Trainer4You

View Original

6 syytä miksi kuntosaliharjoittelu on paras treenimuoto

Voiman ja lihasmassan hankinta mielletään usein vain suorituskyvyn parantamiseen sekä kehonmuokkaukseen liittyviksi tavoitteiksi. Lihaksia ja voimia kasvattamalla voidaan kuitenkin vaikuttaa monin tavoin myös terveyteen, aineenvaihduntaan, työkykyisyyteen sekä toimintakyvyn säilymiseen. Seuraavat 6 syytä osoittavatkin sen, että kuntosaliharjoittelu on mitä monipuolisin treenimuoto, joka soveltuu erinomaisesti meistä jokaiselle.

#1 Kuntosaliharjoittelu vähentää elintapasairauksien riskiä

Kuntosaliharjoittelulla on positiivinen vaikutus veren rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Sen onkin osoitettu pienentävän muun muassa tyypin II diabeteksen puhkeamisriskiä ja jopa ”peruuttavan” jo puhjenneen diabeteksen etenemisen. Kestovoimaharjoittelu pienillä painoilla ja pitkillä harjoitussarjoilla on sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa parantava, mutta myös muun muassa verenpainetta alentava vaikutus. Lihasten harjoittaminen salilla kuluttaa energiaa treenin aikana, mutta auttaa tehostamaan aineenvaihduntaa myös treenien ulkopuolella. Kuntosaliharjoittelu onkin näin ollen mitä parasta painonhallintaa edesauttavaa liikuntaa.

#2 Kuntosalitreeni pitää selkä- ja hartiavaivat loitolla

Kehon kaikkia päälihasryhmiä tasapuolisesti kuormittava kuntosaliohjelma auttaa parantamaan ryhtiä sekä lihastasapainoa. Avaavat liikkeet kireyteen taipuvaisille lihaksille ja vahvistavat harjoitteet veltostumiseen pyrkiville lihasryhmille parantavat toimintakykyä, aineenvaihduntaa sekä vähentävät kehon kiputiloja. Kuntosaliharjoittelun onkin osoitettu vähentävän alaselkäkipuja, niska-hartiavaivoja sekä vähentävän muun muassa reuma- ja nivelrikkopotilailla tulehdusta, kipuja sekä lihasten väsymistä. Istumisen välttäminen ja tauottaminen, taukoliikunta sekä tapa-asentojen muuttaminen paremmiksi yhdistettynä kuntosaliharjoitteluun toimii yhdessä parhaiten vaivojen ennaltaehkäisemiseksi ja kuntouttamiseksi.

Saliliikkeiden tekniikat hukassa? Tutustu ilmaiseen videosarjaan Kuntosaliliikkeet lihasryhmittäin ja tarkista, että treenaat turvallisesti ja tehokkaasti!

#3 Kuntosaliharjoittelu helpottaa painonhallintaa

Kun kiertoharjoittelutyyppinen kestovoimaharjoittelu kuluttaa paljon kaloreita harjoituksen aikana, aktivoi lihasmassaa kasvattava perusvoimaharjoittelu aineenvaihduntaa niin levossa kuin treenatessakin. Mitä enemmän saat hankituksi lihaksia, sitä kiivaampi aineenvaihduntasi siis on, vaikka et liikkuisi. 10 kiloa lihasmassaa hankkimalla voit syödä joko 10 % enemmän lihomatta tai vastaavasti tehostaa kehon kiinteytymistä ja saavutetun ihannepainon pysyvyyttä. Vaikka kuntosaliharjoittelun vaikutukset puntarin lukemaan ovatkin ristiriitaiset, auttaa hankittu lihasmassa etenkin saavutetun ihannepainon säilyttämisessä. Puntarin sijaan kannustankin sinua tuijottamaan mieluummin kiinteytyvää peilikuvaa tai mukavaa suorituskyvyn edistymistä kuntosalilla.

#4 Kuntosaliharjoittelu parantaa mielialaa sekä elämänlaatua

Kuntosaliharjoittelun on tutkimuksissa osoitettu vähentävän stressiä ja parantavan henkilön elämänlaatua, mielialaa sekä yleistä tyytyväisyyttä elämäänsä. Sen on osoitettu parantavan myös henkilön itsetuntoa, minä-pystyvyyden kokemusta sekä parantavan hänen kehonkuvaansa. Vastaavia tuloksia on havaittu niin terveillä aikuisilla, ikääntyneillä kuin erilaisilla potilasryhmilläkin. Lisäksi treenaaminen kuntosalilla tuo säännöllisyyttä sekä tavoitteellisuutta elämään, jolla on paitsi autonomian, pystyvyyden ja aikaansaavuuden tunnetta, myös sosiaalisia kontakteja, lisäävä vaikutus.

#5 Kuntosaliharjoittelu pitää kehosi nuorekkaana

Kuntosaliharjoittelulla voidaan puolustaa kehoa hapettumisstressiltä, joka voi hidastaa kehoa ikääntymästä. Lisäksi lihaskuntoharjoittelun on osoitettu vähentävän hermolihasliitosten surkastumista sekä edistävän uusien liitosten syntymistä, jolla on vaikutuksensa lihasmassan ja –voimien sekä toimintakyvyn säilymiseen.Sen lisäksi, että kuntosaliharjoittelu vahvistaa treenattavia lihaksia, on sen osoitettu lisäävän myös luuston mineraalitiheyttä eli ennaltaehkäisevän luukatoa sekä vahvistavan luita. Lisäksi lihaskuntoharjoittelulla, etenkin jalkalihasten vahvistamisella, on osoitettu olevan kaatumistapaturmia ja lonkkamurtumia vähentävä vaikutus. Säännöllinen lihaskuntoharjoittelu voikin lisätä henkilön kykyä selviytyä itsenäisesti kotioloissa jopa 10-20 vuotta fyysisesti passiivista ikätoveriaan pidempään.

#6 Kuntosaliharjoittelu muovaa sinulle ihannevartalon

Kuntosaliharjoittelulla voit muokata kehosi sellaiseksi kuin haluat. Lihasmassaa hankkimalla saat kehostasi urheilullisemman, mutta samalla tuet myös kiinteytymis- ja painonhallintatavoitetta. Yhdellä tehokkaalla kuntosalitreenillä voit hankkia jopa 50 grammaa lihasmassaa, joten 10 lisälihaskilon hankkiminen vuodessa, varsinkin treeniuran alkuvaiheessa, on ihan realistinen, joskin melko kova tavoite.Ryhdikkäämpi olemus, sulavampi liikehdintä, urheilullisempi ja lihaksikkaampi sekä vähärasvaisempi vartalo ja kovemmat voimatasot ovat hyviä syitä suunnistaa kuntosalille. Oli tavoitteesi sitten mikä hyvänsä, saat kaupan päällisiksi vielä parempaa terveyttä, työkykyä ja jaksamista, vähemmän kolotuksia ja vaivoja sekä kohentunutta itsetuntoa, pystyvyyden tunnetta ja minä-kuvaa. Siinäpä syitä, miksi kuntosaliharjoittelu on parhaista parhain treenimuoto!

Millainen ammatti on personal trainer? Opi anatomian perusteet, valmennustaitoja sekä treeniohjausta ilmaisella verkkokurssilla!

Ilmainen verkkokurssi