasti mainittuja suojaravintoaineita, kuitua ja hiilihydraattia. Jokaisen keliaakikon kuuluisi Suomen gastroenterologiyhdistyksen ja Keliakialiiton mukaan päästä ravitsemusterapeutin ohjaukseen. Hoitamaton keliakia altistaa osteoporoosille, hedelmättömyydelle ja suoliston kasvaimille", Laatikainen huomauttaa.

Vaikka gluteenittoman ruokavalion avulla oireet saadaan loppumaan ja suoli pysymään terveenä, ei keliakia parane koskaan. Siksi keliaakikon tulee vältellä gluteenia erityisen tarkasti koko elämänsä ajan – jo pienikin määrä gluteenia aiheuttaa tulehduksen ja vaurioittaa suolinukkaa.

Oireilun taustalla voi olla ärtyvän suolen oireyhtymä IBS

"Ärtyvän suolen oireyhtymä on krooninen ja hankala suolistovaiva, jolle ei ole elimellistä syytä. Tärkein diagnostinen kriteeri on vähintään puoli vuotta kestänyt kipu vatsassa tai tukala olo, ja sitä pitää olla jatkuvasti vähintään kolmena päivänä viikossa. Lisäksi esiintyy vatsan turvottelua, ilmavaivoja ja useilla joko ripuli tai ummetus. On tärkeä ymmärtää, että diagnostiset kriteerit täyttävä ärtynyt suoli heikentää elämän laatua yhtä paljon tai enemmän kun migreeni tai astma, joten vähättelyyn ei kannata sortua", Laatikainen sanoo.

Ärtyvän suolen oireyhtymästä (eng. irritable bowel syndrome, IBS) kärsii noin joka kymmenes suomalaisista – joidenkin arvioiden mukaan oireet ovat tätäkin yleisempiä. Naisilla IBS on kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä. Ennen IBS:n toteamista on kuitenkin varmistettava, että kyseessä ei ole jokin muu ruoansulatuskanavan sairaus, kuten keliakia tai tulehduksellinen suolistosairaus. Ikääntyvillä suolistosyöpä voi aiheuttaa samoja oireita.

IBS:n tyyppisiä oireita esiintyy silloin tällöin kaikilla, joten vasta oireen pitkittyminen ja säännöllinen esiintyminen on merkki ärtyvästä suolesta. Oireet ovat elämänlaatua huonontavia, mutta eivät vaarallisia, eivätkä ne lisää vakavien suolistosairauksien määrää. Stressi, ruokavalio, elämäntilanteen muutokset tai psyykkisesti haastava elämäntilanne lisäävät suolisto-oireita. Vastaavasti stressinhallinta sekä säännöllinen liikunta lievittävät niitä. Viime vuosina ravitsemustutkimuksista on saatu uutta tietoa IBS-oireita lievittävästä ruokavaliosta. Iso-Britanniassa (British Dietetic Association) annettiin viime vuonna maailman ensimmäiset systemoituun kirjallisuuskatsaukseen perustuvat ravitsemussuositukset koskien IBS:n hoitoa. Suositus on tarkoitettu ravitsemusterapeuttien käyttöön, mutta antaa toki tietoa myös muille.

Vähemmän tunnetut vatsavaivat: vilja-allergia ja gluteeniherkkyys

"Vilja-allergia on lapsilla tavallinen, mutta aikuisilla harvinainen. Vilja-allergiassa yksi tai useampi viljan proteiini aiheuttaa elimistön puolustusjärjestelmässä toimintahäiriön. Toimintahäiriö saa aikaan puolustusreaktion, joka tavallisesti ilmenee iho- ja suolisto-oireina. Usein allergiaa aiheuttavat yksi tai useampi gluteenipitoinen vilja, mutta vilja-allergiaa voi aiheuttaa mikä tahansa vilja, ravitsemusterapeutti Mikko Rinta sanoo.

Näyttää myös siltä, että joillakin ihmisillä gluteeni voi aiheuttaa suolisto-oireita, jotka eivät selity keliakialla. Kansainvälinen tutkijaryhmä antoi vuoden 2012 alkupuolella lausuman erilaisista allergioista ja yliherkkyyksistä ruoan gluteenille. Lausumassa todettiin, että yliherkkyys gluteenille ilman varsinaista keliakiaa on mahdollisesti olemassa. Ongelmana on, että varsinaista testiä herkkyyden toteamiselle ei ole – saatikka hoitosuosituksia. Lisäksi oireiden taustalla ei välttämättä ole gluteeni vaan samojen viljojen jokin muu ainesosa.

Gluteenirajoitteisesta ruokavaliosta voivat hyötyä siis muutkin kuin keliaakikot tai gluteenipitoisille viljoille allergiset. Gluteeniton ruokavalio onkin noussut suosioon ainakin osittain näistä syistä. Moni välttää gluteenia, vaikkei sille olisi selkeää terveydellistä perustetta. Voidaan puhua jo muotidieetistä. Gluteenittoman ruokavalion noudattajille on jopa olemassa oma deittipalsta. Kaikkiin vatsavaivoihin gluteeniton ruokavalio ei kuitenkaan ole ratkaisu ja täysin gluteenittoman ruokavalion noudattaminen tulisi olla hyvin perusteltua.

"Huonosti toteutettuna gluteenittomasta ruokavalio voi olla haittaa, koska joidenkin ravintoaineiden saanti heikkenee. Hyvin toteutettuna siitä ei liene haittaa. Käsillä olevan tutkimusnäytön perusteella en usko, että gluteenittomasta ruokavaliosta on selvää hyötyä terveille henkilöille. Gluteeniton ruokavalio saattaa olla eduksi ärtyvän suolen oireyhtymässä ilman keliaakikon, tosin tältäkin osin tutkimustieto on hieman ristiriitaista. Myös FODMAP-rajoituksella olevat henkilöt saavat vain hyvin vähän gluteenia. Gluteenittomaan ruokavalioon liittyy paljon hypetystä ja vain vähän vakuuttavaa tieteellistä näyttöä. Pidän kuitenkin mahdollisena, että joissakin sairauksissa gluteeniton ruokavalio voi osoittautua yhdeksi lisähoitolinjaksi tulevaisuudessa", Laatikainen sanoo. Sana FODMAP tuntuu nousevan toistuvasti esiin, kun puhutaan vastaoireiden ruokavaliohoidoista. Mistä on oikein kyse?

Apua vatsaoireisiin FODMAP-ruokavaliosta

"Ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon on olemassa melko tehokas ruokavaliohoito, niin sanottu FODMAP-rajoitus. Siitä hyötyy selvästi kolme IBS-potilasta neljästä", Laatikainen kertoo.

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon on olemassa melko tehokas ruokavaliohoito, niin sanottu FODMAP-rajoitus.

FODMAP tulee sanoista Fermentable, Oligo-, Di-, Monosaccharides and Polyols. FODMAP-hiilihydraatit ovat kasvikunnan tuotteissa epätasaisesti esiintyviä puutteellisesti tai ei lainkaan ohutsuolessa imeytyviä hiilihydraatteja. Osa oireita lisäävistä hiilihydraateista on kuituja. Kuidut ovat ainesosia, joita elimistö ei pysty ohutsuolessa hajottamaan ja edelleen hyödyntämään energianlähteenä. Paksusuolessa suoliston bakteerit kuitenkin pystyvät hajottamaan ja käyttämään kuituja ravinnokseen. Tämän prosessin aikana syntyy myös kaasua.

"Kutsun FODMAP-hiilihydraatteja joskus myös erityisen lyhyiksi kuidun pätkiksi tai lyhytketjuisiksi sokereiksi, jotka käyvät suolistossa hyvin vikkelään ja täydellisesti", Laatikainen jatkaa. Erilaiset kuidut vaikuttavat kaasun muodostukseen eri tavoin. IBS:stä kärsivän suolisto-oireita voidaan vähentää valitsemalla kuituja, joiden hajotus muodostaa kaasuja hitaammin tai vähemmän.

"Vehnän ja rukiin kuidut aiheuttavat tyypillisesti oireita, kun taas kauran, täysjyväriisin ja tattarin kuidut parantavat vatsan toimintaa ja lievittävät oireita. Täysin kaurasta leivotun leivän syönti ruisleivän sijaan ja kauraleseen käyttö vehnäleseen sijaan vähentää oireita. Oireita taas voi lisätä elintarvikkeisiin, kuten jogurtteihin, proteiinipatukoihin ja juomiin, lisätty kuitu. Ummetuspainotteisesta oireilusta kärsivän kannattaa kokeilla psylliumia ja pellavansiemeniä kuidunlähteenä, koska niistä saa oireisiin hyvin todennäköisesti helpotusta", Rinta sanoo.

Iso-Britanniassa annetuissa IBS-potilaan ravitsemussuosituksissa onkin jo hyödynnetty FODMAP-ruokavaliosta saatuja tuloksia, vaikka suosituksissa ja FODMAP-ruokavaliossa on pieniä eroavaisuuksia. "Uutta FODMAP-ruokavaliossa on sen kokonaisvaltaisuus. Alkuvaiheessa kaikkia FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita rajoitetaan yhtä aikaa. Alun tiukan FODMAP-hiilihydraattien rajoittamisen jälkeen suunnitelmallisilla ruoka-altistuksilla on tarkoitus laajentaa ruokavaliota yksilöllisen sietokyvyn mukaan. Erityisesti viljaperäisten fruktaanien roolia suolisto-oireiden aiheuttajana ei ole aiemmin tiedostettu, mutta ruoka-aineiden kemiallisten analyysien myötä tietoisuus on lisääntynyt mahdollistaen niukasti FODMAP-hiilihydraatteja sisältävän ruokavalion koostamisen", Rinta sanoo.

Ruoka-aineita ei kannata kuitenkaan suinpäin poistaa ruokavaliosta. Vastavaivojen suhteen olisi hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Laatikaisen mukaan FODMAP-ruokavalion noudattaminen vaatii hyvää tietämystä elintarvikkeista ja ravitsemuksesta.

"Ominpäin toteutettu FODMAP-rajoitus saattaa johtaa puutteelliseen ravinnon ja energian saantiin. Vaikeinta asiakkaille tuntuu olevan se, mitä syödä rajoitettavien ruoka-aineiden tilalla. FODMAP-rajoitus vaatii laajaa elintarviketuntemusta ohjaajalta, enkä suosittele sen ohjaamista nettitiedoilla. Ruokavaliosta saa todennäköisesti parhaan avun ja pystyy pitämään ruokavalion monipuolisena, jos sen suunnittelee asiaan perehtynyt ravitsemusterapeutti. Kaikki ravitsemusterapeutit eivät ole vielä hankkineet FODMAP-tietämystä."

Tutkimuksia IBS:n ruokavaliohoidosta on toistaiseksi melko vähän. Myös rajoitettavien ruoka-aineiden lista on vielä epätäydellinen. Lisää IBS-ruokavalioon liittyviä tutkimuksia kaivataankin hoidon parantamiseksi.

Artikkeli on alunperin julkaistu PT-lehdessä (lokakuu 2013).